Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uzmanı Doktor Celal Ayral, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, akupunkturun kullanım alanları, kronik ağrılardaki başarı oranı, sigara bırakma ve kilo yönetimindeki etkileri ile son yıllarda artan ilgi hakkında değer
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uzmanı Doktor Celal Ayral, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, akupunkturun kullanım alanları, kronik ağrılardaki başarı oranı, sigara bırakma ve kilo yönetimindeki etkileri ile son yıllarda artan ilgi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
GETAT Uzmanı Dr. Celal Ayral, akupunkturun binlerce yıllık geçmişe sahip bir tedavi yöntemi olduğunu belirterek, özellikle bel, boyun, diz ve migren gibi kronik ağrıların yanı sıra uyku bozuklukları, stres, anksiyete, sigara bağımlılığı ve kilo yönetiminde de kullanıldığını söyledi.
Kronik ağrılarda akupunkturun yüzde 80-85'e varan başarı oranına sahip olduğunu ifade eden Ayral, düzenli seanslar ile beslenme ve hareket önerilerine uyulması halinde bu oranın yüzde 90'ın üzerine çıkabildiğini kaydetti.
Akupunkturun ağrıyı geçici olarak bastırmak yerine sorunun kaynağını hedeflediğini belirten Ayral, sigara bırakma ve obezite tedavisinde de başarılı sonuçlar elde ettiklerini söyledi.
Son yıllarda ilaç dışı tedavilere ilginin arttığını dile getiren Ayral, vatandaşlara kronik hastalıklar ortaya çıkmadan önce koruyucu sağlık amacıyla yetkili sağlık kuruluşlarına başvurmalarını tavsiye etti.
"Akupunktur en çok ağrı yönetiminde kullanılıyor"
Akupunkturun binlerce yıllık geçmişe sahip bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Dr. Ayral, şunları söyledi:
"Akupunktur, binlerce yıllık geçmişi olan; Latince 'acus' (iğne) ve 'punctura' (batırmak) kelimelerinin birleşiminden oluşan bir tedavi yöntemidir. En çok ağrı yönetiminde; bel, boyun ve diz ağrılarında, baş ağrılarından ise migren ve küme baş ağrılarında etkilidir. Aynı şekilde uyku bozuklukları, depresyon, anksiyete ve özellikle günümüzde sıkça gördüğümüz strese bağlı bağırsak hastalıklarında kullanılır. Ayrıca nikotin ve diğer madde bağımlılıklarında (sigara bırakmada) ve kilo yönetiminde, özellikle obez hastaların kilo vermesine yardımcı destekleyici bir tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır."
"Kronik ağrılarda yüzde 80-85'e varan başarı oranı bulunuyor"
Kronik ağrıların tedavisinde akupunkturun yüksek başarı oranlarına sahip olduğunu ifade eden Ayral, şöyle devam etti:
"Bilimsel çalışmalara ve literatüre baktığımızda, kronik ağrılarda yüzde 80-85'e varan bir başarı oranı bulunmaktadır. Hem Fransa'da hem Almanya'da hem de Türkiye'de yaptığım çalışmalarda, hastalarımda ilk seansta bile yüzde 40-50 civarında bir iyileşme görmekteyim. Ancak bu iyileşme sürecinin kalıcı olması hastanın seanslara devamlılığına bağlıdır; ben ortalama 8-10 seans uygulamaktayım. Hasta; diyetine ve hareketine dikkat ettiği zaman bu başarı oranı yüzde 90'ın da üzerine ulaşmaktadır. Hasta, tedaviyle birlikte beslenme ve hareket gibi diğer önerilerimi de uyguladığında çok daha yüksek bir başarı elde etmekteyiz."
"Stres, madde bağımlılığı ve kilo problemlerinde de uygulanıyor"
Günümüzde stres kaynaklı sağlık sorunlarının arttığına dikkat çeken Ayral "Günümüzün maalesef en büyük problemlerinin başında stres gelmektedir. Herkeste az çok bir stres bulunuyor. Bildiğiniz gibi stres başta kalbimizi, damarlarımızı ve buna bağlı olarak da bütün sistemimizi etkilemektedir. Özellikle günümüzde sıkça görülen stres, buna bağlı madde bağımlılığı ve kilo alma gibi hastalıkların tedavisini uygulamıştır. Dünya Sağlık Örgütü de kulak akupunkturunu kendi tedavi yöntemleri arasına eklemiştir." dedi.
"Ağrıyı geçici olarak kesmek yerine kaynağını tedavi ediyoruz"
Akupunkturun kronik ağrılarda önemli avantajlar sunduğunu ifade eden Ayral, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu yüzden ben de bel, boyun ve diğer kronik ağrıları olan hastalarda bu yöntemi tercih ediyorum. Maalesef modern tıbbın sadece ağrı kesici vererek yönetmeye çalıştığı bu süreçleri, biz ağrıyı sadece geçici olarak kesmek yerine kaynağını tedavi ederek çözüyoruz. Bu yöntemin yan etkisi daha düşük, maliyeti daha uygundur ve hastanın yaşam kalitesini artırmayı hedefler. Tabii ki her tedavide olduğu gibi, biz de bilimsel ve akılcı verilere dayanarak hareket ediyoruz."
"Sigara bırakmada ve kilo vermede etkili bir yöntem"
Akupunkturun sigara bırakma ve kilo yönetimindeki etkilerine değinen Ayral, şunları kaydetti:
"Akupunktur, hem sigara bırakmada hem de kilo vermede, bilimsel verilere ve kendi klinik tecrübelerime dayanarak gerçekten etkili olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. 10 yıla yakındır yapmış olduğumuz tedavilerle birçok hastamız sigarayı bıraktı ve birçok hastamız ideal kilosuna ulaştı. Günümüzde asrın hastalığı dediğimiz obezitenin ilaç dışı tedavilerinin başında akupunktur, onun da içinde Fransız kulak akupunkturu gelmektedir. Bu yöntemin başarı oranı gerçekten de çok yüksektir."
"Hastalar en çok stres, yorgunluk ve uyku bozukluklarıyla başvuruyor"
Vatandaşların en çok hangi şikâyetlerle başvurduğuna ilişkin soru üzerine Ayral, şu bilgileri verdi:
"Aslında her türlü hastalığa sahip kişi bize başvurabilir. Çünkü hemen hemen her hastada stres, uyku bozukluğu ve gündelik yaşamın vermiş olduğu yorgunluk mevcuttur. Neredeyse her iki veya üç kişiden birinde bu sorunlar görülmektedir. Hatta son bilimsel makaleler; dünya genelinde kronik yorgunluk ve uyku bozukluğu yaşayan, yani kronik hastalığı olan kişi sayısının üç kişiden birine ulaştığını bize söylemektedir."
"Hastalanmadan önce koruyucu tedavi için başvurulmalı"
Hastalıkların kronikleşmeden önce önlem alınmasının önemine vurgu yapan Ayral, şöyle konuştu:
"Bu yüzden hastalara tavsiyem, aslında hastalanmadan önce, yani koruyucu tedavi amacıyla gelmeleridir. Çünkü kronik bir hastalığın buz dağının görünmeyen bir kısmı vardır ve bu süreç yaklaşık 7-8 senede oluşmaktadır. Bu sebeple kişide ilk şikâyetler başladığı zaman, hastalık daha da ilerlemeden ve kronikleşmesini beklemeden harekete geçilmelidir. Sağlık Bakanlığımızın ruhsat vermiş olduğu üniversiteler, devlet hastaneleri ve yetkili kurumlara başvurarak; modern tıp ile birlikte akupunktur ve diğer geleneksel tedavi yöntemlerini uygulamalarını tavsiye ediyoruz."
"Akupunktura olan ilgi hem Türkiye'de hem dünyada artıyor"
Son yıllarda akupunktura yönelik ilginin arttığını belirten Ayral, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hem dünyada hem de Türkiye'de, başta akupunktur olmak üzere ilaç dışı tedavilere olan ilgi ve alaka ciddi anlamda artmış durumdadır. Çünkü herkesin malumu olduğu üzere, ilaçların yan etkileri kişilerin tedaviye olan inancını azaltabilmektedir. Aynı şekilde, yapılan bilimsel çalışmalarla akupunktur ve diğer geleneksel tedavilerin etkinliği kanıtlandığı için insanların bu yöntemlere olan güveni artmaktadır. Bu yüzden üniversite çatısı altında, eğitim ve araştırma hastanelerimizde, devlet hastanelerimizde, yani Sağlık Bakanlığı bünyesinde verilen bu tedavilere olan ilgi Türkiye'de ciddi anlamda artmıştır. Avrupa'da da aynı şekilde bu tedaviler sosyal güvenlik kurumlarının geri ödeme kapsamına alındığı için hastaların ilgisi yoğunlaşmıştır. Bunu Fransa'daki 4 yıllık eğitimim ve hastane çalışmalarım sırasında bizzat gözlemledim." (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez
Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor
Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida
Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims
Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi
1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, doğal bir bağışıklık kaynağı olan anne sütünün bebekler için en değerli besin olduğunu belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Hal
Güneş, Türkiye'de emzirme oranının yaklaşık yüzde 65 seviyesinde kaldığını belirterek, annelerin yanlış yönlendirmeler ve toplumsal baskılar nedeniyle emzirmeyi erken bırakabildiğine dikkat çekti. "1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası" dolayısıyla açıklamala
Galatasaray A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Kocaeli̇spor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Samsunspor A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Kasimpaşa A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Beşi̇ktaş A.ş.
Arca Çorum Fk
Göztepe A.ş.
Erzurumspor Fk
Eyüpspor
Tümosan Konyaspor