Sivas’ta göreme engelli kadınlar parmaklarıyla hissederek Kur’an-ı Kerim okumayı öğreniyorlar.Sivas İl Müftülüğü himayesinde 2022 yılında başlatılan bu özel eğitim programı, yaz-kış devam ediyor. İl Müftülüğü tarafından sağlanan servis...
Sivas’ta göreme engelli kadınlar parmaklarıyla hissederek Kur’an-ı Kerim okumayı öğreniyorlar.
Sivas İl Müftülüğü himayesinde 2022 yılında başlatılan bu özel eğitim programı, yaz-kış devam ediyor. İl Müftülüğü tarafından sağlanan servis imkânı sayesinde kursiyerler evlerinden alınarak kursa getiriliyor ve eğitim sonrasında tekrar evlerine bırakılıyor. Hafta sonları düzenlenen kurslara şu anda 5 görme engelli kadın katılıyor. Eğitimlerde, Braille alfabesiyle kabartma yöntemi kullanılarak Kur’an-ı Kerim, hadis-i şerif ve dini değerler öğretiliyor. Kursiyerler önce Türkçe Braille alfabesini öğreniyor, ardından Arapça alfabeye geçiyor. Eğitim sürecini başarıyla tamamlayan kadınlar kısa sürede Kur’an-ı Kerim okumaya başlıyor. Kursa katılan görme engelli öğrencilerin eğitimini üstlenen Kur’an Kursu Hocası Şeyda Yılmaz, öğrencilerin kendi çabalarıyla kursa gelmesinden ve eğitim sonunda Kur’an okumaya başlamalarından büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Şu anda 5 öğrencisiyle eğitimlere devam ettiğini ifade eden Yılmaz, yaz döneminde bu sayının 10’un üzerine çıktığını söyledi.
“Hayalini kurdukları Kur’an-ı Kerim’i öğreniyorlar”
Görme engelliler Kuran Kursu hocası Şeyda Yıldız, görme engellilerin kursa gelerek hayalini kurdukları Kur’an-ı Kerim’i okumayı öğrendiklerini ifade ederek, “ Kur’an-ı kerim okumanın yanında dini bilgiler, değerler eğitimi ve hadis-i şerif okuma derslerimiz de var. Evden tek başlarına çıkarak bir faaliyet gerçekleştirdikleri için çok mutlu oluyorlar. Hem arkadaşları ile sosyalleşiyorlar hem de hayalini kurudukları Kur’an-ı Kerim okumayı öğreniyorlar. Ramazan’da kendi başlarına mukabele okuyacak seviyeye geldiler. Sonradan görme engelli öğrencilerimiz ilk başlarda çok zorluk çektiler. Onlar kabartma yazılara alışmaları için ilk olarak takoz ile eğitim verdik, sonradan yavaş yavaş alfabeye geçiş yaptık” diye konuştu.
“Kabartma tekniği ile hafızlığa başlayan öğrencilerimiz var”
Kabartma tekniğiyle hafız olanların olduğunu söyleyen Yıldız, “ Yaz kurusun da eğitim alarak hafızlığa başlayan, ilahiyat fakültesini kazanan öğrencilerimiz bile var. 2022 yılından bu yana merkez Kur’an kursumuzda eğitimlerimiz yaz, kış aralıksız devam ediyor. İlk defa bir şeyler öğrendiklerinde, kendi başlarına bir şeyler yapabildiklerinde çok mutlu oluyorlar. Bende onları öyle gördüğüm zaman çok mutlu oluyorum “ şeklinde konuştu.
“Allah’ım bize ne güzel şeyler söylemiş”
Doğuştan görme engelli Rabia Beyza Çiltaş, Kur’an-ı Kerim okumayı çok sevdiğini dile getirerek, “ Günlük hayatımda sık sık kuran okuyorum. Arkadaşlarımla da bir araya geldiğim zaman neşeleniyorum. Her Kur’an okuduğumuzda yeni bir şey öğrendiğim zaman, Allah’ım bize ne güzel şeyler söylemiş diyorum, mutlu oluyorum” ifadelerini kullandı.
“Örnek oluyoruz”
Sonradan görme engelli olan Leyla Doğan, “Braille alfabesiyle, kabartma Kur’an-ı Kerim ile burada tanıştım. Günümüz arkadaşlarımızla, hocamızla çok güzel geçiyor. Kursumuz hafta sonları eğitim görüyoruz, servis ile gelip gidiyoruz. Kur’an-ı Kerim öğreniyoruz, hadis-i şerifler öğreniyoruz, değerler eğitimini hocamız okuyor, biz dinliyoruz. Görme engelli, arkadaşlarımıza ya da sağlıklı olup da görme engellilerin hayatlarını bilmeyen arkadaşlarımıza örnek oluyoruz” dedi.

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 2026-2027 akademik yılı GSB yurt başvurularının başladığını duyurdu. Başvurular, üniversitelerin örgün eğitim programlarına ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler ile ara sınıflarda eğitimine devam eden öğrencileri kapsı
Batman'da İLKHA muhabirine konuşan kırtasiye işletmecisi Veysi Güney, yeni sezon hazırlıklarını yaklaşık üç aydır sürdürdüklerini belirterek her bütçeye ve ihtiyaca uygun ürün çeşidine sahip olduklarını söyledi. Güney, kırtasiye alışverişlerinin güvenilir
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in imzasıyla yayımlanan "2026-2027 Eğitim ve Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler" konulu genelgede okul güvenliği, kayıt ücretleri, sınıf ve öğretmen seçimi, cep telefonu kullanımı, kıyafet uygulaması ve mezuniyet törenle
Bekiroğlu, Şehitkamil ilçesinde bu yıl yaklaşık 32 bin öğrencinin yaz Kur'an kurslarına katıldığını, öğrencilerin yaklaşık 800'ünün okul öncesi eğitim çağındaki çocuklardan oluştuğunu ifade etti. Şehitkamil İlçe Müftüsü Abdullah Bekiroğlu İLKHA muhabirine
Şanlıurfa İl Müftülüğü tarafından 2026 yılı Yaz Kur'an Kursları kapsamında kent genelinde yürütülen eğitim çalışmalarında 100 bin 612 öğrenciye ulaşılarak tüm zamanların en yüksek katılımının gerçekleştiği bildirildi. İl genelinde bin 690 cami ve 396 Kur'
İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Batman Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) Müdürü Osman Atmalar, mesleki eğitimin öğrencilerin eğitim hayatını sürdürürken aynı zamanda bir meslek öğrenmelerine ve iş hayatına hazırlanmalarına önemli katkı sunduğunu belir
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2026-ALES/2'ye ilişkin değerlendirme sürecinin tamamlandığını duyurdu. Adaylar, sınav sonuçlarını ÖSYM'nin sonuç sistemi üzerinden vatandaşlık numaraları ve aday şifreleriyle öğrenebilecek. (İLKHA)
Hasankeyf İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen Yaz Kur’an Kursları Kapanış Programı gerçekleştirildi. Programa Batman İl Müftüsü Ahmet Durmuş da katıldı. Yaz Kur’an kurslarına katılan öğrencilerle bir araya gelen İl Müftüsü Ahmet Durmuş, öğrencilerin Kur’
12 Eylül’ün Acı Hafızası Malatya’da Yaşatıldı
Malatya’da Minibüs Ağaca Çarptı: 2 Yaralı
03Libya'dan "Rus gemisi" iddialarına sert yalanlama
04Belçika'da havalimanında dron alarmı: Uçuşlar durma noktasına geldi
05Pütürge’nin Zengin Florasında Bal Hasadı Başladı
06Pütürge Kırmızısı üzümü pekmeze dönüşüyor
07Toprak kovanlarda yaşatılan 25 yıllık bal üretimi
Beşi̇ktaş A.ş.
Galatasaray A.ş.
Kocaeli̇spor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Trabzonspor A.ş.
Arca Çorum Fk
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Fenerbahçe A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Samsunspor A.ş.
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor
Eyüpspor
Göztepe A.ş.