Türkiye'nin ihracat lokomotiflerinden olan halı sektörü, 2026 yılının ilk yarısında 184 ülkeye 1 milyar 257 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Küresel ticarette yaşanan jeopolitik gerilimler ve lojistik krizler, Türkiye'nin en önemli üretim kalemleri
Türkiye'nin ihracat lokomotiflerinden olan halı sektörü, 2026 yılının ilk yarısında 184 ülkeye 1 milyar 257 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Küresel ticarette yaşanan jeopolitik gerilimler ve lojistik krizler, Türkiye'nin en önemli üretim kalemlerinden olan halı sektörünü ciddi şekilde zorluyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre; Türk halı sektörü, 2026 yılının ilk yarısında 184 ülke ve serbest bölgeye toplam 246 milyon 314 bin metrekare halı ihraç ederek ülkeye 1 milyar 257 milyon 949 bin dolar döviz girdisi sağladı. Yaşanan bu başarıya rağmen, Orta Doğu bölgesindeki savaş ortamı ve lojistik hatlardaki tıkanıklıklar üreticinin elini kolunu bağlıyor.
Aslan payı yine makine halısının oldu
Sektörün ihracat yükünü, her dönem olduğu gibi yine makine halıları sırtladı. Yılın ilk 6 ayında gerçekleştirilen ihracatın ürün gruplarına göre dağılımı şu şekilde gerçekleşti:
Makine halısı: 978 milyon 986 bin dolar, Tufte halı: 219 milyon 769 bin dolar, El halısı: 54 milyon 637 bin dolar, Kilim: 4 milyon 557 bin dolar (Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30,9 artış gösterdi)
Bölgesel bazda en büyük pazar 379 milyon 888 bin dolarla Amerika kıtası oldu. Orta Doğu pazarı 304 milyon 691 bin dolarla ikinci, Avrupa ülkeleri ise 207 milyon 74 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı.
Ülke bazında ise liderlik koltuğunu 350 milyon 755 bin dolarlık payla yine ABD korudu. ABD'yi, 162 milyon 338 bin dolarla toparlanma eğilimini sürdüren Suudi Arabistan ve 101 milyon 788 bin dolarla İngiltere takip etti.
"2 bin dolarlık navlun 10 bin dolara çıktı"
Sektörün içinden geçtiği zorlu sürece dikkat çeken TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Kaplan, Orta savaşın lojistik koridorları tıkadığını vurguladı. Ham madde maliyetleri ve navlun fiyatlarındaki fahiş artışların üreticiyi köşeye sıkıştırdığını belirtti.
Kaplan "Hem hammadde hem de lojistikte ciddi anlamda sıkıntılar yaşandı. En büyük pazarımız Orta Doğu olduğu için aslında rakamların geçen yılki seviyeleri yakalaması bile sektör adına çok büyük bir başarı. Şu an Dubai, Katar, Bahreyn ve Suudi Arabistan'a yönelik sevkiyat sorunlarından dolayı fabrikalarımızda ortalama 50 konteynere kadar ürünümüz bekliyor. Daha önce 2 bin dolar civarında olan ortalama nakliye fiyatları şu anda 8 ila 10 bin dolara kadar çıkmış durumda. Sektör olarak bu yükün altından kalkabilmek adına acil lojistik desteği bekliyoruz. "dedi.
Yüksek hammadde fiyatları, bölgedeki savaş ortamı ve yaz mevsimindeki dönemsel talep daralmasının sektörü baskıladığını ifade eden Kaplan, eylül ayından itibaren ihracatta yeni bir ivme beklediklerini söyledi.
Tüm zorluklara rağmen yılsonu hedeflerinden geri adım atmadıklarını belirten Kaplan "Yıl sonu için 3,5 milyar dolarlık ihracat hedefimizi koruyoruz. Bizim için şu an en kritik üçlü; savaş dengesi, hammadde fiyatları ve lojistik. Ne kadar çok üretirsek üretelim, eğer sevkiyatı yapamıyorsak bunun bir anlamı kalmıyor. Şu an her şey maalesef savaşın seyrine bağlı." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Yurt içi altın piyasası, küresel piyasalardaki gelişmelere ve ons fiyatındaki gerilemeye paralel olarak yeni işlem gününe değer kaybıyla başladı. Geçen günü yüzde 0,3 düşüşle 6 bin 268 liradan tamamlayan gram altın, yeni günde yüzde 1 azalışla 6 bin 210 l
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Bulgaristan Enerji Bakanı Iva Petrova ve beraberindeki heyet ile Bakanlıkta bir araya geldiklerini bildirdi. Görüşmede doğal gaz ticareti başta olmak üzere e
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Avrupa Birliği'ne yönelik sınır ötesi e-ticarette "Kolaylaştırılmış A.TR Düzenleme Uygulaması"nın hayata geçirildiğini duyurdu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bolat, Ticaret Bakanlığınca devreye alınan uygulama sayesinde
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Resmî Gazete'de yayımlanan bir dizi tebliğle çeşitli vergi düzenlemelerinin uygulama esaslarını netleştirdi. "Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Genel Tebliğ" kapsamında, yurt dışı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1 Temmuz 2016 tarihinde trafiğe açılan ve Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Osmangazi Köprüsü’nün 10. yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklamada bulundu. Seyahat süresi 1,5 saatten 6 dakikay
ABD ile İran İslam Cumhuriyeti arasında yaşanan gerilimin ardından ateşkes sürecine ilişkin belirsizliklerin sürmesi, küresel petrol piyasalarında dalgalanmaya neden oldu. Petrol fiyatlarındaki hareketlilik, yurt içindeki akaryakıt fiyatlarına da zam bekl
Dolar 1 Temmuz sabahına yükseliş, Euro ise düşüşle başladı. Dolar, bugün 46,60 TL bandının üzerinde hareket ediyor
Fiyatlamanın merkezinde, dünyanın en büyük üreticisi Fildişi Sahili’nde 2026/27 sezonu üretiminin belirgin düşebileceği beklentisi yer aldı. Bazı analistler, üretimin 2025/26 sezonundaki yaklaşık 2,2 milyon tondan 2026/27 sezonunda 1,7 milyon ile 1,8 mil
Atama kararları Resmî Gazete'de yayımlandı
Kırıkkale’de vahşi cinayet
03Yol verme tartışmasında aracından inen sürücüye ağır ceza
04Kontrolden çıkan otomobil kanala düşmekten son anda kurtarıldı
05Adalet Bakanlığı sözleşmeli personel alımı sonuçlarını açıkladı
06Aydın açıklarında 38 düzensiz göçmen ile 2 göçmen kaçakçısı şüphelisi yakalandı.
07İstanbul’da piroteknik ürünlere yasak
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük