Sahil Park
malatya-belediye
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 10 Şubat 2025 - 11:49 Yorum: 0

Dr. Özçelik: "İçilen her sigara ömürden 12 dakika çalıyor"

Kula İlçe Sağlık Müdürü Dr. Hülya Yaşar Özçelik, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla basın açıklaması yayımladı. Sigara kullanımından dolayı her gün 300, her yıl ise 100 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini söyleyen Dr. Özçelik,...

Dr. Özçelik: 'İçilen her sigara ömürden 12 dakika çalıyor'

Kula İlçe Sağlık Müdürü Dr. Hülya Yaşar Özçelik, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla basın açıklaması yayımladı. Sigara kullanımından dolayı her gün 300, her yıl ise 100 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini söyleyen Dr. Özçelik, içilen her sigaranın ömürden 12 dakika çaldığını söyledi.
Kula İlçe Sağlık Müdürü Dr. Hülya Yaşar Özçelik, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yayımladığı basın açıklamasında sigarayı ilk kez deneyen her 3 kişiden 1’inin tek bir sigara ile bağımlı hale geldiğini söyledi.
Sigara dumanına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybettiğinin de altını çizen Dr. Özçelik, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Türkiye’de milyarlarca liranın sigara ve sigaraya bağlı hastalıkların tedavisine harcanmaktadır. Sigara ve tütün ürünleri kullanımı, halk sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardandır. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinmektedir. İçinde 69 tanesi kanser yapıcı olmak üzere 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigara ile nikotinin bağımlılık yapıcı etkisi ile zehirli, tahriş edici, kansere yol açan diğer kimyasallar da vücuda alınmış olur. Nikotin çok güçlü psikolojik uyarıcı bir maddedir. Bağımlılık etkisinin ortaya çıkması yönüyle eroin, kokain ve alkolden farkı yoktur. Sigarayı ilk kez deneyen her 3 kişiden 1’i tekbir sigara ile bağımlı hale gelir. Bir sigara içildiğinde ortama 10 saniye gibi kısa bir sürede ağız iç kısmı ve akciğerlerden emilen nikotin beyne ulaşır ve bazı hormonların salınmasına neden olur. Bu hormonlar kişilerde sakinleşme, konsantrasyon artışı gibi değişiklikler yapar. Ödül gibi gelen bu değişikliklerin devamı için vücut sürekli daha fazla nikotine ihtiyaç duyar. Kişi daha fazla sigara içmeye başlar. Sigara dumanına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. 2008 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel tütün salgınıyla mücadele için önerilen ve ’MPOWER’ olarak kodlanan tedbirler paketinin tamamını uygulayan ilk ülke Türkiye’dir. Sigara içmenin sadece kişinin kendisine ve pasif içici olan çevresine değil, aynı zamanda ülke bütçesine de zarar vermektedir."

2024 yılında toplam 3 bin 225 denetim yapıldı
Kula’da İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı sigara denetleme ekiplerince toplam 3 bin 225 denetim yapıldığını dile getiren Dr. Özçelik, bu denetimlerde ihlal tespit edilen 7 işletme ve 3 şahsa idari para cezası uygulandığını belirterek, "Sigara içilmesinin önüne geçilmek için İlçemiz Sigara Denetleme Ekiplerince İlçemizde 2024 yılında toplam 3 bin 225 kez denetim yapılmış ve bu denetimlerde ihlal tespit edilen 7 işletmeye ve 3 şahsa 4207 Sayılı Kanun Hükümleri kapsamında idari para cezası uygulanmıştır. Denetimlerimiz daha sıkı bir şekilde titizlikle devam edecektir. Sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alırken ödenen ücret değil. Ülke bütçesine verilen zararın boyutları, sigaraya bağlı ortaya çıkan hastalıkların tedavisi, yine bu sebeple gerçekleşen iş gücü ve üretim potansiyeli kayıpları göz önüne alındığında daha da önemli hale gelmektedir. Ülkemiz nüfusunun yaklaşık üçte birinin sigara içicisi olduğu tahmin edilmektedir." şeklinde konuştu.

"İçilen her sigara ömürden 12 dakika çalıyor"
Sigara içenlerin ölüm hızının içmeyenlere oranla 2 kat daha fazla olduğunu ifade eden Dr. Özçelik, sigara içmenin akciğer kanseri oluşumunda en önemli faktör olduğuna işaret ederek, "Her yıl yaklaşık 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Sigara içenlerde kanserden ölüm oranı, içmeyenlere göre 15-20 kat daha yüksektir. İçilen her sigaranın ömürden 12 dakika çaldığı hesaplanmıştır. Sigara içenlerde ölüm hızı, içmeyenlere oranla iki kat fazladır. Sigarayı bırakmak isteyenlerin, yani hastaların, sigara bırakma konusunda hazırlanması ve kararlı duruma gelmesi çok önemlidir. Bunun için sigara paket ve çakmağını taşımayı bırakması, yürüyüş yapması, bol su içmesi, sakız çiğnemesi, sigara içilen ortam ve arkadaşlardan uzak durması, ailesi ile farklı aktiviteler yapması, bu konuda kararlı davranması ve sigara bırakma polikliniklerine başvurmaları gerekmektedir." dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber