Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ (TEMSAN), ihtiyaç duyulan enerjinin sokakta da ulaşılabilir olması için akıllı sokak aydınlatması geliştirdi.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı TEMS...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ (TEMSAN), ihtiyaç duyulan enerjinin sokakta da ulaşılabilir olması için akıllı sokak aydınlatması geliştirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı TEMSAN, vatandaşların ihtiyaç duyduğu enerjiye sokakta ulaşılabilmesi için akıllı sokak aydınlatması geliştirdi. Projeyle birlikte vatandaşların ihtiyaç duyduğu enerjinin sokaktayken kolay bir şekilde ulaşılabilmesi amaçlandı. Söz konusu aydınlatma, sokaktaki sıradan aydınlatmalardan farklı olarak teknolojik imkanlarla donatıldı. Cihaza LED aydınlatma, güvenlik kamerası, elektrikli araç ve tekerlekli sandalye şarj üniteleri, kablosuz internet erişim noktası, dijital bilgilendirme ekranı ve USB telefon şarj noktaları yerleştirildi. Proje yaygınlaştırıldığında ve ürünün seri üretimine geçildiğinde elektrikli otomobiller, tekerlekli sandalyeler ve telefon veya tablet gibi teknolojik cihazlar sokak aydınlatmasına bağlanarak şarj edilebilecek. Ayrıca akıllı sokak aydınlatması, üzerinde bulunan hava kalitesi ölçüm sensörüyle havanın kalitesini de takip edecek. Aydınlatmaları kullanan vatandaşlar, cihazdaki dijital ekran üzerinden güncel haberlere, trafik yoğunluğu bilgisine ve hava durumuna da erişebilecek.
Projeye ilişkin konuşan TEMSAN Genel Müdürlüğü AR-GE ve İnovasyon Daire Başkanlığı Başmühendisi İpek Acay, "Akıllı aydınlatma projemizde çıkış noktamız elektrikli araçların artması, elektrik tüketiminin artması, insanların elektriğe, enerjiye erişiminin kolaylaştırılması gibi misyonlarla bu yola çıktık. Bu nedenle de akıllı direkt adını verdiğimiz, teknoloji cihazlarını bir arada bulunduran bir enerji dağıtım noktası gibi bir cihaz geliştirilmiş bulunmaktayız" dedi.
"Ücretsiz internet sağlayabilecek"
Cihazın özelliklerine ilişkin bilgi veren Acay, sözlerine şu şekilde devam etti:
"En üstünde hava istasyonu olarak geçen, havadaki örneklemeleri sensörler vasıtasıyla alan, havanın durumunu, kirliliğini belirten, değerleri gösterebilen bir cihaz bulunmakta. Biraz daha aşağısına inildikçe baz istasyonlarının yerleştirilebileceği veya ücretsiz internet yayını yapılabilecek alan bırakmak istedik. Biraz daha aşağıya inildikçe yol aydınlatması ve yayın aydınlatmasını sağlayan armatürlerimiz bulunmaktadır. Direğimizde bulunduğu lokasyonun bilgilerini, reklamını, yayınını yapabilecek bir reklam alanımız bulunmakta. Biraz daha aşağıya inildikçe güvenlik kamerası dahil edilmiştir direğimize. Bu da etraftaki güvenlik sorunlarıyla ilgili bir durum oluştuğunda tekrar izlenebilecek kayıt sistemine bilgi aktarabilen bir güvenlik kamerası bulunmakta. Amacımız kamu güvenliğini izlenebilir, erişilebilir hale getirmekte. Biraz daha aşağıya inildikçe elektrikli araçların şarj edilebilmesi için üzerinde bir elektrikli araç şarj istasyonumuz bulunmakta. Hemen arkasında engelli bireylerimizin de faydalanabilmesi için akülü araçlar için şarj noktası eklemiş bulunmaktayız. Aynı zamanda diğer yayalarımızın da kullanabilmesi için telefonlarını şarj etmesi için USB şarj araçları bulunmakta üzerinde."
Acay, projenin en altında bir enerji depolama alanı bulunduğunu da sözlerine ekleyerek, sistemin enerjisiz kalması halinde kesintisiz enerji erişimi sağlayabileceğini ifade etti.
"Testler tamamlandıktan sonra üniversitelerde, otobüs durakları gibi yerlerde yaygınlaştırılması planlanmakta"
Cihazın talep ve ihtiyaç üzerine üretileceğini aktaran Acay, "Testler tamamlandıktan sonra da meydanlarda, üniversitelerde, belediyenin uygun gördüğü alanlarda, yol kenarlarında, otobüs durakları gibi yerlerde yaygınlaştırılması planlanmakta" dedi.
"İhtiyaca göre cihazlar eklenebilir"
Projenin hem kamusal alanda hem de özel alanlarda değerlendirilmeye müsait olduğunu sözlerine ekleyen Acay, "İhtiyaca göre cihazlar eklenebilir, opsiyoneldir. Kullanacak olan karşı taraftaki müşterimizin ihtiyacına binaen hava istasyonudur, yaya aydınlatmasıdır, opsiyonel olarak eklenip çıkarılabilecek farklı cihazlarımız bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde akşam saatlerinde gökyüzüne bakan vatandaşlar, Ay’ın etrafında oluşan parlak ve tam dairesel bir halka ile karşılaştı. Görsel bir şölen sunan bu doğa olayı, bilimsel adıyla "22° Ay Halesi" olarak biliniyor.Gökbilimciler, Ay h
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) iş birliğinde, 2026 Dönemi çerçevesinde Siber Vatan Programı kapsamında, Adnan Menderes Üniversitesi ile GEKA arasında "Siber Vatan Programı Siber Güvenlik Eğitimi İş Birliği Protokolü" im
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Anadolu’da 4 yeni sanayi koridoru inşa edeceğiz. Master Planın ilk faz çalışmaları kapsamında, Samsun-Mersin hattında 13 ilde 16 yeni yatırım alanı belirledik" dedi.KOSGEB Başkanlık Binası’nda düzenlenen Org
Sivas Bilim ve Teknik Üniversitesi’nde (SBTÜ) öğrenciler, birebir modellenmiş eğitim uçağı simülatörü ile uygulamalı uçuş eğitimi alıyor. Gerçek kokpit yapısına sahip simülatör, öğrencilere uçuşun temel aşamalarını deneyimleme imkânı sunarken, sektöre haz
Güney Kore Uzay Ajansı (KASA), ülkenin "Arirang 7" adlı çok amaçlı uydusunun Fransa merkezli Arianespace şirketine ait "Vega-C" roketiyle başarılı şekilde yörüngeye gönderildiğini açıkladı.Güney Kore’nin yerli üretim roketi "Nuri"yi geçtiğimiz hafta 4’ünc
Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden (SBTÜ) Doç. Dr. Timuçin Emre Tabaru ve ekibi, Bilkent UNAM ortaklığında yürüttükleri çalışma sonucunda damar ve doku içini 360 derece görüntüleyebilen, kanserli hücreleri yerinde tespit edebilen fiberoptik endosk
Vodafone müşterileri, hat başvurusundan aktivasyona kadar tüm süreci hızlı, kolay ve temassız bir şekilde tamamlayabiliyor.Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone, dijitalleşmeyi müşterilerinin günlük hayatına kola
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye genelinde elektrikli araçlara yönelik 36 bin 984 şarj noktası olduğunu belirterek, tüm şarj istasyonlarının coğrafi konumları, şarj ünitesi ve soket sayıları, tipleri ve güçleri, ödeme yöntemleri, müsaitlik
Malatya’da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Bakan Işıkhan: "’Özel hastanelere aktarılan pay artıyor’ ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır"
03Bozüyük’te otomobil, park halindeki tıra arkadan çarptı: 1 ölü, 1 yaralı
04Sahil Güvenlik Komutanlığına uzman erbaş alınacak
05Kocaeli’de silahlı saldırı: 1’i futbolcu 3 yaralı
06Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Kadınlarla ilgili meseleyi LGBT kontekstinde tartışıyorsanız kadınlara haksızlık yapıyorsunuz"
07Ordu’da ’dur’ ihtarına uymayan sürücü kovalama sonucu yakalandı
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Samsunspor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Kasimpaşa A.ş.
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
İkas Eyüpspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük