Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Merve Karaca; özellikle risk gruplarına, kronik hastalığı olanlara, 5 yaş altı basta olmak üzere tüm çocuklara, gebelere grip aşısı önererek Ekim ve Kasım ayları itibariyle...
Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Merve Karaca; özellikle risk gruplarına, kronik hastalığı olanlara, 5 yaş altı basta olmak üzere tüm çocuklara, gebelere grip aşısı önererek Ekim ve Kasım ayları itibariyle aşı yaptırılabileceğini söyledi.
Gribin influenza virüsünün sebep olduğu, sonbahar sonu ve kış aylarında yüksek bulaşıcılığa sahip bir hastalık olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Merve Karaca, dikkat edilmezse riskli gruplarda yüksek oranda ağır seyrettiğini, hastane yatışı gerektirebildiğini ve halk arasındaki adının da paçavra hastalığı olduğunu söyledi. Gribin, öksürük, hapşırık, konuşma ve solunum sırasında yayılan damlacıklar yoluyla bulaştığını vurgulayan Dr. Karaca, “Daha az olmakla beraber temas yoluyla da bulaşır. Öksürerek, hapşırarak cansız yüzeylere yayılan virüs dokunularak eğer elimiz yıkanmadan ağzımıza burnumuza götürürsek bizleri hasta edebilir. Gripte ani başlangıçlı yüksek ateş, üşüme, titreme, boğaz ağrısı, baş ağrısı gibi şikayetler olabilir. Yetişkinlerde nadir olmakla beraber, çocuklarda bazen ishal ve kusmayla gelebilir. Özellikle küçük çocuklarda halsizlik, yorgunluk, uyku hali, emmeme, beslenme bozukluğu ve genel huzursuzluk gibi şikayetlerle gelebilir” dedi.
"Antibiyotik virüslere etki etmez"
Grip hastalarının bir takım önlemleri alması gerektiğini fakat asıl koruyuculuğu aşının sağladığını söyleyen Dr. Karaca, “Aslında grip tedavisinde sebep virüsler olduğu için antibiyotik kullanımının yeri yoktur. Önemli olan istirahat, bol sıvı tüketmek, taze sebze meyve tüketmektir. Genelde kendiliğinden bir hafta içerisinde geçecektir. Ancak özellikle kronik hastalığı olan, 65 yaş üstü kişiler, gebeler gibi veya 5 yaş altındaki çocuklar, kreşe giden çocuklar gibi riskli gruplar eğer hastalığı daha ağır geçiriyorsa, çok gecikmeden 24-48 saat içerisinde ilgili uzmana başvurmaları gerekmektedir. Özellikle seçili durumlarda anti-viral tedavi yani virüse karşı ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir” diye konuştu.
“Aşılar 60 yıldır yapılıyor”
Gripten korunmak için alınabilecek önlemlere değinen Dr. Karaca “Öncelikle suya sabuna dokunmalıyız. Özellikle kalabalık ortamlarda maske takabilmemiz önemli. Mesafeye dikkat etmek gerekir ama asıl koruyuculuğu aşılar sağlamakta” dedi. İnfluenza aşılarının yaklaşık 60 yıldan fazla suredir uygulandığını aktaran Dr. Karaca Dünya Sağlık Örgütü’nün aşıları her yıl virüsün antijenine, yaygın tipine göre yeniden düzenleyerek ülkelere dağıttığını ifade etti.
"Özellikle 5 yaş altı olmak üzere tüm çocuklara ve risk gruplarına öneriliyor”
İnfluenza aşısının özellikle risk gruplarına ve kronik hastalığı olanlara, 5 yaş altı çocuklara, gebelere önerildiğini vurgulayan Dr. Karaca, “Her yıl ekim, kasım aylarından mart ayına kadar yapılması önerilir. 9 yaş altında çocuklara aşı daha önce 2 doz hiç yapılmamışsa, en az 4 hafta arayla 2 doz şeklinde, 9 yaş üzerinde de tek doz şekline yapılabilir. Aşının koruyuculuğu yapıldıktan yaklaşık 2 hafta sonra başlamakla beraber yaklaşık 6 ay kadar sürebilmektedir. Aşıyı 6 aydan küçük çocuklar, gebeliğin ilk 3 ayında olanlar ve özellikle aşı içerisindeki maddelere karşı ciddi alerjisi olanlar dışında herkes yaptırabilir. 6 aydan küçük çocuklarda ise aşılama da yapamayacağımız için korunmada en önemli şeylerden birisi anne sütü olmakla beraber özellikle koza stratejisiyle gebeliğin son 2 trimesterinde yapılan anne aşılamayla aslında anneden plasenta yoluyla bebeğe geçen antikorlar sayesinde bebek de korunabilmektedir” ifadelerini kullandı.
"Aşı astım atağını tetiklemez”
Aşının hastalıkları tetiklemediğinin altını çizen Dr. Karaca sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Bize daha çok aşı ile alakalı sorular geliyor. Özellikle aşı grip yapar mı? Aşının kendisi grip yapmaz ancak aşının koruyuculuğu, aşının yapılmasından 2 hafta kadar süreyle başladığı için o arada eğer tesadüfi olarak bir hasta grip virüsüyle karşılaşırsa o zaman grip olabilir. Yani aşının kendisi değil başka bir virüs buna sebebiyet verebilir.”
Gripken veya iyileşme aşamasındayken aşı yapılıp yapılamayacağı sorularına da değinen Dr. Karaca; “Gripken aşı vurulmak hastalığı daha da arttırabileceği için önerilmemektedir. Astımlı çocuklar açısından da soruluyor. Astım atağını tetikler mi gibi. Aşının astım atağını tetiklemesi gibi bir durum söz konusu değil. Özellikle hatta kronik hastalığı olan, astım gibi, kistik fibrozis gibi göğüs hastalıkları olan çocuklara koruyucu olması adına özellikle aşıyı önermekteyiz” dedi.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Ebolanın nadir “Bundibugyo” varyantının yol açtığı salgında yüzlerce kişi izolasyon altında tedavi görüyor, henüz onaylı bir aşı veya tedavi bulunmuyor. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusunda mayıs ayında başlayan Ebola salgınında doğrulanan vaka sayı
Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, aşırı sıcakların beyin fonksiyonları, bilişsel performans, ruh hali ve nörolojik sağlık üzerindeki etkileri ve korunma yolları hakkında açıklamalarda bulundu. Aşırı sıcaklar beyne giden kan akımı ve oksijen miktarını azal
Güney Galler Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmada, akut psikolojik stresin vücutta serbest radikal üretimini hızla artırdığı, bunun da kan pıhtılarının oluşum biçimini değiştirerek kanı daha kolay pıhtılaşabilir hale getirdiği belir
Osmaniye Valiliği'nden yapılan açıklamada, vatandaşların rahatsızlanmasının ardından incelemelerin vakit kaybetmeden başlatıldığı belirtildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin işletmenin şubeleri ile üretim yapılan imalathanede denetim gerçekleştird
Mersin Rodent Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği'nde görev yapan Diş Hekimi Orhan Toptemiş, diş taşı temizliği ve çocuklarda ağız bakımının önemi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Diş taşlarının gün içerisinde tüketilen yiyecek ve içecek artıklarının diş yüze
Yaz ayları ve okulların kapanması ile birlikte çocukların sünnet heyecanı sararken, konuyla ilgili Klinik Psikolog Görkem Polat, ailelere önemli bir hatırlatmada bulundu. Sünnetin yalnızca cerrahi bir işlem olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten
Gaziantep Şehir Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi, yapay zeka destekli teknolojileri ve gelişmiş laboratuvar altyapısıyla genetik tanı sürecinde ileri teknoloji kullanılıyor. Sitogenetik, moleküler sitogenetik ve mole
Sağlık Mensupları Dayanışma Toplum Sağlığı ve Çevreyi Koruma Derneği (Sağlık-Der) Yönetim Kurulu Üyesi Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, yaz mevsiminde artış gösteren hastalıklar ve korunma yöntemlerine ilişkin İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine değerl
BM: israilin Batı Şeria'daki askeri faaliyetleri yerinden edilmelerin artmasına yol açıyor
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük