Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
07:52 ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterilerinde gözaltı sayısı bin...07:30 Konyaspor’da Ali Çamdalı dönemi04:03 Sarıyer’de kontrolden çıkan otomobil yan yattı: 2 yaralı01:51 Kontrolden çıkan otomobil kaldırıma vurdu, ona metreler kala tır devrildi01:47 Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümünü kontrol altına alınmış durumda”01:43 Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem baş...01:32 Beykoz’da iş yeri kurşunlandı: 1 yaralı00:58 “Mahzen-32” operasyonunda yakalanan 27 şüphelinin tamamı tutuklandı00:55 Yoldan çıkan otomobilin sürücüsü yaralandı00:54 1 Mayıs ve 19 Mayıs’ta İstanbul, Ankara ve İzmir’de raylı sistemlerde ulaşı...00:53 Erdek’te uyuşturucu operasyonu00:47 Ankara’da iki kurye grubu arasında kavga: 1’i ağır 4 yaralı00:44 Alkollü yakalanan sürücünün “Keşke açmasaydım şişeyi” pişmanlığı00:41 Bolu’da 18 yaşından küçük gençler arasında bıçaklı kavga: 2 yaralı00:39 Uşak’ta fabrikada zehirlenme paniği: 19 işçi hastaneye başvurdu00:37 Niğde’de hafif ticari araçla motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 4 yaralı00:31 Ankara’da yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda 5 araçlı zincirleme kaza: 8 ya...00:24 Ankara’da aşırı yağış nedeniyle kontrolden çıkan bariyere çarptı: 1 ölü, 5...00:20 1 Mayıs İşçi Bayramı ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda İstanbul, Anka...00:20 Karısını öldürüp polise teslim oldu
Türkiye 09 Ekim 2016 - 09:38 Yorum: 0

Gastronomi kenti Gaziantep’te balık, kebabın gölgesinde kaldı

Ülke genelinde sezonun başlaması ile rağbetin arttığı balık, gastronomi kenti Gaziantep'te kebabın gölgesinde kalıyor.

Gastronomi kenti Gaziantep’te balık, kebabın gölgesinde kaldı

Ülke genelinde sezonun başlaması ile rağbetin arttığı balık, gastronomi kenti Gaziantep'te kebabın gölgesinde kalıyor.

Havaların soğumasıyla birlikte balık, ülke genelinde yoğun olarak tüketilirken, UNESCO'nun Dünya Gastronomi Şehirleri listesinde yer alan Gaziantep'te ise kebap, şiş ve döner gibi alışkanlıklar nedeniyle beklenen rağbeti görmüyor. Her mevsim olduğu gibi havaların soğumaya başladığı bu günlerde kentte kebapçılar yoğun ilgi görüyor. Et ve tavuk alışkanlıklarından vazgeçemeyen Gaziantepliler, kebapçıları sevindirirken balıkçıları üzüyor.

Gaziantep'in vazgeçilmezi kebap

Gazianteplilerin kebaptan vazgeçemeyeceğini belirten kebap ustası Kazım Polat, "Gaziantep denilince akla kebap geliyor. Kebap her yönden daha iyi oluyor. Daha lezzetli ve sağlıklı oluyor. Kebap, bizim vazgeçilmezlerimizdendir. Ayrıca balık sezonluktur, kebabı her zaman buluruz. Bizim insanımız kebaptan vazgeçemez. Zaten bizim balık kültürümüz yok. Balığı çok kimse yemez burada ama et denilince akla Gaziantep gelir" diye konuştu.

Balık tezgahları doldu, ilgi az

Kebap diyarı Gaziantep'te balık kültürünü oluşturmak isteyen balıkçılar ise, tezgahlarını baraj ve göllerde yakalananlardan her tür ve cinsten balıklar ile donattı. Dolu tezgahlara rağmen rağbet görmediklerini belirten balıkçılar, balığın daha lezzetli ve sağlıklı olduğunu kaydetti. Balığa rağbetin olmamasındaki en büyük etkenin de kebap alışkanlığı olduğunu kaydeden balıkçı Nejdet Öğümsöğütçü, "Sezon yeni açıldı. Fiyatlar uygun. Havalar sıcak gittiği için milletin aklına daha gelmiyor. Yeni kurbandan çıktık, milletin evinde eti var. Bir de Gaziantepliler ete, tavuğa düşkündür. İnsanlar yeni yeni alışıyor balığa. Kebabı fazla yediğinde rahatsız olursun ama balıktan rahatsız olmazsın. Kebabı, ızgarası, fırını oluyor. Müşterilerine tarifini de veriyoruz" dedi.

Balığın kilosunun 7 ile 70 TL arasında değiştiğini belirten Nejdet Öğümsöğütçü, nadir de olsa sattığı balık türünün hamsi olduğunu söyledi.

9 kilogramlık yayın balığı 180 TL'ye satıyor

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde yakaladığı 9 kilogramlık yayın balığını 180 TL'ye sattığını belirten Hayri Taşkın, satışların az olmasından yakındı. Fiyatların pahalı olmadığını vurgulayan Taşkın, "Sezon yeni başladı. Beklediğimiz ilgi yok. Fiyatlar da pahalı değil. Satabildiğimiz nadir balıklardan biri de palamut. Balık almak isteyen de palamuda yöneliyor. Diğer balıklarımız tezgahta kalıyor. Bizim Gaziantep insanı ise kırmızı etten vazgeçmiyor. Zaten biz de vazgeçmesini istemiyoruz. Ama tavuk yiyeceğine balık yemesini tavsiye ediyoruz. Tavuk 10 TL, balık da 10 TL. Hem daha sağlıklı oluyor. Balığın da kebabı, buğulaması, ızgarası yapılıyor. İstersen çorbasını bile yaparsın. Ama bizim insanımız balığa daha alışmamış" dedi.

Balıkçılar yine de umutlu

Taşkın, son 3-4 yıldır Gaziantep insanının balığa alışmaya başladığı vurguladı. Balık kültürünün yaygınlaşmasından umutlu olduklarını belirten Taşkın, "Bundan 3-4 yıl öncesini göz alırsak, bugünkü kadar tüketim yoktu. Bugün yeterli değil ama, önceki yıllara göre tüketim artıyor. En azından haftada 2 defa balık yenilmesini tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Müşteri Cebbar Berdan ise balık fiyatlarını pahalı bulduğunu söyledi. Kebaptan vazgeçmeyeceğini de vurgulayan Berdan, "Balık halini geziyorum. Çinekop, istavrit ya da hamsiye bakıyorum. Fiyatlarını pahalı buldum. Ben kebabı da severim, balığı da severim. Balığın kızartmasını, mangalda pişirmesini severim. Kebabın yeri ayrı balığın yeri ayrı. İkisinden de vazgeçmem" diye konuştu.

Gaziantep'in gastronomi kenti olduğunu hatırlatan balıkçılar, Gaziantep mutfağının balığa da bir an önce alışarak, balık kültürüne de sahip çıkılmasını umut ettiklerini söyledi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber