MENÜ

Henüz doğmamış 2 çocuk anne karnında ameliyat edildi

Türkiye'de fetal cerrahi alanının öncü merkezlerinden biri olan Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde gerçekleştirilen operasyonlar, perinatoloji, beyin cerrahisi, anesteziyoloji, yenidoğan ve endoskopik cerrahi ekiplerinin ortak çalışmasıyla tamamlandı. Om

Yayınlanma: 09 Ekim 2026 15:45 Güncelleme: 09 Ekim 2026 14:30
Henüz doğmamış 2 çocuk anne karnında ameliyat edildi

Türkiye'de fetal cerrahi alanının öncü merkezlerinden biri olan Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde gerçekleştirilen operasyonlar, perinatoloji, beyin cerrahisi, anesteziyoloji, yenidoğan ve endoskopik cerrahi ekiplerinin ortak çalışmasıyla tamamlandı.

Omurga ve omuriliğin gelişimindeki bir bozukluk nedeniyle ortaya çıkan spina bifida, doğum sonrasında hareket kaybı ve hidrosefali gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Anne karnında yapılan cerrahi müdahaleler ise bu risklerin azaltılması ve bebeklerin ilerleyen yaşamlarında daha iyi hareket kabiliyetine sahip olması açısından önem taşıyor.

Doğum sonrası ciddi nörolojik ve fiziksel sorunlara yol açabilen hastalığa henüz bebekler dünyaya gelmeden müdahale edilmesi, üniversite hastanelerinin ileri teknoloji ve farklı uzmanlık alanlarını bir araya getiren çalışma kapasitesini ortaya koydu.

"Ameliyatın her aşamasını dakika dakika planladık"

Gerçekleştirilen her iki ameliyatın da uzun hazırlık ve yüksek düzeyde koordinasyon gerektirdiğini belirten Hacettepe Üniversitesi Perinatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Deren, "Farklı uzmanlık alanlarından hekimler, eş zamanlı görev yaptı. Bu operasyon multidisipliner bir işti. Beyin cerrahisi, anestezi, endoskopik cerrahi, perinatoloji ve yenidoğan ekipleri sürece katkı sundu. Operasyonların en kritik aşamalarından biri, ekipler arasındaki koordinasyondur. Defalarca toplantı yaptık, detaylı iş bölümü ve kontrol listeleri oluşturduk. Ameliyatın her aşamasını dakika dakika planladık." dedi.

Cerrahi sürece ilişkin bilgi veren Deren, "Önce rahmin uygun cerrahi koşullara getirildi. Ardından beyin cerrahisi ve endoskopik cerrahi ekiplerinin müdahaleyi gerçekleştirdik. Bu sırada anne ve bebeğin sağlık durumlarının sürekli takip edildi." diye konuştu.

Spina bifida hastalığında erken müdahalenin önemine dikkat çeken Deren, "Müdahale edilmediğinde hidrosefali oranı yüzde 80'e kadar çıkabiliyor. Ameliyat sonrası bu oran belirgin şekilde azalmakta, bağımsız yürüme ihtimali ise iki kat artmaktadır." şeklinde konuştu.

"Anne ve bebek için ayrı anestezi planlaması"

Operasyonlarda görev alan Hacettepe Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu Kılıçaslan, anne karnındaki cerrahi müdahalelerin anestezi açısından da özel hazırlık gerektirdiğini belirtti.

Kılıçaslan, "Bir ekip bebekten, bir ekip anneden sorumlu olacak şekilde organizasyon yaptık. Ancak tüm süreci eş zamanlı olarak koordine eden tek bir yapı içinde çalıştık. Olası risklere karşı farklı senaryolar üzerinde çalıştık. Tüm olasılıkları değerlendirdik. A, B ve C planları oluşturduk. Ameliyat öncesinde ekip olarak tüm senaryoları tekrar tekrar çalıştık." ifadelerini kullandı.

"Bu süreç hata kabul etmeyen, tam uyum gerektiren bir sistem"

Anne karnında gerçekleştirilen operasyonlarda farklı branşların birbirini tamamlayan görevler üstlendiğini söyleyen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Berker, "Kadın doğum ekibi bebeği cerrahiye uygun hale getiriyor, biz ise omurilik ve cilt defektinin onarımını gerçekleştiriyoruz. Bu süreç hata kabul etmeyen, tam uyum gerektiren bir sistemdir. Ameliyatlar, bebeklerin doğum sonrasındaki sağlık durumuna katkı sağlar. Bu tür operasyonlar hidrosefali gelişimini azaltmakta ve doğum sonrası cerrahi yükü önemli ölçüde düşürmektedir." dedi.

"Bebeğimin beynindeki sıvının gerilediğini öğrendikçe çok mutlu oluyoruz"

Anne karnında ameliyat edilen bebeklerden birinin annesi Zehra Çakmak, gebeliğinin 21'inci haftasında bebeğine spina bifida tanısı konulduğunu, anne karnında ameliyat seçeneğini öğrendiklerinde büyük endişe yaşadıklarını ancak Hacettepe Üniversitesi Hastanesindeki ekibin kendilerine güven verdiğini söyledi.

Ameliyatın ardından bebeğinin gelişiminin düzenli olarak takip edildiğini ifade eden Çakmak, "Bebeğin beynindeki sıvının gerilediğini öğrendikçe çok mutlu oluyoruz. Haftalık kontrollerimize devam ediyoruz." diye konuştu.

Üniversite hastanesinde böyle bir ameliyatın gerçekleştirilebilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Çakmak, "Anne karnında böyle bir rahatsızlığı ameliyat eden doktorlarımızın üniversite hastanesinden olması beni çok mutlu etti. Hepsinden Allah razı olsun. Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesinden çok memnunuz. Anne karnında böyle bir rahatsızlığı ameliyat eden doktorlarımızın üniversite hastanesinden olması beni çok mutlu etti. Hepsinden Allah razı olsun. Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesinden çok memnunuz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

ETİKETLER: hacettepe üniversitesi, goğmamış bebeğe ameliyat, spina bifida
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Bakan Gürlek: 19, 15 ve 11 yıllık 3 faili meçhul cinayet aydınlatıldı

Bakan Gürlek: 19, 15 ve 11 yıllık 3 faili meçhul cinayet aydınlatıldı

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Aksaray’ın Ağaçören ilçesinde 2007 yılında kaybolan Fadime Görgülü’nün akıbetine ilişkin dosyanın yeniden ele alındığını belirtti. Aile bireylerinin çelişkili ifadeleri, yeniden değerlendirilen deliller ve saha çalışmalarıyla so

Sağlık-Sen Batman Şubesi 6'ncı Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi

Sağlık-Sen Batman Şubesi 6'ncı Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi

Sağlık-Sen Batman Şubesi'nin 6'ncı Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Genel kurula Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Yasin Barutçu, 15 ilin Sağlık-Sen şube başkanları, STK temsilcileri ve Sağlık-Sen üyeleri katıldı. Genel kurulda konuşan Sağlık-Sen G

Aşırı terlemeye cerrahi çözüm: Küçük kesilerle uygulanıyor

Aşırı terlemeye cerrahi çözüm: Küçük kesilerle uygulanıyor

Günlük yaşamı, sosyal ilişkileri ve mesleki hayatı olumsuz etkileyebilen aşırı terleme, Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği’nde cerrahi yöntemle tedavi ediliyor. Halk arasında aşırı terleme olarak bilinen hiperhidrozis, vücudun ısı

Kan şekeri dengesizliği beyni yaşlandırabilir

Kan şekeri dengesizliği beyni yaşlandırabilir

Günlük yaşamda diyabet çoğunlukla kan şekeriyle ilişkilendiriliyor. Oysa tip 2 diyabet ile beyin sağlığı arasında da dikkat çekici bir ilişki var. Dünyada en sık görülen demans nedenlerinden biri olan Alzheimer’ın ortaya çıkış sürecinin tip 2 diyabetle b

'Bir kereden bir şey olmaz' düşüncesine dikkat!

'Bir kereden bir şey olmaz' düşüncesine dikkat!

Üsküdar Üniversitesi Adli Kimya ve Adli Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Soner Kızıl, YÖK Bağımlılıkla Mücadele Eylem Planı kapsamında verdiği Bağımlılıkla Mücadele Konferansında, bağımlılık yapıcı maddeler, değişen kullanım biçimleri, sosyal çe

Unutkanlığınızı “yaşlılıktandır” diyerek göz ardı etmeyin!

Unutkanlığınızı “yaşlılıktandır” diyerek göz ardı etmeyin!

Yaş ilerledikçe zaman zaman bir ismi hatırlayamamak veya bir randevuyu unutmak normal kabul edilebilir. Ancak unutkanlığın giderek artması ve günlük yaşamı etkilemeye başlaması, altında yatan nedenlerin araştırılmasını gerektirir. Nöroloji Bölümü’nden Do

Sosyal medya boyun omurgasını tehdit ediyor!

Sosyal medya boyun omurgasını tehdit ediyor!

Son yıllarda bilgisayar ve cep telefonu ekranı karşısında geçirilen uzun saatler günlük yaşamın adeta sıradan bir parçası haline geldi. Buna bir de masa başında saatlerce ekrana eğilerek oturmak ya da laptop kullanımı esnasında yanlış duruş pozisyonları e

Sonbaharla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hijyen uyarısı

Sonbaharla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hijyen uyarısı

İntaniye (Enfeksiyon Hastalıkları) Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, sonbahar ve kış aylarında yaygın olarak görülen grip ve nezle hastalıklarına karşı alınması gereken önlemler hakkında İLKHA mikrofonuna önemli açıklamalarda bulundu. Demir, influenza, par

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
13
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
13
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
12
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
11
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
10
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
10
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
10
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
7
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
7
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
3
Eyüpspor Eyüpspor
3