Filistin Esir Çalışmaları Merkezi, işgal rejiminin Filistinli esirleri cezaevlerinde öldürmeye devam ettiğini ve Gazze'den onlarca esirin akıbetini gizlediğini açıkladı. Merkez tarafından yapılan açıklamada, son 3 yılda kimliği açıklanan 91 Filistinli esi
Filistin Esir Çalışmaları Merkezi, işgal rejiminin Filistinli esirleri cezaevlerinde öldürmeye devam ettiğini ve Gazze'den onlarca esirin akıbetini gizlediğini açıkladı.
Merkez tarafından yapılan açıklamada, son 3 yılda kimliği açıklanan 91 Filistinli esirin işgal rejiminin cezaevlerinde hayatını kaybettiği, Gazze Şeridi'nden onlarca esirin ise akıbetinin bilinmediği belirtildi. Merkez, bazı Gazzeli esirlerin soykırımın ilk aylarında şehit olmuş olabileceğini ifade etti.
Gazze'den alıkonulan esirlerin isimleri ve ölüm koşullarının zorla kaybetme politikası kapsamında gizlendiğini belirten merkez, Ekim 2023'ten bu yana esir ziyaretlerinin engellendiğine dikkat çekti. Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin ziyaretlerinin de engellenmesinin, esirlerin dış dünyayla bağlantısını kopardığı ve cezaevlerinde yaşananların bağımsız biçimde öğrenilmesini zorlaştırdığı kaydedildi.
Merkez, bazı işgal rejimi kaynaklı raporların da cezaevlerinde şehit olan Filistinli esirlerin sayısının açıklanan rakamların üzerinde olabileceğine işaret ettiğini belirtti.
İşkence, açlık ve tıbbi ihmal uyarısı
Filistin Esir Çalışmaları Merkezi, cezaevlerindeki ölümlerin arkasındaki koşulların devam ettiğini belirterek özellikle işkence, aç bırakma, tıbbi ihmal ve ağır esaret koşullarına dikkat çekti.
Açıklamada, işgal rejiminin yaklaşık 9 bin 500 Filistinliyi ağır ve insanlık dışı koşullarda tuttuğu, bunların üçte birinden fazlasının herhangi bir suçlama yöneltilmeden tutsak bulunduğu belirtildi.
Merkez, sosyal medya paylaşımları nedeniyle alıkonulanların yanı sıra işgal rejiminin politikalarını eleştiren, direnişe çağrı yapan veya şehitleri öven kişilerin de esir alındığını belirtti. Alıkoymaların kadınları ve kız çocuklarını da kapsadığı, bazı kişilerin yıllarca hapis cezasıyla karşı karşıya kaldığı ifade edildi.
Özellikle ağır hastalığı bulunan esirler ile yaşlıların durumunun kritik olduğu belirtilirken, uygun tedavi ve bakım sağlanmaması nedeniyle yeni ölümlerin yaşanabileceği uyarısı yapıldı.
Onlarca esirin ameliyatı yapılmıyor
Merkez, onlarca esirin cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyduğunu ancak gerekli ameliyatların yapılmadığını belirtti.
Bazı esirlerin protez, tekerlekli sandalye, koltuk değneği ve diğer tıbbi yardımcı cihazlara ihtiyaç duyduğu ancak bunların temin edilmesinin geciktirildiği belirtildi. Bu durumun esirlerin sağlık sorunlarını daha da ağırlaştırdığı ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, Şabak görevlilerinin sorgu merkezlerinde bilgi elde etmek amacıyla ağır işkence yöntemlerine başvurduğu belirtildi. Tedavi, yiyecek ve uyku gibi temel ihtiyaçların da esirlere baskı yapmak ve sorgularda istenen itirafları elde etmek amacıyla kullanıldığı belirtildi.
Merkeze göre bu yöntemlerle elde edilen ifadeler daha sonra uzun yıllar hapis cezalarına yol açan iddianamelerde kullanılıyor.
Uluslararası müdahale çağrısı
Filistin Esir Çalışmaları Merkezi, uluslararası topluma acil müdahale çağrısı yaparak Filistinli esirlerin cezaevlerinde hayatını kaybetme riskine karşı korunmasını istedi.
Merkez ayrıca işkence, kötü muamele ve tıbbi ihmal politikalarının durdurulmasını ve işgal rejiminin uluslararası hukuk ile insan hakları sözleşmelerine uymaya zorlanmasını talep etti. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
North West Eyalet Polis Sözcüsü Albay Adele Myburgh, Rustenburg yakınlarındaki Nkaneng bölgesinde meydana gelen olayda çoğu Lesotho vatandaşı 14 kişinin hayatını kaybettiğini, 8 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Myburgh, yaralanan 8 kişinin hastaneye ka
Gaziantep Peygamber Sevdalıları tarafından yaz döneminde çocuklara yönelik gerçekleştirilen "Hayat Namazla Güzeldir" eğitim programının kapanışı, Millet Camii'nde düzenlenen programla gerçekleştirildi. Yaklaşık 1000 öğrencinin katıldığı programda çocuklar
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele ekiplerince son bir ayda organize suç yapılarına yönelik operasyonlar gerçekleştirildi. Operasyonlarda 133 tabancanın yanı sıra çok sayıda fişek ve silah mekanizması ele geçirildi. Suçlarda kullanıldığ
Kudüs kaynakları, siyonistlerin 1967'den bu yana işgalcilerin kontrolünde bulunan Meğaribe Kapısı'ndan polis ve özel kuvvetlerin koruması altında Mescid-i Aksa'ya girdiğini bildirdi. Siyonistler, avlularda Talmudik ritüeller gerçekleştirip sözde tapınak h
San kentindeki 23. Piyade Alayı'nın konuşlandığı üsse yönelik saldırının ardından bölgede operasyon başlatılırken Mali ordusu, çok sayıda saldırganın etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Mali Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre saldırı, sald
Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasına kısa süre kala İzmir'de öğrenci ve personel servis ücretleri gündeme geldi. İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İESOB) tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesine sunulan tarifede servis ücretlerine yüzde 35
Jandarma ekiplerince 28 ilde düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 104 kilo uyuşturucu madde ve 294 bin uyuşturucu hap ele geçirildi. Operasyonlarda 96 şüpheli yakalanırken, 69 kişi tutuklandı. Jandarma Genel Komutanlığı Narkotik Suçlarla Mücadele Daire
Tarım ve Orman Bakanlığı ile İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, doğanın korunması ve arıcılık faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda bölge genelinde oluşturulan 41 bal ormanında 1 milyon 740 bin fidan toprakla buluşturuld
Filistin Konvoyu İbrahim Halil Sınır Kapısında bekletiliyor
Türkiye, Kolombiya'nın 'Golan Tepeleri' kararını kınadı
03Mahmud Abbas, gücünü pekiştirmek amacıyla seçim yasasında yine değişiklik yaptı
04ABD, İran'a gittiği iddia edilen Panama bandıralı gemiyi füzelerle durdurdu
05TBMM Genel Kurulu tatile girdi: Karar Resmî Gazete'de
06Arap ülkelerinden Kolombiya'nın Golan Tepeleri kararına tepki
07Washington ile Tahran arasında Hürmüz gerilimi: Karşılıklı tehditler ve abluka sürüyor
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük