Türkiye’nin önde gelen elektrik dağıtım, perakende satış ve müşteri çözümleri şirketlerinden Enerjisa Enerji, yılın ilk 9 ayına dair finansal sonuçlarını kamuoyuna duyurdu. Türkiye’nin enerji dönüşümüne önemli katkılar sağlayan altyapı yatı...
Türkiye’nin önde gelen elektrik dağıtım, perakende satış ve müşteri çözümleri şirketlerinden Enerjisa Enerji, yılın ilk 9 ayına dair finansal sonuçlarını kamuoyuna duyurdu. Türkiye’nin enerji dönüşümüne önemli katkılar sağlayan altyapı yatırımlarına devam eden şirket, 2024 mali hedeflerine ulaşma yolunda kararlı adımlarla yürüyor. Bu doğrultuda, yapılan 2024 sonunda temettü dağıtımının gerçekleşeceği de belirtiliyor.
Enerjisa Enerji, süregelen zorlu piyasa koşullarına rağmen, 2024 yılının ilk 9 ayında başarılı performans gösterdiğini açıkladı. Şirketin operasyonel faaliyetlerinden kaynaklı gelirlerinin enflasyondan arındırılmış karı, 2024’ün ilk üç çeyreğinde 400 milyon TL artış göstererek 29,9 milyar TL’ye yükseldi. Enflasyondan arındırılmış yıllık bazda yüzde 1’lik bir artışa denk gelen bu başarıya ulaşmada en büyük katkı ise şirketin Dağıtım iş kolundaki güçlü performansından kaynaklanıyor. Dağıtım iş kolunun 2024 ilk 9 ay operasyonel kazancı, bir önceki yıl aynı döneme göre 1,6 milyar TL artış ile 24,9 milyar TL’ye ulaştı.
Açıklanan sonuçlara göre, şirket elektrik perakende satış sektöründe ise bir önceki yıl aynı döneme göre; düzenlemeye tabi piyasada yüzde 7, serbest piyasada ise yüzde 36 büyüme gerçekleşti. Bu da şirketin perakende satış sektöründeki marka gücü ve rekabetçiliğinin altını çizen önemli bir detay olarak öne çıktı.
Halka arz edildiği günden bu yana temettü dağıtımı performansı ile yatırımcılarının ilgisini çeken Enerjisa Enerji, 2024 yılı sonunda temettü dağıtımını gerçekleştireceğini ve bunu da Temel Net Gelirinin en az yüzde 80’i oranında yapacağını belirtti.
Müşteri Çözümleri brüt karı 5 katına çıktı
Şirket, Türkiye’nin enerji dönüşümüne öncülük eden yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerindeki brüt karında önemli bir artış yakaladı. Bu alanda 2023 ilk 9 ayında 595 milyon TL olan brüt karını 2024 yılı aynı döneminde 3,2 milyar TL’ye çıkararak, elektrik dağıtım ve perakende satışta olduğu gibi müşteri çözümleri sektöründe de konumunu korudu.
“2024 için öngördüğümüz yatırım hedeflerimize ulaşıyoruz”
Elde edilen finansal sonuçların beklentileriyle uyumlu olduğunun altını çizen Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, “Enerjisa Enerji’nin finansal performansının itici gücü yatırımlar. Dağıtım iş kolumuzun, operasyonel kazançlarımızın büyük bir kısmını oluşturmasının altında da bu neden yatıyor. Türkiye’nin enerji altyapısına özelleştirmeden sonra yaptığımız yatırımlar ile 14 ilde bir başarı hikayesi yazdık. Altyapı yatırımlarımız ile müşteri çözümleri yatırımlarımız yıllık bazda nominal olarak yüzde 3 oranında artarak 9,1 milyar TL’ye ulaştı. Ne mutlu ki 2024 yılı sonunda hedeflediğimiz 15-17 milyar TL yatırım hedefine de emin adımlar ile ilerliyoruz. Uzun vadeli yatırım planlarımızı yaparken Türkiye’nin enerji dönüşümünün bir parçası olmanın sorumluluğunu hissediyoruz. Bu dönüşümün ön koşulu ve ekonominin büyümesinin temeli olan Türkiye’nin enerji altyapısına önemli yatırımlar yapmaya ve herkes için daha iyi bir gelecek sağlama amacıyla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
“Zorlu finansal ortama rağmen güçlü bir performans sergiliyoruz”
Konu hakkında değerlendirmede bulunan Enerjisa Enerji CFO’su Philipp Ulbrich, “İçinde bulunduğumuz sektör, birçok diğer sektör gibi ülkenin finansal ortamından yoğun olarak etkileniyor. Şirket olarak zorlu finansal ortama rağmen güçlü bir performans sergiliyoruz. Yıl sonu beklentimiz olan 40 ila 45 milyar TL operasyonel kazanç hedefini yakalayacağımızı öngörüyorum.
Yüksek finansal gelir ve yüksek yatırım harcaması geri ödemeleri, Enerjisa’nın dağıtım işindeki güçlü performansının ana itici gücü olmaya devam ediyor. Zaten bunu sadece Dağıtım iş kolunda bir yıl içerisinde 1,6 milyar TL’lik bir operasyonel kazanç büyümesi ile görebiliyoruz. Perakende satışta ise satış hacimlerinde geçen yıla kıyasla 32,7 TWh’den 37,6 TWh’ye güçlü bir artışı söz konusu. Müşteri Çözümleri segmentinde yüksek brüt kar elde etmeye devam ediyoruz. Geçen yıl aynı döneme kıyasla Solar PV kurulu kapasitemiz yüzde 150 artış gösterdi ve operasyonel kazançlarımızı pozitif yönde etkiledi.
Finansal durumumuzun bir diğer önemli göstergesi olan Serbest Nakit Akışı (faiz ve vergi sonrası) temelde yıllık bazda sabit kalırken, 2024 yılının ilk yarısına göre iyileşme göstererek -5 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Yılın kalan döneminde de güçlü operasyonel ve finansal performansımıza devam etmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 28. Dönem 5. Yasama Yılı'nın ilk haftasında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun konuğu olacak. Komisyon, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında bugün toplanacak. Karahan'ın toplant
Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş akaryakıt fiyatlarına yansımaya devam ediyor. Motorinin litre fiyatında yapılan 4,95 liralık indirim, gece yarısından itibaren pompaya yansıdı. İndirim sonrası motorinin litre fiyatı İstanbul'da 90,09 liraya, Ankara'da 91
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) Eylül ayı ihracatı 3 milyar 584 milyon 207 bin dolar olarak gerçekleşirken, yılın 9 aylık dönemindeki ihracat toplamı da 27 milyar 893 milyon 559 bin dolara ulaştı. Eylül ayında 95 milyon 432 bin dolar i
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı eylül ayı enflasyonunun yüzde 1,84 olarak gerçekleşmesiyle 2026'nın ikinci yarısındaki üç aylık enflasyon da belli oldu. Temmuz, ağustos ve eylül aylarındaki fiyat artışlarının bileşik hesabına göre üç aylık
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) eylül ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi verileri, aylık enflasyonun yüzde 1,84, yıllık enflasyonun ise yüzde 29,73 olduğunu ortaya koydu. Fiyat hareketlerinin ürün bazındaki dağılımında ise eğitim kalemlerindeki artı
TÜİK'in verilerine göre enflasyon eylül'de aylık bazda yüzde 1,84 oldu, yıllık bazda ise yüzde 29,73 kayıtlara geçti. TÜFE'deki değişim 2026 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,84 artış, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 24,32 artış, bir
Döviz piyasalarında yeni haftanın ilk işlem gününde doların güçlü görünümü öne çıkıyor. ABD'den gelen zayıf istihdam verilerine rağmen dolar endeksi 102 seviyesinin üzerinde tutunurken, euro Fransa'daki siyasi belirsizliklerin de etkisiyle dolar karşısınd
Eylül ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri bugün açıklanacak. TÜİK'in takvimine göre eylül enflasyonu saat 10.00'da kamuoyuna duyurulacak. Ağustos ayında TÜFE aylık yüzde 1,84 artarken yıllık enflasyon yüzde 31,51 olarak gerçekleşmişti. TÜ
Nevşehir'de 8 yabancı uyruklu şahsa 288 bin TL ceza
Gazze'de siyonistlerin saldırılarında 10 binden fazla çocuk uzuv kaybı yaşadı
03Polonya'da bıçaklama olaylarının ardından okullarda ek güvenlik tedbirleri alındı
04Aydın'da motoru arızalanan teknedeki 2 kişi kurtarıldı
05İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı
06Kocaeli'de uyuşturucu operasyonunda 8 şüpheli yakalandı
07Meteoroloji'den uyarı: Kuvvetli sağanak ve çamur yağmuru geliyor!
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Kocaeli̇spor
Arca Çorum Fk
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Erzurumspor Fk
Göztepe A.ş.
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor