MENÜ

Erhürman: "Holguin Cuellar ile görüşme verimli geçti"

KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Mara Angela Holguin Cuellar ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, görüşmenin 1 saati aşkın sürdüğünü ve verimli geçtiğini açıkladı.KKTC Cumhurbaşkan

Yayınlanma: 05 Aralık 2025 15:49 Güncelleme: 06 Aralık 2025 08:40
Erhürman: "Holguin Cuellar ile görüşme verimli geçti"
KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Mara Angela Holguin Cuellar ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, görüşmenin 1 saati aşkın sürdüğünü ve verimli geçtiğini açıkladı.
KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Mara Angela Holguin Cuellar ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı’nda yerel saatle 11.00’da başlayan ikili görüşme en az 1 saat sürdü. Erhürman, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Cuellar’la ilk yüz yüze görüşmesi olma niteliği taşıyan kabul sonrası görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Görüşmenin verimli geçtiğini açıklayan Erhürman, görüşmenin ilk başlığını Türk tarafının ortaya koyduğu 4 maddelik metodoloji önerisinin içeriği ve gerekçelerinin oluşturduğunu, Cuellar’a bu metodolojiyi detaylı şekilde aktardığını söyledi. İkinci başlıkta, Rum Lider Nikos Hristodulidis ile yapılan ilk görüşmede gündeme gelen Türk tarafının 10 maddelik paketi ele alındığını kaydeden Erhürman, paketin ayrıntılarını ve içerdiği konuları Cuellar’la görüştüklerini belirtti. Görüşmede, geçmiş dönemlerde yürütülen temasların yanı sıra Haspolat, Luricina ve Kiracıköy geçiş noktaları ile AB finansmanıyla hazırlanan ara bölgedeki güneş enerjisi projesinin de gündeme geldiğini aktaran KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, görüşmenin önemli bir bölümünün Metehan geçiş noktasında yaşanan sıkıntılara ayrıldığı belirtti. Erhürman, bölgede altyapı çalışmaları başlamadan önce incelemeler yaptıklarını hatırlatarak, tespit ettikleri sorunları Cuellar’a aktardığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erhürman, Metehan’da özellikle Güney tarafındaki kabinlerin çalışmaması, kabin ve görevli sayısının yetersizliği nedeniyle geçişlerde sıkışıklık yaşandığını, bunun Rum basınına da yansıdığını ifade etti. Kıbrıs Rum Müzakerecisi Menelaos Menelou ile temas kurulduğunu, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ ve Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Mustafa Ergüven’in bölgede inceleme yaptığını aktaran Erhürman, sorunun kolayca çözülebileceğini vurguladı.

Günlük yaşamın kolaylaştırılması çağrısı
Erhürman, basit konularda dahi adım atılamamasını eleştirerek, iki halkın saatlerce eziyet çekmemesi için gerekli adımların hızla atılması gerektiğini Cuellar’a ilettiğini söyledi. Cuellar’ın temaslarının ardından iki liderle birlikte üçlü bir görüşme yapılacağını belirten Erhürman, bu görüşmeye kadar gerek görülürse temas kurmaya hazır olduklarını ifade etti. Erhürman, 5+1 formatındaki toplantılara karşı olmadıklarını ancak verimli bir sonuç alınabilmesi için hazırlıkların Lefkoşa’da tamamlanması gerektiğini Cuellar’e aktardığını söyledi.

Cuellar: "Çok iyi ve faydalı geçti"
Cuellar, Erhürman’ı cumhurbaşkanlığına seçilmesinden dolayı tebrik etti ve görüşmeyi "çok iyi ve faydalı" olarak nitelendirdi. Gelecek hafta Cumhurbaşkanı Erhürman ve Rum lider Nikos Hristodulidis ile gerçekleştirilmesi planlanan üçlü görüşmeye ev sahipliği yapacak olmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Cuellar, görüşmenin "çok verimli ve somut" geçmesi için gayret göstereceğini söyledi.

"Adada yeni bir atmosfer" vurgusu
Amman’da İki Toplumlu Gençlik Komitesi ile yaptığı toplantıları "çok üretken" olarak değerlendiren Cuellar, adada yeni bir atmosfer oluştuğunu ifade etti. Liderlerin çabalarının toplum tarafından desteklenmesi gerektiğini söyleyerek, adada "çok iyi ve üretken bir hafta" geçirmeyi umduğunu kaydetti.
Kolombiyalı diplomat, yarın Rum lider Nikos Hristodulidis ile bir araya gelecek.

Üçlü görüşme 11 Aralık’ta
Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Rum lider Nikos Hristodulidis ve Cuellar’ın da katılımıyla yapacağı üçlü görüşmenin 11 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilmesi öngörülüyor.
Üçlü toplantı, 20 Kasım’da BM’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve UNFICYP Misyon Şefi Khassim Diagne’nin ev sahipliğinde iki liderin ilk kez bir araya geldiği toplantıda kararlaştırılmıştı.
ETİKETLER: Erhürman:, "Holguin, Cuellar, ile, görüşme
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 04:40
Güneş 06:04
Öğle 12:35
İkindi 16:09
Akşam 18:57
Yatsı 20:15

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
64
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
60
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
60
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
52
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
43
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
43
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
35
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
33
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
33
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
31
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
30
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
25
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
24
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
17