MENÜ

Fransa nükleer başlık sayısını artıracak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin nükleer caydırıcılık doktrininde yeni bir döneme girdiğini duyurarak, Fransa’nın nükleer başlık sayısını artıracağını açıkladı.Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Brest açıklarındaki stratejik Île Longue ü

Yayınlanma: 02 Mart 2026 20:42 Güncelleme: 03 Mart 2026 09:30
Fransa nükleer başlık sayısını artıracak
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin nükleer caydırıcılık doktrininde yeni bir döneme girdiğini duyurarak, Fransa’nın nükleer başlık sayısını artıracağını açıkladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Brest açıklarındaki stratejik Île Longue üssünde ülkenin nükleer caydırıcılık doktrinine ilişkin açıklamalarda bulundu. Fransa’nın deniz temelli nükleer gücünün merkezi olarak görülen ve stratejik nükleer denizaltı gücüne ev sahipliği yapan üste konuşan Macron, "Caydırıcılık Fransız egemenliğinin vazgeçilmez unsurudur. Bugün ulusal ve Avrupa düzeyindeki sınamalarımıza uygun bir değişimi milletimize ilan ediyorum" ifadelerini kullandı.
Macron, Fransa’nın nükleer doktrininde temel çerçevenin korunduğunu ancak mevcut tehdit ortamının daha sert bir yaklaşımı zorunlu hale getirdiğini belirterek, tehditlerin artık ayrı ayrı değil, birbirine bağlı biçimde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Macron, "Jeopolitik düzlemde kopuşlarla dolu, riskli bir dönemden geçiyoruz. Bu tablo modelimizi sertleştirmeyi gerekli kılıyor" dedi.
Macron, "Nükleer başlık sayısının artırılması talimatını verdim" ifadelerini kullanarak, "Nükleer cephaneliğimizin rakamlarını bundan böyle açıklamayacağız" dedi. Bu adımın bir silahlanma yarışının parçası olmadığını vurgulayan Macron, "Bu, herhangi bir silahlanma yarışına girmek anlamına gelmiyor. Bu hiçbir zaman bizim doktrinimiz olmadı. Özgür olmak için korkulan bir güç olmak gerekir" dedi.
Cumhurbaşkanı, yeni dönemde yalnızca başlık sayısının değil, Fransa’nın genel caydırıcılık mimarisinin de güçlendirileceğini söyledi. "Caydırıcılığımızın gücünü korumasını ve gelecekte de koruyacak olmasını sağlamak benim sorumluluğumdur" diyen Macron, Avrupa kıtasının güvenliğinin artık daha geniş bir çerçevede ele alınması gerektiğini savundu.
Macron, Fransa’nın "ileri caydırıcılık" olarak tanımladığı yeni bir aşamaya geçtiğini de ilan etti. "Bugün Fransız caydırıcılığında yeni bir dönem somutlaşıyor. İleri caydırıcılık dediğim yolda ilerliyoruz" diyen Macron, bu yaklaşımın Avrupa’daki bazı ortaklarla daha yakın güvenlik koordinasyonunu beraberinde getireceğini söyledi. Bu sürecin Fransa’nın nükleer egemenliğinde herhangi bir zayıflama anlamına gelmeyeceğini vurgulayan Macron, "Ne planlaması, ne uygulanması, ne de kararın kendisi paylaşılmayacak. Bu yetki Anayasamız gereği yalnızca Cumhurbaşkanı’na aittir" dedi.
Macron, Fransa’nın güvenliğinin hiçbir zaman yalnızca kendi sınırlarıyla sınırlı görülmediğini belirterek, yeni dönemde Avrupa boyutunun daha fazla öne çıkacağını söyledi. "Güvenliğimiz hiçbir zaman sadece topraklarımızın sınırları içinde ele alınmadı" diyen Macron, bu yaklaşımın Avrupa için daha geniş bir stratejik koruma alanı oluşturacağını savundu. Macron, söz konusu çizginin Fransa’nın egemenliğini zayıflatmayacağını, aksine ülkesinin caydırıcılık kapasitesini daha görünür ve daha etkili hale getireceğini vurguladı.
Fransa’nın yeni nesil nükleer balistik füze denizaltısının adının L’Invincible olacağını açıklayan Macron, bu denizaltının 2036 yılında göreve başlayacağını bildirdi.
Uluslararası güvenlik mimarisinin ciddi biçimde yıprandığını söyleyen Macron, "Kurallar alanı artık bir harabe alanına dönüştü" ifadelerini kullanarak, silahların kontrolüne dayalı mevcut düzenin giderek zayıfladığını vurguladı. Macron, bu tablo karşısında Avrupa’nın güvenlik anlayışını başkalarının belirlediği çerçevelere göre şekillendirmemesi gerektiğini dile getirdi.
"Avrupalılar kendi gelecekleri üzerindeki kontrolü yeniden ele almalıdır" diyen Macron, Fransa’nın yeni nükleer yaklaşımını hem ulusal bağımsızlığın hem de Avrupa güvenliğinde daha güçlü bir rol üstlenme arayışının parçası olarak sundu. Macron, "Önümüzdeki yarım yüzyıl nükleer silahlar çağı olacaktır" sözleriyle de dünyadaki stratejik dengelerin uzun süre yüksek gerilim altında kalacağı mesajını verdi.
ETİKETLER: Fransa, nükleer, başlık, sayısını, artıracak
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
73
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
59
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
54
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
48
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
40
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
32
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
32
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
31
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
29
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
27
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
27