MENÜ

Eskişehir’de 2025 yılında 358 bin 428 ton atık ekonomiye kazandırıldı

Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri 2025 yılında 358 bin 428 ton atığın ekonomiye kazandırıldığını açıkladı. Bu sayede 1 milyar 47 milyon kWh elektrik enerjisi, yaklaşık 4 milyon 797 bin metreküp su ve 753 bin 636 var

Yayınlanma: 29 Aralık 2025 15:08 Güncelleme: 30 Aralık 2025 06:41
Eskişehir’de 2025 yılında 358 bin 428 ton atık ekonomiye kazandırıldı
Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri 2025 yılında 358 bin 428 ton atığın ekonomiye kazandırıldığını açıkladı. Bu sayede 1 milyar 47 milyon kWh elektrik enerjisi, yaklaşık 4 milyon 797 bin metreküp su ve 753 bin 636 varil petrolden tasarruf edildiği, 2 milyon 913 bin 474 adet ağacın kesilmesinin önlendiği belirtildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce 2025 yılı içerisinde yapılan çalışmaları değerlendirmek üzere İl Müdürü Hikmet Çelik başkanlığında İl Müdür Yardımcıları, Milli Emlak Müdürü ve Şube Müdürleri ile toplantı yapıldı. Toplantıda, yıl içerisinde yapılan çalışmalarla ilgili detaylar paylaşıldı. Ardından, 2026 yılında yürütülecek çalışmalarla ilgili planlamalar yapıldı.

"Merkezde 5 bin 80 olmak üzere, toplam 6 bin 55 adet konut yapılacak"
2025 yılında yapılan çalışmalarla ilgili açıklamada, "Milli Emlak Müdürlüğümüzce 2025 yılı içerisinde, 16 bin 199 adet hazine taşınmazının mahalli tespiti yapılmıştır. Bin 727 adet olmak üzere toplam 89 bin 429 hektar yüzölçümlü taşınmaz kamu kurumlarına tahsis edilmiştir. 27 hak sahibine toplam 17 hektar yüzölçümlü taşınmaz tarımsal amaçlı kiralanmış olup, 102 adet toplam 13 hektar yüzölçümlü taşınmaz genel hükümlere göre kiralanmıştır. İlimizde gerçekleştirilecek yatırımlara yönelik proje ve yapım çalışmaları kapsamında; ödenek işlemleri, projelerin incelenmesi, ihale hazırlıkları gerçekleştirilmiş, bununla birlikte ilimizde bulunan kamu kurumlarına talep doğrultusunda inceleme, kıymet takdirleri ve personel görevlendirmeleri yapılmıştır. Bakanlığımızın Yatırım Programı’nda 430 milyon 095 bin 599 TL proje bedelli 2 adet iş yer almaktadır. Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Yeni Hizmet Binası Yapım İşi ve Eskişehir Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Yapım İşi’nin çalışmaları devam etmekte olup, 2026 yılında tamamlanarak hizmete açılmaları planlanmıştır. Bakanlığımızca İlimiz Odunpazarı İlçesi’nde 4 etap halinde yapımı tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilen 3 bin 109 adet konut ile 4 adet ticaret merkezi, 2 adet camii ve 2 adet okul binasının yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi müdürlüğümüzce düzenlenmiştir. Yine Bakanlığımızca Kocakır Mevkii’nde 2 etap halinde bin 796 konut ile 1 adet ticaret merkezi, 1 adet camii ve 1 adet okul yapımı devam etmektedir. Bakanlığımızca başlatılan ’500 Bin Sosyal Konut’ projesi kapsamında; ilimizde merkezde 5 bin 80 olmak üzere, toplam 6 bin 55 adet konut yapılacak olup, 2026 yılı içerisinde hak sahipliği kurası gerçekleştirilerek yapımına da başlanması planlanmaktadır" denildi.

"8 bin 668 adet hak sahibine toplam 121 milyon 955 bin 376 TL kira yardımı yapılmıştır"
Açıklamanın devamında, "İmar Kanunu ve ilgili yönetmelikler kapsamında; 2025 yılında 108 adet plan değişikliği incelenmiş ve düzeltilmesi gereken hususlarla ilgili 75 adet rapor düzenlenmiştir. Bunun yanında 56 adet plan yapımına esas kurum görüşü verilmiş, 23 adet imar planına esas jeolojik etüd onaylanmıştır. Ayrıca 2025 yılı içinde Sakarya Nehri boyunca yaklaşık 1 kilometre kıyı kenar çizgisi hazırlanarak bakanlığımıza onaylanmak üzere gönderilmiştir. Diğer yandan; afetlere dayanıklı ve güvenli yapılaşmalar için hazır beton ve yapı malzemelerine yönelik 85 adet hazır beton numunesi alınarak beton basınç dayanım testine tabi tutulmuş, 318 adet piyasa gözetimi ve denetimi faaliyeti; yapı denetim kuruluşlarına ve laboratuvarlara yönelik de 237 adet büro ve şantiye denetimi gerçekleştirilmiş, 126 adet kooperatifin genel kuruluna Bakanlık Temsilcisi olarak katılım sağlanmıştır. 2025 yılında bin 783 adet ÇED izleme ile çevre denetimi gerçekleştirilmiş, bu sayede ilimiz ülke sıralamasında 9’uncu sırada yerini almıştır. Bu denetimler sonucunda, İlimizde çevre izin/lisanssız faaliyet gösteren tesis, sanayi tesislerinden atıksu arıtma tesisi kurmaksızın veya atıksu arıtma tesisini çalıştırmaksızın alıcı ortama atıksu deşarjı yapan işletme bulunmadığı bir kez daha teyit edilmiştir. Bakanlığımızdan Geri Ödeme Belgesi bulunan 14 adet atıksu arıtma tesislerine (Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı İlçe Belediyeleri Organize Sanayi Bölgesi) toplam 24 milyon 177 bin 646 TL Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızca enerji teşviki olarak geri ödenmiştir. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 2025 yılında 221 adet binanın riskli yapı tespiti yapılmış ve 178 adedinin yıkımı gerçekleştirilmiştir. 2025 yılında 780 adet hak sahibine toplam 25 milyon 269 bin 193 TL, kanun çıktığı günden bugüne kadar 8 bin 668 adet hak sahibine toplam 121 milyon 955 bin 376 TL kira yardımı ödemesi gerçekleştirilmiştir" ifadeleri yer aldı.

"358 bin 428 ton atık ekonomiye kazandırılmıştır"
Toplantının devamında, şu bilgiler paylaşıldı:
"İş ve işlemleri Müdürlüğü’nce yürütülen Eskişehir, Afyonkarahisar, Bilecik, Kütahya ve Uşak illerinden sorumlu Eskişehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından doğal sit alanının koruma statülerinin ve sınırlarının güncellenmesiyle 2016 yılından beri devam eden çalışmalar sonucunda toplam 108 adet doğal sit alanının statüleri ve sınırları belirlenmiştir. 22 adet alanın ise tescili Komisyonumuzca uygun görülmüş olup Bakanlığımıza onaylanmak üzere gönderilmiştir. 2016 yılında Bölgemizdeki doğal sit alanlarının yüzölçümü 47.558,22 ha iken; 2025 yılı sonu itibariyle 99.724,59 ha alana ulaşmış olup, alan büyüklüğü olarak doğal sit alanlarımızda yüzde 109,69 artış gerçekleşmiştir. Ayrıca, İlimizde Eskişehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından tescillenmiş 9 adet mağara ve 25 adet anıt ağaç bulunmaktadır. Sıfır Atık Projesi, İlimizde 2018 yılından itibaren başarıyla uygulanmaktadır. Bu kapsamda; İlimizde Sıfır Atık Sistemi’ni kurarak uygulamaya başlayan kamu kurum/kuruluşlarına, belediyelere, eğitim kurumlarına, sağlık kurum/kuruluşlarına, otellere, zincir marketlere, alışveriş merkezlerine, akaryakıt istasyonlarına ve büyük sanayi kuruluşlarına toplam 2 bin 272 adet Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi düzenlenmiştir. Sıfır Atık Projesi’nin uygulandığı ilk günden bugüne değin, toplam 358 bin 428 ton atık ekonomiye kazandırılmıştır. Bu atıklar içerisinde ilk sırayı yaklaşık 171 bin ton ile kağıt atıkları alırken, 96 bin 599 ton metal, 48 bin 722 ton plastik ve 40 bin 237 ton cam atık kaynağında ayrıştırılarak tekrar kullanılmıştır. Ekonomiye kazandırılan atıklar sayesinde 1 milyar 47 milyon kWh elektrik enerjisinden, yaklaşık 4 milyon 797 bin metreküp sudan, 753 bin 636 varil petrolden tasarruf edilmiş, kağıt atıklarının geri kazanılması sayesinde 2 milyon 913 bin 474 adet ağacın kesilmesi önlenmiştir."
Toplantının sonunda İl Müdürü Hikmet Çelik, 2025 yılı içerisinde sorumluluk alanına giren konularda verilen hizmetlerin eksiksiz yerine getirilmesi, planlamaların üzerinde performans gösterilmesi ve vatandaşların memnuniyeti konusunda üst seviyede hizmet verilmiş olması sebebiyle tüm personeli tebrik etti. 2025 yılı itibariyle müdürlükçe yürütülen çalışmaların başarıyla tamamlandığı, aynı doğrultuda 2026 yılında çok daha verimli çalışmalar yapılması amacıyla yıllık ve aylık planlamalar yapıldığı belirtildi.
ETİKETLER: Eskişehir’de, 2025, yılında, 358, bin
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Geleceğe yeşil miras

Geleceğe yeşil miras

Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi, Sürdürülebilirlik ve Yeşil Kampüs Topluluğu (DÜSÜYET) ile Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (DÜSTİBAM) katkılarıyla Beyköy’de fidan dikme etkinliği ile okullar yeşillendirdi.Düzce Ün

Aydın’a kuvvetli yağış uyarısı

Aydın’a kuvvetli yağış uyarısı

Aydın’da yarın öğlen saatlerinden sonra beklenen kuvvetli yağışlar için vatandaşlar uyarıldı.Meteoroloji’den yapılan açıklamada, "Aydın’da beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, yarın (01.04.2026 Çarşamba) öğle saatlerinden sonra il genelin

Otizm bir hastalık değil: doğru destekle hayat değişiyor

Otizm bir hastalık değil: doğru destekle hayat değişiyor

DÜZCE(İHA) – Dr. Meryem Seçen Yazıcı, otizmin bir hastalık olmadığını belirterek "Otizmi aslında beynin dünyayı işleme biçimindeki bir farklılık olarak tanımlayabiliriz" dedi.Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim

Yolunu şaşıran karaca yerleşim yerinde görüntülendi

Yolunu şaşıran karaca yerleşim yerinde görüntülendi

Bartın’da yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusu görüntülendi.Ulus ilçesi Hisar Köyü yolunda aracıyla seyreden bir kişi, yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusunu görüntüledi. Yiyecek ararken sürüden ayrıldığı tahmin edilen

Avusturyalı turistler, Marmaris’i tercih etti

Avusturyalı turistler, Marmaris’i tercih etti

Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonuç verdi. Geçtiğimiz yıl 31 yıl aradan sonra Marmaris’i tercih eden Avusturyalı turistler bu yıl da rotasını değiştirmedi.Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde Alman ve Avusturyalı turistlere yönel

Karadeniz’e helikopterli yangın önlemi

Karadeniz’e helikopterli yangın önlemi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz Bölgesi’nde artan yangın riskine karşı hava gücünü devreye alıyor. Amasya’nın Merzifon ilçesine konuşlandırılacak yangın söndürme helikopteriyle, özellikle Orta Karadeniz’de muhtemel orman yangınlarına hızlı müdahale he

Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde Sincan’da öğrencilere çevre eğitimi

Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde Sincan’da öğrencilere çevre eğitimi

30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde, Ankara Sincan Belediyesi ev sahipliğinde öğrencilere çevre eğitimi, sürdürülebilir yaşam ve geri dönüşüm konularında eğitim verildi.Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen 30 Mart Uluslararası Sıfı

Kene kabusu geri geldi, yağışlardan dolayı bu sene popülasyon daha fazla olabilir

Kene kabusu geri geldi, yağışlardan dolayı bu sene popülasyon daha fazla olabilir

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, kış ve sonbahar aylarında etkili olan yoğun yağışların ardından bahar aylarına girilmesiyle birlikte kene popülasyonunda artış yaşanabileceğini söyleyerek, özellikle Kırım-Ko

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30