MENÜ

DSO Başkanı Kasapoğlu: "Üretim gücünü koruyacak yeni bir denge kurulmalı"

Denizli Sanayi Odası (DSO) 2025 yılı Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Müjdat Keçeci Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Başkanı İ. Okan Konyalıoğlu’nun açılışıyla başlayan toplantıda; güncel ekonomik gelişmeler, uluslararası konjonktür, sektörel

Yayınlanma: 07 Ekim 2025 13:00 Güncelleme: 07 Ekim 2025 16:39
DSO Başkanı Kasapoğlu: "Üretim gücünü koruyacak yeni bir denge kurulmalı"
Denizli Sanayi Odası (DSO) 2025 yılı Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Müjdat Keçeci Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Başkanı İ. Okan Konyalıoğlu’nun açılışıyla başlayan toplantıda; güncel ekonomik gelişmeler, uluslararası konjonktür, sektörel değerlendirmeler, Oda faaliyetleri ve gelecek dönem çalışmaları ele alındı.

Türkiye ve Denizli sanayisinin mevcut durumu üzerine değerlendirmelerde bulunan DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, imalat sanayinde belirgin bir daralma yaşandığını vurguladı. Kasapoğlu, "Birçok sanayicimiz kendi işlerinde bir ay sonrasını göremiyor ki, 2026 ve 2027 yıllarını sağlıklı bir biçimde öngörebilsin. Oysa Türkiye’nin ‘sanayici’ bakış açısıyla yeni bir motivasyona ihtiyacı bulunuyor. Biz ülkemizin içinde bulunduğu bu süreci "sanayisizleşme" olarak nitelendiriyoruz. 200 bine yaklaşan sanayi istihdamındaki daralmanın üzerine yeterince düşünülmemesinde, bu kaybın hizmetler sektörü tarafından kapatılması rol oynuyor. Bu aşamada en ciddi bedeli sanayiciler olarak ödesek de üretim kayıplarının bedelini günün sonunda bütün toplum ödeyecektir. Türkiye’nin üretim ekonomisinden uzaklaşma eğilimi uzun vadede teknolojik yetkinlikleri, ihracat kapasitesini ve istihdam niteliğini zayıflatma riski taşıyor" şeklinde değerlendirmede bulundu.

"Teşvik arayışının rekabetçi üretime geçiş şart"
Sanayicilerin yalnızca teşvik arayışında olmasının sürdürülebilir bir yol olmadığını belirten DSO Başkanı Kasapoğlu, "Teşviklere, desteklere veya hibelere erişim peşinde koşan sanayiciler olmaktan memnun muyuz? Aslolarak içeride üretimin rekabetçi olduğu, dışarıda ise rekabetçiliğimizin korunduğu bir düzlemin oluşturulması gerekiyor. Güç kaybetmeye devam etmememiz adına birincil önceliğimiz bu olmalı. Krizleri yönetmeyi ve zor zamanlarda birbirimizi desteklemeyi yıllar içinde öğrendik. Ancak artık üretim gücümüzü koruyacak yeni bir denge kurulması gerekiyor. Umudu artırmak istesek de, nedenleri bulmakta zorlanıyoruz. 2025 yılı büyük ölçüde zihnimizde tamamlandı. Şimdi 2026’ya odaklanma zamanı. Artan işgücü maliyetleriyle başa çıkmak kolay olmayacak, ama biz bunu bir görev bilinciyle daha güçlü bir Denizli sanayisine hazırlık süreci olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.

Denizli Model Fabrika’dan ilk başarı hikayeleri yolda
Denizli Model Fabrika (DMF) faaliyetlerini Meclis üyelerine aktaran Kasapoğlu, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) destekleriyle, Güney Ege Kalkınma Ajansı ve paydaşlarımızın katkılarıyla Model Fabrikamızı hizmet vermeye hazır hale getirdik ve ilk öğren- dönüş programlarımıza 17 Eylül’de başladık. Model Fabrikamızdan verimlilik yolculuklarında destek alan 6 firmamızdan gelen ilk geri dönüşler çok olumlu" ifadelerini kullandı.

DSO Meclis Üyesi M. Orhan Ödemiş ise, kendi firmalarının DMF’den hizmet alan ilk işletmelerden biri olduğunu belirterek, "Model fabrikalar, üretim yapısına göre evrilebilen çok boyutlu bir verimlilik konsepti oluşturabiliyor. Firmalar çalışma yöntemlerini değiştirmede bu merkezler sayesinde cesaret kazanıyor." yorumuyla Model Fabrikanın önemine dikkat çekti.

Yatırım teşvik konularında proje yazımı, belge alımı ve süreç takibi çerçevesinde çözümler sunan HİT (Hibe, İnovasyon, Teşvik) Ofisinin ise açıldığı Mayıs ayından itibaren 20’ye yakın firmaya destekler sunduğunu belirten Kasapoğlu, "DSO, üyelerini daha yenilikçi, dijitalleşmiş, enerji verimli ve sürdürülebilir üretim modellerine yönlendirmeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda Odamız, hem yeni nesil sanayi politikalarının şekillenmesine katkı sağlıyor hem de firmaların dönüşüm kapasitelerini artıracak destek mekanizmalarını yaygınlaştırıyor. Farklı ölçekten işletmelere ihtiyaçlarına özel çözümler sunarak, rekabet güçlerini artırmalarına ve küresel pazarlarda daha etkin rol almalarına desteğimiz giderek büyüyor." ifadeleriyle Odanın vizyonunu vurguladı.

DMF kompleksi içinde ayrıca enerji verimliliği danışmanlığını ve karbon ayak izi hesaplama hizmetini sunacak bir merkez kurduklarını belirten Kasapoğlu, 2026 yılının ilk yarısında Güney Ege Yeşil Dönüşüm ve Verimlilik Test Merkezi isimli merkezin de faaliyete geçeceği bilgisini verdi.

Mesleki eğitimde iş birliği güçleniyor
DSO Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi (MEİP) hakkında da değerlendirmelerde bulunan Kasapoğlu, "Dokuz meslek lisemizde başlattığımız Protokol Yürütme Kurulları toplantılarına devam ediyor. Bu ay dört okulumuzun öğrencilerinin Pamukkale Üniversitesi Teknokent’e ziyaretlerini organize ettik. Bazı okullarımızdan gelen toplu taşımanın iyileştirilmesine dair talepleri Büyükşehir Belediyesinin ilgili birimlerine ilettik. Önümüzdeki ay mesleki eğitim ana gündemiyle toplantıya çağrılmasını önerdiğimiz Meclisimize Denizli İl Milli Eğitim Müdürümüzü de davet etmek, MEİP kapsamında yapılan ve yapılması planlanan etkinlikleri hep beraber değerlendirmek istiyoruz. Bu toplantıya değin okullarımızdan ve sanayicilerimizden gelen tüm talepleri derleyeceğiz. DSO’nun ‘sanayi-eğitim iş birliği’ modelini sadece proje bazında görmüyoruz; bunu sistematik bir yönetim yapısına dönüştürme kararlılığındayız." diyerek Projeye verdiği önemi vurguladı.
Toplantıda söz alan Meclis Üyesi Nuri Turgut ise "Birçok sivil toplum kuruluşunun mesleki eğitime ve meslek liselerine dair söylemleri ortak. Müfredat gibi konularda haddimizi aşmak düşünülemez ancak küçük dokunuşların büyük farklılıklar oluşturabildiğini gözlemleyebiliyoruz. Meslek liselerine talebin yoğunlaşmasına odaklanmalıyız" şeklinde koruştu.
Meclis toplantısı üyelerin dilek ve temennilerinin ardından sona erdi.
ETİKETLER: DSO, Başkanı, Kasapoğlu:, "Üretim, gücünü
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Serbest piyasada döviz kurları ne kadar?

Serbest piyasada döviz kurları ne kadar?

Dolar ve Euro yeni haftaya yükselişle başladı. Dolar bugün 46,60 TL bandının üzerinde hareket ediyor                                                                                                                                                     Spot

Güneydoğu'dan 67 firma ilk bin ihracatçı arasına girdi

Güneydoğu'dan 67 firma ilk bin ihracatçı arasına girdi

TİM tarafından her yıl hazırlanan "Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı" araştırmasının 2025 yılı sonuçları açıklandı. Verilere göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden toplam 67 firma Türkiye’nin en büyük ihracatçıları arasında yer aldı. Bölge illeri arasında Gaz

Taşınmaz satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi 1 Ekim'de zorunlu olacak

Taşınmaz satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi 1 Ekim'de zorunlu olacak

Ticaret Bakanlığı, taşınmaz satışlarında uygulanacak Güvenli Ödeme Sistemi'nin devreye alınma tarihinin 1 Ekim'e ertelendiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcının dolandırıcılık, hırsızlık ve sahtecilik riskin

Helal uygunluk belgeli ürünlerde ithalat denetimlerinde yeni dönem

Helal uygunluk belgeli ürünlerde ithalat denetimlerinde yeni dönem

Ticaret Bakanlığı, helal iddiası taşıyan ithal ürünlere yönelik denetimlerde yeni bir uygulamaya geçildiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, iç piyasa dengelerinin korunması, haksız ticari uygulamaların önlenmesi ve tüketicilerin güvenilir ürünle

Yılmaz: Vatandaş tercihinden değil, geçim zorluğundan kredi kartına yöneliyor

Yılmaz: Vatandaş tercihinden değil, geçim zorluğundan kredi kartına yöneliyor

Artan enflasyon, yükselen yaşam maliyetleri ve alım gücündeki gerileme, milyonlarca vatandaşı kredi kartına yönlendirirken, bireysel borçluluk da her geçen gün büyüyor. Temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan tüketiciler, gelirlerinin yetersiz kalması n

Brent petrolün varil fiyatı 76,66 dolara geriledi

Brent petrolün varil fiyatı 76,66 dolara geriledi

Dün gün içinde 81,50 dolara kadar yükselen Brent petrol, günü 77,52 dolardan tamamladı. Bugün saat 09.15 itibarıyla fiyatlar, kapanışa göre yaklaşık yüzde 1,1 düşerek 76,66 dolara geriledi. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 7

Brent petrol 78,43 dolardan işlem görüyor

Brent petrol 78,43 dolardan işlem görüyor

Cuma günü 80,39 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 80,05 dolar seviyesinde tamamlamıştı. Brent petrol, bugün saat 09.35 itibarıyla önceki kapanışa göre yaklaşık yüzde 2 değer kaybederek 78,43 dolara geriledi. Aynı dakikalarda Batı Tek

Ekonomist Çiftçi: Hürmüz Boğazı açılırsa petrol 50 dolara kadar gerileyebilir

Ekonomist Çiftçi: Hürmüz Boğazı açılırsa petrol 50 dolara kadar gerileyebilir

İngiltere Exeter Üniversitesi'nde Ekonomi alanında doktora yapan Ekonomist Nurullah Çiftçi, ABD ile İran İslam Cumhuriyeti arasında varılan anlaşmanın ardından petrol ve altın piyasalarında yaşanan gelişmeleri İLKHA'ya değerlendirdi. Çiftçi, anlaşma sonr

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30