MENÜ

Dr. Ağırtaş: "Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarır"

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, "Meme kanserinde erken teşhis, tedavi başarısını yüzde 90’a çıkarıyor" dedi.İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, meme kanserinin genellikle memedeki süt bezleri veya süt taşıyan kanallarda g...

Yayınlanma: 01 Ekim 2024 10:51 Güncelleme: 10 Eylül 2025 09:47
Dr. Ağırtaş: "Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarır"

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, "Meme kanserinde erken teşhis, tedavi başarısını yüzde 90’a çıkarıyor" dedi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, meme kanserinin genellikle memedeki süt bezleri veya süt taşıyan kanallarda gelişen kötü huylu tümörler olduğunu belirtti. Dr. Ağırtaş, meme kanserinin daha nadir olarak memedeki yağ veya bağ dokusunda da gelişebileceğini ifade etti.

"27 bin kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır"
Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı verilerine göre, meme kanseri dünyada kadınlarda yeni tanı konulan kanserlerin yüzde 23,8’ini oluşturuyor ve yılda yaklaşık 2,3 milyon kadını etkiliyor. Ağırtaş, “Ülkemizde ise yılda yaklaşık 27 bin kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır” dedi.
Her yıl Ekim ayında düzenlenen meme kanseri farkındalık etkinliklerinin önemine dikkat çeken Dr. Ağırtaş, bu ayın pembe tema rengiyle bilindiğini ve uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ile akademisyenlerin katılımıyla bir dizi kampanya ve program yürütüldüğünü belirtti.
Dr. Ağırttaş, bu çalışmaların amacının meme kanserine neden olan genel ve kişisel risk faktörleri konusunda bilgilendirme yapmak, düzenli taramaların önemine dikkat çekmek ve hastalık hakkında farkındalığı artırmak olduğunu söyledi.

"Kanserlerinin yüzde 48,3’ü lokalize kanserlerdir"
Dr. Ağırtaş, meme kanseriyle mücadelede en etkili yöntemin taramalarla hastalığı erken evrede tespit etmek olduğunu ifade ederek, "Sağlık Bakanlığımız tarafından yürütülen kanser tarama programları sayesinde meme kanserinde erken tanı oranlarımızda büyük artış sağlandı. En son ulusal kanser istatistiklerine göre, yeni tanı alan meme kanserlerinin yüzde 48,3’ü lokalize kanserlerdir. Bu, meme kanserinin erken teşhis edilmesinin önemini bir kez daha gösteriyor" dedi.

"Göğüs bölgesine radyoterapi almış olmak"
Meme kanserine sebep olan başlıca risk faktörlerinden bahseden Dr. Ağırtaş, "Tütün ve tütün ürünleri kullanımı, hiç doğum yapmamış veya geç yaşta doğum yapmış olmak, hiç bebek emzirmemiş olmak, menopoz sonrası uzun süre hormon ilacı kullanmak, hareketsiz yaşam tarzı, fazla kilolu ya da şişman olmak, alkol kullanımı, yoğun meme dokusuna sahip olmak, BRCA1, BRCA2 gibi genlere sahip olmak, göğüs bölgesine radyoterapi almış olmak" diye konuştu.
Bu faktörlerin yanı sıra kişinin tek memesinde kanser olması ya da ailesinde, özellikle birinci derece akrabalarında meme kanseri görülmesinin de riski artırdığını belirten Dr. Ağırtaş, meme kanserinin kadınlarda erkeklere oranla 100 kat daha fazla görüldüğünü ve yaş ilerledikçe riskin arttığını kaydetti.
Meme kanserine karşı alınacak önlemlerden biri olan taramaların önemine değinen Dr. Ağırtaş, "Kendi kendine meme muayenesi 20 yaşından itibaren ayda bir, klinik meme muayenesi 20 yaşından itibaren 2 yılda bir, 40 yaşından itibaren yılda bir, mamografi 40-69 yaş arası kadınlarda 2 yılda bir yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

"Hayatta kalma oranı yüzde 90’a ulaşmaktadır
Erken tanının tedavide başarı ve sağ kalım süresi açısından kritik olduğunu söyleyen Dr. Ağırtaş, "Meme kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi ile hayatta kalma oranı yüzde 90’a ulaşmaktadır. Bu nedenle, kadınlarımızın düzenli olarak taramalarını yaptırmaları çok önemli" ifadelerini kullandı.

"Deneyimli doktorumuzla muayene yapıyoruz"
Kırıkkale’de toplum tabanlı kanser taramaları kapsamında Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve gezici kanser tarama aracıyla hizmet verdiklerini aktaran Dr. Ağırtaş, “Deneyimli doktor ve sağlık personelimiz ile mamografi çekimi ve klinik meme muayenesi yapıyoruz. Ayrıca kadınlarımıza kendi kendine meme muayenesi eğitimi de verilmektedir” diye konuştu.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Siirt’te ilk kez total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi

Siirt’te ilk kez total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez

Solaklık ne hastalık ne üstünlük!

Solaklık ne hastalık ne üstünlük!

Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor

Ticaret Bakanlığı yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde denetimlerini artırdı

Ticaret Bakanlığı yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde denetimlerini artırdı

Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida

Uzmanı uyardı: Sedef hastalığı bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor

Uzmanı uyardı: Sedef hastalığı bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor

Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "

Beyin sağlığı anne karnında başlıyor!

Beyin sağlığı anne karnında başlıyor!

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims

Yozgat'ta 63 yaşındaki prostat kanseri hastası kapalı yöntemle ameliyat edildi

Yozgat'ta 63 yaşındaki prostat kanseri hastası kapalı yöntemle ameliyat edildi

Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi

Dr. Köse: Anne sütü bebeğin ihtiyacına göre hazırlanan en değerli gıdadır

Dr. Köse: Anne sütü bebeğin ihtiyacına göre hazırlanan en değerli gıdadır

1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, doğal bir bağışıklık kaynağı olan anne sütünün bebekler için en değerli besin olduğunu belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Hal

Dr. Güneş: Emzirmede en büyük hata "Sütüm gelmiyor" deyip vazgeçmek

Dr. Güneş: Emzirmede en büyük hata "Sütüm gelmiyor" deyip vazgeçmek

Güneş, Türkiye'de emzirme oranının yaklaşık yüzde 65 seviyesinde kaldığını belirterek, annelerin yanlış yönlendirmeler ve toplumsal baskılar nedeniyle emzirmeyi erken bırakabildiğine dikkat çekti. "1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası" dolayısıyla açıklamala

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
6
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
6
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
4
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
4
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
4
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
4
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
3
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
3
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
3
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
3
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
1
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
1
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
1
Eyüpspor Eyüpspor
0
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
0