MENÜ

Grossi: "(Fordow nükleer tesisine ilişkin) ciddi boyutta hasar bekleniyor"

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, ABD’nin hedef aldığı Fordow uranyum zenginleştirme tesisininde "ciddi boyutta" hasar beklendiğini ifade ederek "Kullanılan patlayıcı yükü ve santrifüjlerin titreşime aşırı duy...

Yayınlanma: 23 Haziran 2025 12:07 Güncelleme: 11 Eylül 2025 08:30
Grossi: "(Fordow nükleer tesisine ilişkin) ciddi boyutta hasar bekleniyor"

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, ABD’nin hedef aldığı Fordow uranyum zenginleştirme tesisininde "ciddi boyutta" hasar beklendiğini ifade ederek "Kullanılan patlayıcı yükü ve santrifüjlerin titreşime aşırı duyarlı yapısı göz önüne alındığında ciddi boyutta bir hasar bekleniyor. Şu anda UAEA dahil hiç kimse Fordow’daki yeraltı hasarını tam olarak değerlendirebilecek durumda değil" dedi.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu, ABD’nin İran’daki nükleer tesislere saldırması üzerine olağanüstü toplantı düzenledi. UAEA Başkanı Rafael Grossi, toplantıda yaptığı açıklamada ABD’nin son saldırısında vurulan İsfahan ve Natanz nükleer tesislerdeki hasar hakkında bilgi verdi. Grossi, ABD’nin İsfahan’a düzenlediği saldırılarda aralarında "uranyum dönüştürme süreciyle ilgili" binaların da bulunduğu çok sayıda binanın, zenginleştirilmiş malzemelerin depolandığı tünellerin girişlerinin de vurulduğunu kaydetti. Grossi, UAEA müfettişlerinin "İran ile mutabık kalındığında" hedef alınan tesisleri kontrol etmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.
"Ciddi boyutta bir hasar bekleniyor"
ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırısında hedef aldığı Fordow uranyum zenginleştirme tesisininde "ciddi boyutta" hasar beklendiğini ifade ederek "Kullanılan patlayıcı yükü ve santrifüjlerin titreşime aşırı duyarlı yapısı göz önüne alındığında ciddi boyutta bir hasar bekleniyor. Şu anda UAEA dahil hiç kimse Fordow’daki yeraltı hasarını tam olarak değerlendirebilecek durumda değil" dedi.
"Müzakerelere geri dönmeliyiz"
Grossi, nükleer tesislere silahlı saldırıların asla gerçekleşmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu tür saldırılar, hedef alınan devletin sınırlarının ötesine uzanan bir radyasyona yol açabilir. Bu nedenle bir kez daha azami itidal çağrısında bulunuyorum. Askeri gerginlik sadece hayatları tehdit etmekle kalmaz, aynı zamanda diplomatik bir yol izlememizi de geciktirir" ifadelerini kullandı.
Grossi, "İran’ın nükleer silah edinmemesini sağlayacak uzun vadeli garanti elde etmek için müzakerelere geri dönmeliyiz. Diplomatik yolun başarısız olması halinde şiddet ve yıkım hayal bile edilemeyecek seviyelere ulaşabilir. Derhal İran’a gitmeye hazırım. Mevcut farklılıklara rağmen birlikte çalışmaya devam etmeliyiz" dedi.
Grossi, İran’ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nın öngördüğü gözetim altında bulunan nükleer malzeme ve ekipmanlarını korumak için "özel tedbirler" alacağını 13 Haziran’da UAEA’ya bildirdiğini ifade ederek, "Aynı gün verdiğim yanıtta, İran’da koruma altındaki bir tesisten başka bir yere yapılacak her türlü nükleer malzeme transferinin ajansa beyan edilmesi gerektiğini belirttim. İran’ın nükleer malzemelerini ve ekipmanlarını korumak için alacağı her türlü özel tedbir İran’ın koruma yükümlülüklerine uygun olarak yapılabilir. Bu mümkündür" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30