Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’ndeki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Türkiye-Kırgızistan kardeşliği, kökleri derinlere inen ulu bir çınar misali her geçen yıl büyüyor, güçleniyor, farkl...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’ndeki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Türkiye-Kırgızistan kardeşliği, kökleri derinlere inen ulu bir çınar misali her geçen yıl büyüyor, güçleniyor, farklı alanlara dal budak salıyor. Atalarımızdan tevarüs ettiğimiz bu kardeşlik ve iş birliği ruhunu geleceğe taşımak üzere kararlı adımlar atıyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi’ne katılmak üzere geldiği Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te temaslarını sürdürüyor. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’ni ziyaret eden Erdoğan, üniversitedeki toplu açılış töreninde öğrenci, öğretmen ve üniversitenin yöneticilerle bir araya geldi.
“Kardeşlik ve işbirliği ruhunu geleceğe taşımak üzere kararlı adımlar atıyoruz”
Törende konuşan Erdoğan, toplu açılış töreninin üniversite için hayırlı olmasını ve tüm öğrencilere ve hocalara başarılar diledi. Erdoğan, "Türkiye-Kırgızistan kardeşliği, kökleri derinlere inen ulu bir çınar misali her geçen yıl büyüyor, güçleniyor, farklı alanlara dal budak salıyor. Atalarımızdan tevarüs ettiğimiz bu kardeşlik ve iş birliği ruhunu geleceğe taşımak üzere kararlı adımlar atıyoruz. İş birliğimizin sürekliliğinin en önemli güvencesini hiç şüphesiz eğitim-öğretim alanındaki projelerimiz oluşturuyor. Türkiye olarak Kırgız gençlerinin daha aydınlık bir gelecek kurmalarına, destek olmak amacıyla eğitim-öğretim sahasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çerçevede Kırgızistan’ın bağımsızlığının hemen ardından 1992 yılında imzaladığımız eğitim anlaşması kapsamında ortak okulumuz Türk-Kırgız Anadolu Lisesi ve Anadolu Kız Meslek Lisesi’ni malum eğitime açtık. 1995 yılında ise Manas Üniversitemizin temellerini attık” dedi.
“13 bini aşkın öğrenciye doğrudan destek sağlıyoruz”
Kırgızistan’da 2022 yılında Türkiye Maarif Vakfı okulunun açılmasıyla Kırgızistan’daki eğitime verdikleri desteği bir kez daha teyit ettiklerini belirten Erdoğan, “Gelinen aşamada ortak liselerimizde 400, Bişkek Türk Okulumuzda bin 200, TÖMER Türkçe kurslarımızda 3 bin 100 öğrencimiz var. Kısa süre önce açılmasına rağmen Türkiye Maarif Okulumuzda bin 500 öğrenciye ulaştık. Manas Üniversitesinde ise yaklaşık 7 bin genç kardeşimiz yüksek öğrenim görüyor. Yani farklı seviyelerde toplamda 13 bini aşkın öğrenciye doğrudan destek sağlıyoruz. Ayrıca bugüne kadar Türkiye bursları vasıtasıyla binlerce Kırgız öğrenciye Türkiye’de eğitim fırsatı sunduk. Tüm bu gayretlerimizle Kırgız kardeşlerimizin beşeri, akademik ve kültürel sermayesinin güçlenmesine ciddi katkıda bulunduk.
İnsana yaptığımız yatırımların asla boşa gitmediğini ve gitmeyeceğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Bakınız bu hakikat Manas Destanı’nda nasıl anlatılıyor. Çocuk miras ve nimettir, çocuk cana kuvvettir, bundan başkası yalan dünya boşa harcanmış emektir. Esas mesele, en büyük miras olan insana, bireye, gence, çocuğa yatırım yapmaktır. Asıl olan yarınların bilim adamlarını, akademisyenlerini, mühendislerini, bürokratlarını, siyasetçilerini, kültür ve sanat insanlarını yetiştirmektir. Asıl olan Türk edebiyatının iftihar burçlarından Cengiz Aytmatov gibi mümtaz isimler yetiştirmektir. Manas Üniversitesi başta olmak üzere tüm eğitim kurumlarımız istikbalimizi gönül huzuruyla emanet edebileceğimiz düşünen araştıran bilimsel gelişmeleri takip eden misyon ve vizyon sahibi gençlerin yetişmesine vesile olacaktır” diye konuştu.
“Manas Üniversitesi 2 yıldır üst üste dünyanın en başarılı bin yüksek öğrenim kurumu arasında”
Üniversite tarafından desteklenmeyen bir ekonomi politikasının, sanayileşmenin, dış politika ve kültür politikasının eksik kalacağını vurgulayan Erdoğan, “Üniversitemizin bu yönüyle de Kırgızistan’ın yükselişine mihmandarlık edeceğine inanıyorum" dedi. Erdoğan, "Üniversitemiz 29 yıl boyunca dostluğumuzun ve kardeşliğimizin en güzel örneklerinden biri haline geldi. 1997 yılında öğrenci almak başlayan üniversitemizden şimdiye kadar 13 bin 200 öğrenci mezun oldu. Bugün dünyanın 45 farklı ülkesinde Manas mezunu kardeşlerimiz var. Manas Üniversitesi’nin 2 yıldır üst üste dünyanın en başarılı bin yüksek öğrenim kurumu arasına girdiğini öğrenmekten memnuniyet duydum. Bu başarı sadece Kırgızistan ve Türkiye için değil, tüm Türk dünyası için bir gurur kaynağıdır. Bu başarıda emeği ve katkısı olan herkesi tüm hocalarımızı, tüm öğrencilerimizi canı gönülden tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Bugüne kadar başarılarınızın katlanarak artması için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık. Başbakanlığımızdan itibaren üniversitemizle daima yakından ilgilendik. Üniversitemizin külliyesinde yapımı tamamlanan eserleri 10 Nisan 2013’te bizzat açmıştık. Bugün bunlara 110 yeni tesis, eser, hizmet, ürün ve proje daha ilave etmenin sevincini yaşıyoruz. Aralarında 2 fakülte, bir enstitüsü ve 26 laboratuvarında bulunduğu tüm bu hizmet, yatırım, ve eserin üniversitemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Bu tesislerin inşasına katkı veren işçisinden, mühendisine, firmasından üniversite yönetimine, hayırseverinden resmi kurum ve kuruluşlarımıza kadar herkesi tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
“Biz yaklaşık 40 yıldır envai çeşit terör örgütüyle mücadele etmiş, çok ağır bedeller ödemiş bir ülkeyiz”
Manas Üniversitesi’nden önümüzdeki dönemde çok daha büyük projeler, daha nitelikli bilimsel çalışmalar, çok daha önemli başarılar beklediğini ifade eden Erdoğan, “Kökleriyle bağı zayıflamış, hatta kopma noktasına gelmiş ağaçların kuruyup devrilmesi mukadderdir. Köksüz insanlar da tıpkı köksüz ağaçlar gibi hayatın inişli çıkışlı yollarında istikametini kaybeder. Tarihinizle, medeniyet değerlerinizle, ailenizle, inancınız ve ideallerinizle bağlarınızı asla koparmayın" dedi. Erdoğan, "Merhum Cengiz Aytmatov dağdaki patikaya benzettiği insan hayatında menzili ancak birleşenlerin birbirine omuz ve destek verenlerin varacağını söylüyor. Bireysel gelişim elbette önemlidir. Bununla birlikte insan ailesi içinde, yaşadığı toplum içinde o toplumun inanç değerleri ve kültürü içinde anlam kazanır, şahsiyetini inşa eder. Bilhassa teknolojinin ve dijital dünyanın hayatımızı kuşattığı bir dönemde ailenizle ve mensubu olduğunuz toplumla sıkı ilişki içinde olamazsanız bir müddet sonra yalnızlığa, umutsuzluğa ve çaresizliğe mahkum olursunuz. Bunun için eğitim ve iş hayatının her aşamasında ailenize, milletinize ve ülkenize olan sorumluluklarınızı ihmal etmeyin. Aklınızdan çıkarmayın. Biz yaklaşık 40 yıldır envai çeşit terör örgütüyle mücadele etmiş, çok ağır bedeller ödemiş bir ülkeyiz. Aklınızı kiralamak isteyenlere, şahsiyetinizi gasp etmek isteyenlere, sizi kendi ideolojisine esir etmek isteyenlere kesinlikle prim vermeyin. Bir büyüğünüz olarak sizlere tavsiyem, yaptığınız her işte en iyiyi hedeflemeniz, en iyiye ulaşmak için çalışmanız, mücadele etmeniz, hayallerinizin peşinden gitmeyi asla bırakmamanızdır. Rabbim yolunuzu bahtınızı açık etsin diyorum. Yeniden buluşmak, yeniden hasbihal etmek, yeniden görüşmek temennisiyle sizleri saygıyla selamlıyorum. Hepinize yeni öğretim yılında başarılar diliyor, Allah’a emanet ediyorum” şeklinde konuştu.
Erdoğan’ın konuşmasının ardından kurdele kesim töreni düzenlendi.

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ
Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme
Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ
İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo
İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi
Şeyh Kasım: İşgalcilere hareket serbestisi tanıyan hiçbir ateşkesi kabul etmeyiz
HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Mersin'de partili gençlerin "Bahar Etkinlikleri" final programına katıldı
03Denizli'de ruhsatsız silah operasyonunda 3 zanlı tutuklandı
04Guatemala’daki Fuego Yanardağı'nda patlama
05Pakistan'da kontrolden çıkan araç camiye daldı: 2 ölü, 30 yaralı
06Katar'da sanayi bölgesinde patlama
07El Halil'de iki Filistinli genç şehit oldu
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük