Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) akademisyenleri, deprem ve sel gibi afetlerde göçük altında uzun süre kalanların sindirim sistemlerini düzenleyen ve besleyici özelliğiyle hayatta kalmalarına yardımcı olacak olan uzun raf ömrüne sahip “süper t...
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) akademisyenleri, deprem ve sel gibi afetlerde göçük altında uzun süre kalanların sindirim sistemlerini düzenleyen ve besleyici özelliğiyle hayatta kalmalarına yardımcı olacak olan uzun raf ömrüne sahip “süper tarhana” üretti.
Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, Gıda Mühendisliği ve Biyoloji bölümlerinden öğretim üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt ve Prof. Dr. Abuzer Çelenkli, 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından göçük altında uzun süre kalanların tüketmesi için bir gıda ürünü üretmek için araştırmalara başladı.
Bamya sıvısıyla zenginleştirilmişi süper tarhana üretildi
Araştırmalar sonucunda bamya sıvısının tarhananın dayanıklılığını artırdığı ve protein açısından ise zenginleştirdiği belirlendi. Gaziantep Üniversitesi akademisyenleri tarafından yürütülen proje, ilgili kurumlarca en prestijli destek kategorisiyle fonlandı. Daha sonra proje kapsamında, tarhananın deprem çantalarına eklenmesi amacıyla çalışma başlatıldı.
Süper tarhana, uzun raf ömrü sayesinde deprem çantalarına eklenecek
Tarhananın bayatlamasıyla ortaya çıkabilecek olan sindirim sorunlarının giderilmesi amacıyla bamya bitkisinin kaygan sıvısı ve mikroalglerin kullanıldığı ürüne ise “süper tarhana” ismi verildi. Yüksek protein ve amino asit içeriğiyle besleyici bir gıda olarak üretilen “süper tarhana”, uzun raf ömrü sayesinde deprem çantalarına eklenecek, deprem ve sel gibi afetlerde kullanılması için AFAD’ın depolarında bulundurulacak.
Göçük altında uzun süre kalanların sindirim sistemlerini düzenleyerek hayatta tutacak
Göçük altında uzun süre kalanların sindirim sistemlerini düzenleyerek hayatta kalmalarına yardımcı olacak “süper tarhana” besleyici özelliğiyle de dikkat çekiyor. Tarhanayı bamya sebzesinin kaygan sıvısıyla fonksiyonelliğini ve dayanıklılığını artırarak, deprem çantalarına uygun hale getiren Gaziantep Üniversitesi akademisyenlerinin bu önemli çalışması takdir topladı.
"Asrın felaketi sonrası yaptığımız çalışmalar sonuç verdi"
GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, “süper tarhana”nın geçen yıl meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ortaya çıkan bir proje olduğunu belirtti. Projenin detayları ve ürün hakkında bilgi veren Bayram, “Geçen sene yaşamış olduğumuz depremde öğrendiğimiz bazı konular vardı. Bunlardan bir tanesi hiçbir yardım almadan 3 gün boyunca gerek göçük altında gerek göçük üstünde insanların hayatlarını idame ettirebilmesiydi. Çünkü deprem olduğunda şehirdeki elektrik, doğalgaz kesilir, ekmek, un bulamazsınız ve hiçbir şeye ulaşamazsınız. 3 gün boyunca hiçbir yerden bir destek bekleme şansınız yok. Çünkü o 3 gün bir kaos dönemidir. Bunun için herkesin görevi o 3 gün boyunca hayatta kalabilmektir. Bu bizim üzerinde çalıştığımız konu, ’3 gün boyunca bu insanları nasıl hayatta tutarız ve 3 günden daha fazla uzun süren günlerde ne yapabiliriz’ diye bir çalışma başlattık. Çünkü bazen göçük altında 20 gün bile kalma durumu bile olabiliyor. Göçük üzerinde insanların başka hiçbir gıdaya ulaşamadıkları için tek başına beslenmesi gerekiyor. Bu minimum 3 yıl raf ömrüne sahip olan bir bir ürün geliştirildi. Bu ürün süper gıda olarak adlandırıldı” dedi.
"Bu ürünün temel özelliği tarhanadır"
Projeyi değerli bulunarak en prestijli destek kategorisinden desteklediğini dile getiren Bayram, “Bu ürünün temel özelliği tarhanadır. Tarhana geleneksel bir üründür. Ürünün içerisine bamya sıvısı ekleniyor, içerisindeki vitamin ve minarelleri arttırıyoruz. Ürün tek başına insanı ayakta tutabiliyor. Bu ürün göçük altında hareketsiz kalındığı için sindirim sistemi de düzensiz hale gelir ve bağırsak sistemi çalışmaz. Bu da içerisine katmış olduğumuz bamya sıvısıyla sindirim sistemini aktif olarak tutmuş olacağız” diye konuştu.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
20-21 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen sınavın sonuçları, adaylar tarafından ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresi kullanılarak görüntülenebilecek. Sonuçların açıklanmasının ardından ÖSYM, Yükseköğretim Programları v
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sonuçlarına göre Türkiye genelindeki imam hatip ortaokullarından 31 öğrenci tam puan alarak Türkiye şampiyonu oldu. Türkiye'nin 17 ilinden 500 tam puan alan öğrenciler, İstanbul'da düzenlenen "Tercih
Okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte camilerde düzenlenen Yaz Kur'an kursları yoğun katılımla devam ediyor. İzmir'in Konak ilçesi Zeytinlik Mahallesi'nde bulunan Hacı Bayram Camii'nde de çocuklar hem dini eğitim alıyor hem de çeşitli sosyal etkinlik
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" kapsamında, öğretmen kökenli bazı yönetici kadrolarının özel hizmet tazminatı oranları artırıldı. D
Türkiye genelinde yapılan merkezi sınava katılarak puanla öğrenci alan liselere kaydolmak isteyen öğrencilerden 452 öğrenci sınavda tam puan aldı. Bu öğrencilerden 31'ini ise imam hatip ortaokulu öğrencileri oluşturuyor. 15 ilden şampiyon çıktı İmam hati
Milyonlarca öğrencinin lise hayali kurarak girdiği LGS'nin sonuçları açıklandı. Sınava giren öğrenciler arasında yer alan Mardinli Mehmet Efe Arslanhan, 500 tam puan alarak Türkiye birincileri arasında yer aldı. İmam hatip ortaokulu öğrencisi olan Mehmet
13 Haziran tarihinde gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre Batman'dan iki öğrenci, 500 tam puan alarak Türkiye birinciliği elde etti. Türkiye birincisi olan öğrencilerden biri Fatih
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), LGS merkezi sınav sonuçlarının adayların erişimine sunulduğunu duyurdu. 8. sınıf öğrencileri, sınav sonuçlarını Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesi üzerinden görüntüleyebiliyor. SINAV SONUCUNU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN (
İstanbul Valiliğinden dolandırıcılık uyarısı
İzmir açıklarında 25 düzensiz göçmen kurtarıldı
03Tekirdağ'da uyuşturucu operasyonlarında 8 şüpheli tutuklandı
04Pakistan: Ara bulucular Hürmüz'ün açılması için belge hazırlığında
05Bakan Gürlek: Çocuklarımızın her türlü şiddetten korunması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz
06Rusya, Kiev'e balistik füzelerle saldırdı: 14 ölü
07Lübnan ile siyonist rejim arasında Roma görüşmeleri: Sınır ve güvenlik düzenlemeleri ele alındı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük