Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
01:51 Kontrolden çıkan otomobil kaldırıma vurdu, ona metreler kala tır devrildi01:47 Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümünü kontrol altına alınmış durumda”01:43 Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem baş...01:32 Beykoz’da iş yeri kurşunlandı: 1 yaralı00:58 “Mahzen-32” operasyonunda yakalanan 27 şüphelinin tamamı tutuklandı00:55 Yoldan çıkan otomobilin sürücüsü yaralandı00:54 1 Mayıs ve 19 Mayıs’ta İstanbul, Ankara ve İzmir’de raylı sistemlerde ulaşı...00:53 Erdek’te uyuşturucu operasyonu00:47 Ankara’da iki kurye grubu arasında kavga: 1’i ağır 4 yaralı00:44 Alkollü yakalanan sürücünün “Keşke açmasaydım şişeyi” pişmanlığı00:41 Bolu’da 18 yaşından küçük gençler arasında bıçaklı kavga: 2 yaralı00:39 Uşak’ta fabrikada zehirlenme paniği: 19 işçi hastaneye başvurdu00:37 Niğde’de hafif ticari araçla motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 4 yaralı00:31 Ankara’da yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda 5 araçlı zincirleme kaza: 8 ya...00:24 Ankara’da aşırı yağış nedeniyle kontrolden çıkan bariyere çarptı: 1 ölü, 5...00:20 1 Mayıs İşçi Bayramı ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda İstanbul, Anka...00:20 Karısını öldürüp polise teslim oldu00:15 Yıldırım düşen ağaçlık alanda yangın çıktı00:12 Ulukışla - Pozantı yolunda zincirleme kaza: 2 ölü00:08 Kahramanmaraş’taki fabrika yangını dron ile görüntülendi
Teknoloji 21 Eylül 2019 - 16:28 Yorum: 0

‘Gökbörü’ ilk 10’daki yerini aldı

Bartın Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Kulübü öğrencileri tarafından hazırlanan "Gökbörü" isimli elektrikli otomobil, TÜBİTAK'ın Elektrikli Araç Yarışları'nda...

‘Gökbörü’ ilk 10’daki yerini aldı

Bartın Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Kulübü öğrencileri tarafından hazırlanan "Gökbörü" isimli elektrikli otomobil, TÜBİTAK'ın Elektrikli Araç Yarışları'nda ilk 10'a girmeyi başardı.

Bartın Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Kulübü öğrencileri bir yıllık uğraşı sonucunda yüzde 100 yerli ikinci elektrikli otomobil olan "Gökbörü"yü üreterek, TÜBİTAK'ın 18-19 Eylül'de gerçekleştirdiği Elektrikli Araç Yarışları'na (Efficiency Challenge Electric Vehicle) katıldı. 2018 yılındaki yarışlarda "Çeşm-i Cihan" isimli elektrikli otomobil ile verimlilik alanında 22'inci olan öğrenciler, "Gökbörü" ile ilk 10'a girmeyi başardı.

'Gökbörü" ödülle döndü

TÜBİTAK'ın öğrencileri teşvik etmek ve bilimsel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla 15 yıldır düzenlediği yarışlarda, Bartın Üniversitesi'nin elektrikli aracı "Gökbörü', elekromobil ve hidromobil olarak başvuru yapan toplam 119 araç içerisinden en verimli 10'uncu elektrikli otomobil oldu. Bartın Üniversitesi öğrencilerine, elde ettikleri derecenin yanında TÜBİTAK tarafından "Tanıtım Yaygınlaştırma Teşviki" ödülü verildi.

Elektrikli araç, 1,2 lira ile 100 kilometre gidebiliyor

Bartın Üniversitesi Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nden 16, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden ise 2 öğrencinin büyük gayretleri sonucunda hazırladıkları elektrikli araç 1,2 lira ile 100 kilometre yol gidebiliyor. Araçta motor dâhil 200 mekanik parçanın öğrenciler tarafından üretildiği "Gökbörü" için 2 bin 200 satırdan fazla kod yazıldı. Güncel yazılım dilleri kullanılarak yazılan kodlar sayesinde aracın hız, sıcaklık, elektrik tüketimi gibi değerlerinin verimli kullanımı ve kontrolü sağlanmış oldu.

"Başarımızı 2020'de daha ileriye taşıyacağız"

Kendilerini her geçen gün geliştirdiklerini ifade eden Bilim ve Teknoloji Kulübü Başkanı Umut Kayabaşı, "TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen yarışlara ilk defa 2018 yılında Çeşm-i Cihan isimli aracımızla katılmıştık. 2018 yılında ekip arkadaşlarımızla birlikte ürettiğimiz elektrikli aracımızla verimlilik alanında 22'inci hız testlerinde ise 6'ıncı olmuştuk. Burada edindiğimiz tecrübelerimizin üzerine yenilerini ekleyerek "Gökbörü'yü ürettik. Yeni aracımızı üretirken verimlilik üzerine yoğunlaştık. En az tüketimle en fazla mesafe kat etmesi için aylar süren bir çalışma gerçekleştirdik. Aracın motoru ve mekanik parçaları dâhil tüm parçalarını ekip arkadaşlarımızla birlikte ürettik. Bunun sonucunda yarışlarda ilk 10'da yer aldık. Ayrıca "Tanıtım Yaygınlaştırma Teşviki" ödülü almaya da hak kazandık. Bu tecrübeleri daha ileriye taşıyacağız." dedi.

Kayabaşı, üretim sürecinin her aşamasında kendilerine destek olanlara da teşekkür ederek, "Aracımızın üretim sürecinde yoğun mesai harcadık. İç ve dış paydaşlarımızdan destek aldık. Bu noktada her konuda olduğu gibi "Gökbörü'yü üretmemizde de her zaman yanımızda olarak bizleri yüreklendiren Saygıdeğer Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun'a ekip arkadaşlarım adına teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca kulüp akademik danışmanımız Dr. Öğr. Üyesi Abid Ustaoğlu ile birlikte bizlere destek olan tüm hocalarımıza ve sponsorlarımıza da ayrı ayrı teşekkür ederim." diye konuştu.

"Öğrencilerimizin edindiği tecrübeler en büyük mutluluğumuz"

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun da Kocaeli Körfez Pisti'nde gerçekleştirilen yarışlara giderek, öğrencilere destek oldu.

Yarışma sonrası öğrencileri tek tek tebrik eden Rektör Uzun, "Bartın Üniversitesi olarak öğrencilerimizin gelişimini her zaman önceliğimiz olmuştur. Onları mezun ederken donanımlı bireyler olmaları için tüm personelimizle birlikte yoğun çaba sarf ediyor, öğrencilerimizi teşvik ediyoruz. Öğrencilerimiz de yaptıkları çalışmalarla her zaman bizleri gururlandırıyor. Bilim ve Teknoloji Kulübü öğrencilerimiz ise her geçen gün kendilerini geliştirmeyi ve yeni tecrübeler edinmeyi bildiler. Sürdürülebilir bir anlayışla bir önceki yıl aldıkları dereceyi geliştirerek, "Elektrikli Araç Yarışları'nda ilk 10'a girmeyi başardılar. TÜBİTAK'ın 15 yıldır yaptığı yarışlara yeni katılan bir üniversite olarak, öğrencilerimizin aldıkları bu başarıyı önemsiyorum. Öğrencilerimizin edindiği tecrübenin onların mesleki hayatlarında bir adım önde olmalarını sağlayacaktır. Elde edilen derece ve alınan ödülün yanında belirtmeliyim ki, en büyük mutluluğumuz öğrencilerimizin üniversite okurken bir şeyleri başarabildiklerini görmek ve edindiği tecrübelerdir." ifadelerini kullandı.

Rektör Uzun teşekkür etti

Aracın üretilmesinde ve elde edilen başarılardan dolayı öğrenciler ile destek veren paydaşlara teşekkür eden Rektör Uzun, "Otomobilin yapımında büyük rol oynayan Bilim ve Teknoloji Kulüp Başkanı Umut Kayabaşı ve ekip arkadaşlarını tebrik ediyorum. Yüzde 100 yerli olarak üretilen elektrikli otomobilin yapımında öğrencilerimize verdikleri katkılardan dolayı Kulüp Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Abid Ustaoğlu ile birlikte tüm öğretim elemanlarına teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizin geleceğe dönük projeler üretmeleri noktasında yüreklendirerek, yerli ve milli olanı teşvik etme noktasında gösterdikleri gayret dolayısıyla TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Hasan Mandal'a şükranlarımı sunuyorum." şeklinde konuştu.

‘Gökbörü’ ilk 10’daki yerini aldı

‘Gökbörü’ ilk 10’daki yerini aldı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber