Endonezya makamları, yangınların büyük bölümünün yoğunlaştığı Borneo'da açık alanda yangın çıkaranlar hakkında yasal işlem başlatılacağı uyarısında bulundu. Dünyanın üçüncü büyük adası olan Borneo, Endonezya, Malezya ve Brunei arasında paylaşılırken, adan
Endonezya makamları, yangınların büyük bölümünün yoğunlaştığı Borneo'da açık alanda yangın çıkaranlar hakkında yasal işlem başlatılacağı uyarısında bulundu.
Dünyanın üçüncü büyük adası olan Borneo, Endonezya, Malezya ve Brunei arasında paylaşılırken, adanın yaklaşık dörtte üçü Endonezya sınırları içerisinde bulunuyor. Endonezya Orman Bakanlığı, ülkede son 24 saatte 11 bin 908 sıcak nokta tespit edildiğini bildirdi. Bir gün önce bu sayı 6 bin 352 olarak kaydedilmişti.
Borneo'nun Endonezya'ya bağlı Kalimantan bölgesindeki yangınlar nedeniyle bazı noktalarda görüş mesafesi 1 ila 10 metreye kadar düştü. Yoğun dumanın trafik kazalarına yol açtığı ve çok sayıda uçuşun geciktiği bildirildi.
Yerel televizyon kanallarının görüntülerinde yolların, binaların ve kamu tesislerinin yoğun duman nedeniyle güçlükle görüldüğü, sürücülerin gündüz saatlerinde dahi araçlarının farlarını yakarak ilerlemek zorunda kaldığı görüldü. Kentlerde yaşayanlar ve öğrenciler ise dışarı çıkarken maske kullanmaya başladı.
Duman Malezya'ya ulaştı
Endonezya Ulusal Afet Yönetim Ajansı, yangınların etkisini artıran El Nino hava koşulları ve uzun süren kurak mevsimin yoğun duman oluşumuna neden olduğunu belirtti. Dumanın Malezya'ya kadar ulaştığı kaydedildi.
Malezya'nın Sarawak eyaleti, dumanın en fazla etkilediği bölgeler arasında yer aldı. Eyalette bir ilçede hava kalitesi çok sağlıksız, 8 ilçede ise sağlıksız seviyede ölçüldü.
Sarawak yönetimi, hava kirliliği nedeniyle yaklaşık 600 okulun kapatıldığını ve 200 bin öğrencinin durumdan etkilendiğini açıkladı.
Yangınlarla bağlantılı 12 kişi gözaltında
Endonezya'nın Orta Kalimantan eyaletinde polis, son bir hafta içerisinde kundaklama ve yasa dışı arazi temizleme faaliyetleriyle bağlantılı olduğu değerlendirilen 12 şüpheliyi gözaltına aldı.
Orta Kalimantan Polis Şefi Iwan Kurniawan, bölgede meydana gelen her orman ve arazi yangınının soruşturulduğunu belirterek, yangınların çıkış nedenlerinin ve sorumlularının tespit edilmeye çalışıldığını söyledi.
Orman Bakanı Raja Juli Antoni de çarşamba günü eyalet başkenti Palangka Raya yakınlarındaki yangın bölgelerini ziyaret ederek sorumlular hakkında sert yasal işlem uygulanacağını açıkladı.
Antoni, kim olursa olsun, doğaya ve ormanlara zarar verenlerin hukuk önünde hesap vereceğini ifade etti.
285 bin hektarlık alan yandı
Yangınların boyutuna ilişkin veriler de durumun ciddiyetini ortaya koydu. Orman izleme platformu Nusantara Atlas'a göre, yalnızca temmuz ayında yaklaşık 182 bin hektar alan yandı. Bu miktarın yılın ilk yarısında yanan alanın neredeyse iki katı olduğu belirtildi.
Endonezya'da yıl başından bu yana yangınlardan etkilenen toplam alanın ise yaklaşık 285 bin hektara ulaştığı bildirildi.
Bölgede yaşayanların sosyal medyada yoğun duman nedeniyle nefes almakta güçlük çektiklerini ve sağlık sorunları yaşama endişesi taşıdıklarını dile getirdiği görüldü.
Endonezya, özellikle Sumatra ve Kalimantan'daki turbalık alanlarda çıkan yangınların yoğunlaştığı dönemlerde, Güneydoğu Asya ülkelerini etkileyen sınır ötesi hava kirliliğiyle karşı karşıya kalıyor. Yetkililer, yangınların önemli bölümünün tarım ve plantasyon alanı açmak amacıyla yasa dışı şekilde arazi temizlemek için çıkarıldığını belirtiyor. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Çin'in emlak sektöründe hızlı büyümenin sembolü haline gelen Evergrande'ın kurucusu Hui Ka Yan'ın yükselişi ve çöküşü, ülkenin son yıllardaki en dikkat çekici şirket hikayelerinden birine dönüştü. Bir dönem Asya'nın en zengin insanı olan Hui, 20 Ağustos't
7 Ekim 2023'te Aksa Tufanı ile başlayan süreç, Gazze'de bir çatışmanın ötesine geçerek bölgenin siyasi ve askeri dengelerini değiştiren uzun soluklu bir mücadeleye dönüştü. Aradan geçen yaklaşık 3 yıllık süreçte Gazze ağır saldırılar, büyük yıkım ve soykı
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde kentteki "yankesicilik" olaylarına ilişkin çalışma başlattı. Yürütülen soruşturmada, Fatih, Beyoğlu, Beşiktaş, Zeytinburnu ve Eyüpsultan'da toplu taş
Zonguldak'ta etkili olması beklenen olumsuz hava ve deniz koşulları nedeniyle denize girişlere geçici olarak ara verildi. Valilik kararı doğrultusunda kent genelinde 21 Ağustos Cuma günü tam gün, 22 Ağustos Cumartesi günü ise saat 12.00'ye kadar denize gi
Türkiye Yazarlar Birliği Batman İl Temsilcisi Prof. Dr. Şemsettin Dursun, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada kitap okumanın medeniyet anlayışındaki yerine, okumanın farklı boyutlarına, dijital dünyanın etkilerine, ailelerin çocuklara örnek olma sorumlulu
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün son değerlendirmelerine göre ülkenin kuzeydoğu kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, diğer bölgelerin ise az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Giresun'un iç kesimlerinde yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak ya
Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığının verilerine göre saat 05.06'da merkez üssü Ilgaz ilçesi olan 4,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Yerin 12 kilome
ANFİDAP, Gazze’de ateşkes anlaşmasına rağmen saldırıların ve insani krizin sürdüğünü belirterek ABD Büyükelçiliği önünde protesto düzenledi. Katılımcılar sloganlar atarken, her bir harfin farklı kişiler tarafından taşındığı pankartlarla Gazze’de yaşananla
Giresun'da selde kaybolan kişinin cesedi Trabzon'da bulundu
BM: Gazzelilerin yüzde 94'ü barınma ve temel ev eşyasına ihtiyaç duyuyor
03Etiyopya’nın Nil Nehri üzerinde baraj inşa etme planına Mısır'dan tepki
04Milli Yol Partisi Malatya İl Başkanı Kazada Yaralandı
05Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde 4,2 büyüklüğünde deprem
06ABD'nin İran'a yönelik ekonomik tehditleri: Washington, İran'a destek veren herkesi cezalandırabilir mi?
07Filistinli Fethi Hazım işgalcilerin silahlı saldırısında şehit oldu
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük