MENÜ

Emine Erdoğan "Uluslararası İslam Sanatları Fuarı"nda konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, "İslam sanatının amacı, Yaradan’ın eserlerinden alınan ilhamla üretirken, onu anlamak, ona yaklaşmak ve onunla bütünleşmektir. Bu amaç, İslam sanatlarının her birine ayrı bir edep, et...

Yayınlanma: 07 Mayıs 2025 14:57 Güncelleme: 04 Eylül 2025 06:05
Emine Erdoğan "Uluslararası İslam Sanatları Fuarı"nda konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, "İslam sanatının amacı, Yaradan’ın eserlerinden alınan ilhamla üretirken, onu anlamak, ona yaklaşmak ve onunla bütünleşmektir. Bu amaç, İslam sanatlarının her birine ayrı bir edep, etik değer ve incelik katmıştır" dedi.
Emine Erdoğan, ATO Congresium’da düzenlenen ve Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan "Uluslararası İslam Sanatları Fuarı"nın açılış programına katıldı. Fuara gelişinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından karşılanan Emine Erdoğan, beraberindekilerle açılış kurdelesini kestiği fuarın hayırlara vesile olmasını diledi. Emine Erdoğan, açılışın ardından hüsnühat, tezhip ve nakış sanatıyla oluşturulan ve Hz. Muhammed’in yaşadığı çağın önemli dönüm noktalarını betimleyen eserlerin yer aldığı "Türk İslam Sanatlarıyla Siyer-i Nebiye Yolculuk" sergisini gezdi.
Azerbaycanlı sanatçıların eserlerinin sergilendiği standı ziyaret eden Emine Erdoğan, kadın sanatçıların ürettiği dokuma ürünlerini yakından inceledi, ürünlerin üretim süreci hakkında bilgi aldı. Emine Erdoğan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ standını da ziyaret ederek "Esma-i Hüsna Hat Sergisi"ndeki eserleri inceledi.
AK Parti İstanbul Milletvekili ve müzisyen Yücel Arzen Hacıoğulları’nın da yer aldığı orkestranın musiki icrasıyla başlayan programda konuşan Emine Erdoğan, sanatla, güzellikle ve estetikle buluştukları anlamlı fuarda bir araya gelmelerini sağlayan Diyanet İşleri Başkanlığına teşekkür etti, fuara katılan tüm sanatçıları tebrik etti.
Şiir için "Darası alınmış söz" denildiğini aktaran Emine Erdoğan, İslam sanatları gibi geniş çaplı bir mevzuyu en iyi açıklayanın, Necip Fazıl Kısakürek’in "Anladım işi: sanat, Allah’ı aramakmış. Marifet bu, gerisi yalnız çelik çomakmış" mısraları olduğunu söyledi.

"İslam sanatı, ilahi olanı hatırlatandır"
Hazreti Muhammed’in bir hadisi şerifinde "Allah güzeldir, güzelliği sever" buyurduğuna işaret eden Emine Erdoğan, bu hadisin, İslam sanatının amacını, ilkelerini, ölçüsünü ve çerçevesini belirlediğini aktardı. Emine Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
"İslam sanatı, ilahi olanı hatırlatandır. Üzerinde maveradan mis kokular taşıyandır, altın oluktan süzülüp gelendir. O nedenle, ne zaman rafine bir Müslüman gönülden çıkmış bir sanat eseri görsek, ruhumuzda kuşlar havalanır. Derin bir hasretliğin, çokça duası edilmiş bir kavuşmayla bitmesi gibi tarifsiz bir sevince gark oluruz. Çünkü insan ruhu, daima, ilahi olanla iletişim kurmanın özlemi içindedir. Ne mutlu bizlere ki güzelliği kendine amaç edinmiş büyük medeniyetimizde, İslam sanatları, şahikalarına ulaşmıştır. Mimar Sinanların, Şeyh Hamdullahların, Nabilerin, Dede Efendilerin eserleri, böyle bir medeniyet atmosferinde neşvünema bulmuştur. Hat sanatının zarafetinin ulaştığı üstün mertebe, öyle hayranlık uyandırmıştır ki ’Kur’an Mekke’de nazil oldu, Mısır’da okundu, İstanbul’da yazıldı.’ denilmiştir."
Picasso’nun, hat sanatına büyük hayranlık duyduğunun ve "Sizin hat sanatınız, bizim ulaşmaya çalıştığımız modern sanata yüzlerce yıl önce ulaşmış" dediğinin anlatıldığını hatırlatan Emine Erdoğan, geleneksel sanatların, hisler aleminin seması konumunda olduğunu vurguladı. Ebru sanatının, görülen bir rüyayı suya anlatıp bir başkasına da gösterebilmenin yegane imkanı olduğu dile getiren Emine Erdoğan, şöyle devam etti:
"Anlam arayışlarında kaybolan insan, neyin sesini takip ederek gönül yurduna varır. Çini, ’Hamdım, yandım, piştim’ denilen yolculukta, insanın yarenidir. Yorgun ruhlar, kat’ıdaki, divaldeki, sedef kakmadaki motiflerin hamağına uzanarak dinlenir. Tezhip, kainatın sınırsızlığında uzun yolculuklara çıkan hayal gücünün, eve dönerken yanında getirdiği hediyelerdir. İşte bu yüksek sanat anlayışı, medeniyetimizde her zaman düşüncenin ve eylemin merkezinde bir konumda olmuştur. Yapılan her işteki kriter, güzelliği seven Yaradan’a layık olmaya çabalamaktır. Ecdadımız, bu sanatlı yaşam anlayışını, hayatın her alanına nakşetmiştir. Mesela, bir camiye girdiğinizde yalnızca bir mabedin binasına girmiş olmazsınız. Muhteşem çinilerle, hayranlık uyandıran kalem işi süslemeleriyle, hüsnühat levhalarıyla karşılandığınız bir sanat deryasına girersiniz."

"Geleneksel sanatlarımız, medeniyetimizin en önemli ayırt edici özelliğidir"
Gündelik yaşam ve sanatın, daima iç içe, el ele olduğuna, bunun, herkesin erişimine ve istifadesine açık olduğuna dikkati çeken Emine Erdoğan, bu pratiğin izlerinin mezarlıklara kadar uzandığına işaret etti. Emine Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mezar taşlarındaki ince işçilik, mezar taşı kitabelerindeki hüsnühat, ölümü munisleştiren, insanı ulvi düşüncelere taşıyan zevkiselimin ürünleridir. Geleneksel sanatlarımızın icracılarına baktığımızda da farklı bir hal üzere olduklarını görürüz. Sanatlarını, Allah’a adanmış bir kalp ve ruhla yapar, eserlerini hiçbir zaman kendilerine mal etmezler. Sanatı, hakikati aramakta aracı kılarlar. Çünkü İslam sanatının amacı, Yaradan’ın eserlerinden alınan ilhamla üretirken, onu anlamak, ona yaklaşmak ve onunla bütünleşmektir. Bu amaç, İslam sanatlarının her birine ayrı bir edep, etik değer ve incelik katmıştır."
Emine Erdoğan, her sanat dalının, bir yönüyle de ruhun mektebi, tekamülün merdiveni olduğunu belirterek, "Zira her bir eser, meydana gelmeden önce sabrın, azmin, itinanın, tevazunun, tevekkülün imtihanlarından geçerek mezun olur. İçi hikmet yüklü bu eserler, yalnızca sanatkarını değil, onu deneyimleyen kişiyi de kanatlarının üzerinde varılması gereken manevi menzile taşır. İşte tüm bu yönleriyle geleneksel sanatlarımız, medeniyetimizin en önemli ayırt edici özelliğidir" diye konuştu.

"Sanatın iyileştirici gücüyle insanın kalp aynasını yeniden parlatabiliriz"
Dünyanın her geçen gün iklim değişikliğinin, savaşların, adaletsizliklerin grileştirdiği bir tabloya dönüştüğüne dikkati çeken Emine Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yüzleşmek zorunda kaldığımız bu krizleri ele alırken, daha çok sonuçlarıyla meşgul oluyoruz. Kök neden olarak, sanayileşmeyi, üretim modellerini ya da politik çıkar çatışmalarını ele alıyoruz. Oysa işin en temelindeki insan ruhunda anbean büyüyen çölleşmeyi göz ardı ediyoruz. Halbuki sanatın iyileştirici gücüyle insanın kalp aynasını yeniden parlatabilir ve insani duyguları geliştirebiliriz. Çünkü sanat, latif bir ruh gıdasıdır ve insan için en az nefes alıp vermek kadar hayati bir ihtiyaçtır. Eğer sanat üretimi azalır ve hayattaki merkezi konumundan koparsa dünya kuraklaşmış vicdanlarla dolar. İşte bu nedenle dünyamızı yeniden hikmet ve ilahi sevgiyle dolu sanatlarımızın fırçalarıyla boyamanın vaktinin geldiğini düşünüyorum."

"Sanatlarımıza sahip çıkmalı, eriyip gitmelerine izin vermemeliyiz"
Eşi benzerine hiçbir yerde rastlanmayan geleneksel sanatların, insanlığa duygulu birer armağan olduğunu belirten Emine Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bu sanatlar, asırlar boyunca mekan ve zamanı aşarak yalnız Müslümanlara değil, bütün insanlığa, güzelliği, büyük bir hoşgörü, tevazu ve nezaketle anlatmıştır. O nedenle sanatlarımıza sahip çıkmalı, onların, zamanın erozyonunda eriyip gitmelerine izin vermemeliyiz. En başta, tüm sanat dallarımızda, modern tasarımlarla yeni açılımlar yapmak, genç nesilleri geleneksel Türk-İslam sanatlarına heveslendirmek amacımız olmalıdır. Medeniyetimize olan vefa borcumuzu ancak, sanatlarımızın zarif ruhunu ve altın oranını, sınırlarımızın ötesine taşırsak ödeyebiliriz."
Fuarın, geleneksel Türk-İslam sanatlarını yaşatma ve yaygınlaştırmada herkesi yüreklendireceğine inandığını belirten Emine Erdoğan, vatandaşları, fuarı ziyaret etmeye davet etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan mesaj gönderdi
Programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği mesaj da okundu. Erdoğan, mesajında şu ifadeleri kullandı:
"Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası İslam Sanatları Fuarı’nın açılış programına davetiniz için teşekkür ederim. Bir ilk olma özelliği taşıyan ve İslam sanatlarının evrensel estetik anlayışı ve kadim mirasını günümüz dünyasıyla buluşturacak fuar, bu manada atılan takdire değer bir adımdır. Fuarın, İslam sanatlarının ruhunu günümüze taşıyarak, farklı kültürlerden gelen sanatçılar, koleksiyoncular ve ziyaretçiler arasında bir kültürel alışveriş ve diyalog ortamı sağlayacağına inanıyorum.
İslam sanatlarının uluslararası alanda görünürlüğünün artmasına da önemli katkı sağlayacak programın düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik ediyor, tüm katılımcıları en kalbi duygularımla selamlıyorum."
Program, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, Emine Erdoğan’a damla formunda divani sanatıyla işlenmiş besmele tablosu hediye etmesi ve aile fotoğrafı çekimiyle sona erdi.
Açılış programında, AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, AK Parti Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, AK Parti Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam ve Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran da yer aldı.

Emine Erdoğan Emine Erdoğan
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

AK Parti Odunpazarı İlçe Yürütme Kurulu belli oldu

AK Parti Odunpazarı İlçe Yürütme Kurulu belli oldu

AK Parti Eskişehir Odunpazarı İlçe Başkanlığı’nın yeni Yürütme Kurulu Listesi açıklandı.Odunpazarı İlçe Başkanı Mustafa Kemal Bandırma başkanlığında oluşturan listede şu isimler yer aldı:"Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı: Gökhan Elmas, Teşkilat Başkanı: Ser

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’dan 22 mahkuma af

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’dan 22 mahkuma af

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, yeni yıl öncesinde 15’i kadın 22 mahkumun affedilmesine ilişkin bir kararname imzaladı.Belarus’ta mahkumlara yeni yıl müjdesi geldi. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, yeni yıl öncesinde 15’i kadın 2

DEM Parti Abdullah Öcalan’ın mesajını paylaştı: "10 Mart Mutabakatı’nın uygulanması, süreci rahatlatacak ve hızlandıracaktır"

DEM Parti Abdullah Öcalan’ın mesajını paylaştı: "10 Mart Mutabakatı’nın uygulanması, süreci rahatlatacak ve hızlandıracaktır"

DEM Parti Abdullah Öcalan’ın mesajını paylaştı.DEM Parti Abdullah Öcalan’ın ‘Yeni yıl savaşın değil barışın yılı olsun’ mesajını paylaştı. Öcalan şunları kaydetti:"Yeni bir yıla girerken, geçtiğimiz yüzyıl boyunca emperyalist saldırılar ile iç içe gelişen

AK Partili Sağır’dan, işçiler maaş krizi yaşarken tatile çıkan Başkan Duman’a tepki

AK Partili Sağır’dan, işçiler maaş krizi yaşarken tatile çıkan Başkan Duman’a tepki

AK Parti Buca İlçe Başkanı Cihangir Sağır, belediye işçileri maaşlarını alamadıkları için grevdeyken Buca Belediye Başkanı Görkem Duman’ın yurt dışına tatile çıkmasını eleştirerek, ’’İşçi grevdeyken tatil yapılır mı? Belediye kilitlenmişken valiz toplanır

Başkan İhsan Kurnaz: "2025’te önemli işlere imza attık"

Başkan İhsan Kurnaz: "2025’te önemli işlere imza attık"

Samsun’un İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, 2025 yılında İlkadım ve İlkadım’da yaşayan vatandaşlar için önemli proje ve hizmetlere imza atıldığını söyledi.İlkadım Belediyesi, 2025 yılında hayata geçirdiği belediyecilik hizmetleriyle; sosyal belediyec

Feke Belediye Başkanı Özen:" Hizmette ayrım yapmadan hareket ediyoruz"

Feke Belediye Başkanı Özen:" Hizmette ayrım yapmadan hareket ediyoruz"

Adana’nın Feke İlçesi Belediye Başkanı Cömert Özen, "Hizmette merkez-kırsal ayrımı yapmadan hareket ediyoruz" dedi.Feke Belediye Başkanı Cömert Özen, ilçede hayata geçirilen hizmet ve yatırımlara ilişkin genel bir değerlendirmede bulundu. Özen, altyapıdan

Başkan Dal "Saimbeyli için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz"

Başkan Dal "Saimbeyli için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz"

Adana’nın Saimbeyli İlçesi Belediye Başkanı Mahmut Dal," Saimbeyli’mizin her mahallesine dokunmaya, vatandaşlarımızın huzur ve refahı için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz" dedi.Saimbeyli Belediyesi ekiplerinin, ilçenin dört bir yanında yaşam standar

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in İran’a yeniden saldırmasına izin verip vermeyeceği yönündeki soruya, "Balistik füzeler için evet. Nükleer silahlar için ise daha hızlı bir şekilde evet" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in İran’a yeniden saldırmasına izin verip vermeyeceği yönündeki soruya, "Balistik füzeler için evet. Nükleer silahlar için ise daha hızlı bir şekilde evet" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in İran’a yeniden saldırmasına izin verip vermeyeceği yönündeki soruya, "Balistik füzeler için evet. Nükleer silahlar için ise daha hızlı bir şekilde evet" dedi.

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
42
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
39
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
35
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
32
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
29
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
25
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
23
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
23
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
23
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
21
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
18
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
18
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
17
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
15
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
15
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
15
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
13
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
9