MENÜ

Dünyada yalnızca bir tane kaldı: Bilim insanları bu ağacı kurtarmak için zamana karşı yarışıyor

Dünyanın en nadir bitki türlerinden biri olarak kabul edilen Dendroseris neriifolia, yok olmanın eşiğine geldi. Şili'ye bağlı Juan Fernandez Takımadaları'ndaki Robinson Crusoe Adası'nda doğal ortamında yalnızca tek bir bireyi kalan türü kurtarmak için far

Yayınlanma: 06 Haziran 2026 14:00 Güncelleme: 06 Haziran 2026 17:51
Dünyada yalnızca bir tane kaldı: Bilim insanları bu ağacı kurtarmak için zamana karşı yarışıyor

Dünyanın en nadir bitki türlerinden biri olarak kabul edilen Dendroseris neriifolia, yok olmanın eşiğine geldi. Şili'ye bağlı Juan Fernandez Takımadaları'ndaki Robinson Crusoe Adası'nda doğal ortamında yalnızca tek bir bireyi kalan türü kurtarmak için farklı ülkelerden bilim insanları yoğun bir çalışma yürütüyor.

Uzmanların umudu, son ağaçtan elde edilen tohumlarda. İngiltere'deki Kraliyet Botanik Bahçeleri Kew bünyesinde faaliyet gösteren Milenyum Tohum Bankası'na ulaştırılan 29 tohum üzerinde yapılan incelemelerde, bunların 25'inin filizlenme potansiyeline sahip olduğu belirlendi.

Araştırmacılar, sera ortamında başlatılan ilk çalışmalar sonucunda yedi yeni fide elde etmeyi başardı. Bu fidelerin büyüyerek yeni tohumlar üretmesi halinde, türün geleceği için kritik bir adım atılmış olacak.

Bir zamanlar adanın simgesiydi

Bugün yalnızca tek bir örneği kalan bitki, geçmişte Robinson Crusoe Adası'nın vadilerinde ve alçak kesimlerinde yaygın şekilde bulunuyordu. Ancak yıllar içinde yaşanan ormansızlaşma, aşırı otlatma ve adaya dışarıdan taşınan bitki ve hayvan türleri, popülasyonun hızla çökmesine neden oldu.

"Ağaç papatyası" olarak da bilinen bu bitki grubu, yalnızca Juan Fernandez Takımadaları'nda görülen özel bir bitki cinsine ait. Odunsu gövdeler üzerinde yükselen papatya benzeri çiçekleriyle dikkat çeken tür, bilim dünyası açısından eşsiz bir miras olarak değerlendiriliyor.

1980 yılına gelindiğinde doğal ortamda yalnızca yedi birey kalmıştı. Sonraki yıllarda yapılan çoğaltma ve yeniden dikim girişimleri ise kalıcı başarı sağlayamadı. Aradan geçen sürede sayı giderek azaldı ve bugün geriye sadece tek bir ağaç kaldı.

Son ağaca ulaşmak bile büyük risk

Bilim insanlarının karşılaştığı zorluk yalnızca türün azalmış olması değil. Son ağacın bulunduğu nokta, dik kayalıklarla çevrili ulaşılması son derece güç bir bölgede yer alıyor.

Araştırma ekipleri ağaca ulaşabilmek için halatlar ve özel tırmanış ekipmanları kullanıyor. Son tohum toplama döneminde yaklaşık 400 tohum elde edildi. Uzmanlar, bu tohumların her birinin artık paha biçilemez değerde olduğunu vurguluyor.

Bir ağacın yok olması, bir ekosistemi etkileyebilir

Dendroseris neriifolia'nın önemi yalnızca nadir olmasından kaynaklanmıyor. Bitki, dünyanın en özgün ekosistemlerinden biri kabul edilen Juan Fernandez Takımadaları'nın biyolojik çeşitliliğinde önemli bir rol oynuyor.

Takımadalara özgü ve nesli tehlike altında bulunan bazı canlılar, özellikle de yerel sinek kuşu türleri, beslenmek için bu bitkinin çiçeklerine bağımlı. Bu nedenle ağacın tamamen ortadan kalkması, bölgedeki diğer türleri de etkileyebilecek zincirleme sonuçlar doğurabilir.

Projede görev alan Şilili araştırmacı Diego Benicamp, yürütülen çalışmaları "zamana karşı gerçek bir yarış" olarak nitelendiriyor. Bilim insanları, elde edilen fidelerin sağlıklı şekilde büyümesi halinde yalnızca bir ağacı değil, milyonlarca yıllık evrimsel geçmişe sahip benzersiz bir canlı soyunu da kurtarmış olacaklarını belirtiyor. (İLKHA)

ETİKETLER: ŞİLİ, Robinson Crusoe Adası, Dendroseris neriifolia, AĞAÇ
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Murat Nehir boyunca görsel şölen

Murat Nehir boyunca görsel şölen

Ağrı'da nehir geçen mahalleler olan Bulut, Yüzüncü Yıl, Sanayi mahallelerinde sabah saatlerinde etkisini gösteren sis, kentte kartpostallık görüntüler ortaya çıkardı. Su yüzeyi ve çevresinde yoğunlaşan sis katmanı, mahallelerin üstünü kaplayarak mistik b

Umut Kervanı İzmir'de ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımında bulundu

Umut Kervanı İzmir'de ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımında bulundu

Umut Kervanı İzmir Derneği, ihtiyaç sahibi ailelere yönelik yardım çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda kentte yaşayan onlarca aileye gıda yardımı ulaştırıldı. Dernek tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, ihtiyaç sahibi olduğu belirlenen ailelere h

Batman'da metruk evde çıkan yangın söndürüldü

Batman'da metruk evde çıkan yangın söndürüldü

Yangın, Cumhuriyet Mahallesi'nde iki katlı bir binada bulunan metruk evde meydana geldi. Gece saatlerinde çıkan yangının fark edilmesi üzerine olay yerine ekipler sevk edildi. Yangın, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınarak söndürüldü. (İLKHA)

9 yıldır firari olan hükümlü Torbalı’da yakalandı

9 yıldır firari olan hükümlü Torbalı’da yakalandı

İzmir’in Torbalı ilçesinde, uzun süredir aranan ve hakkında çok sayıda suç dosyası bulunan G.O’nun yakalanmasına yönelik operasyon gerçekleştirildi. Asayiş, İstihbarat ve Özel Harekât şube müdürlüklerinin ortak çalışması sonucu, 9 yıl 8 ayı aşkın süredir

HÜDA PAR Antalya İl Teşkilatından Kumluca’da esnaf, üretici ve emekli ziyaretleri

HÜDA PAR Antalya İl Teşkilatından Kumluca’da esnaf, üretici ve emekli ziyaretleri

İlçenin ekonomik ve sosyal meselelerinin ele alındığı ziyaretlerde vatandaşların talep ve beklentileri dinlenirken, Kumluca’nın çözüm bekleyen sorunları da gündeme geldi. Program kapsamında Kumluca Şoförler Odası Başkanı Bayram İğneli, Kumluca Yaş Meyve K

Sahte araç kiralama çetesine "Patinaj" operasyonu: 12 tutuklama

Sahte araç kiralama çetesine "Patinaj" operasyonu: 12 tutuklama

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, sahte araç kiralama siteleri üzerinden vatandaşları dolandıran şüphelilere yönelik yürüttükleri çalışma kapsamında "Patinaj" operasyonunu gerçekleştirdi. Yapılan incelemelerde şüphelilerin, gerç

Van TSO başkanlık seçimleri başladı: 4 aday yarışıyor

Van TSO başkanlık seçimleri başladı: 4 aday yarışıyor

Van TSO başkanlık seçimleri, İpekyolu ilçesindeki Van Anadolu Lisesi’nde başladı. Buzhane Mahallesi’nde bulunan okulda saat 09.00’da başlayan oy verme işlemi için sabahın erken saatlerinden itibaren çok sayıda oda üyesi seçim alanına geldi. Toplam 19 mes

Rusya ve Ukrayna'dan buğday ihracatı 16 yılın en düşük seviyesine geriledi

Rusya ve Ukrayna'dan buğday ihracatı 16 yılın en düşük seviyesine geriledi

Küresel tahıl ticaretinde, Rusya ve Ukrayna kaynaklı buğday sevkiyatlarının azalmasıyla yeni bir tedarik sorunu yaşanıyor. Karadeniz üzerinden yapılan taşımacılıktaki aksaklıklar, limanların kullanımında karşılaşılan güçlükler ve yükselen navlun ücretler

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
20
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
19
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
16
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
16
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
15
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
15
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
14
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
13
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
11
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
9
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
5
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3