Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı kırsal Kuyular Mahallesi'nde bulunan ve bölgede inanç turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Piraziz Türbesi ve Mesire Alanı, tüm hizmet alanlarından mahrum bırakılmış durumda. Konuya ilişkin ilgili makamlara çağrıd
Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı kırsal Kuyular Mahallesi'nde bulunan ve bölgede inanç turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Piraziz Türbesi ve Mesire Alanı, tüm hizmet alanlarından mahrum bırakılmış durumda.
Konuya ilişkin ilgili makamlara çağrıda bulunan HÜDA PAR İlçe Başkanı Aziz Demir, buraya gelen ziyaretçilerin mağdur olmaması için başta yol ve su olmak üzere mevcut sorun ve sıkıntıların giderilmesi gerektiğini belirtti.
Piraziz Türbesinin coğrafik durumu hakkında kısaca bilgi aktaran Demir "Bugün Piraziz Türbesi ve Mesire Alanı'nı ziyaret ettik. Piraziz, deniz seviyesinden yaklaşık bin 500 metre yükseklikte, Bingöl, Elazığ ve Diyarbakır sınırlarının kesiştiği noktada yer alıyor. Kuzeyimizde Bingöl köyleri, kuzeydoğumuzda Elazığ'ın Arıcak ilçesine bağlı köyler bulunurken, şu anda bulunduğumuz alan Diyarbakır sınırları içerisindedir." dedi.
"Hem ziyaret hem piknik için gelen ziyaretçiler temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor"
Demir "Rivayetlere göre Piraziz, Şeyh Abdülkadir Geylani'nin torunlarındandır. Burası hem türbe ziyareti yapılan hem de vatandaşların piknik ve mesire alanı olarak kullandığı önemli bir uğrak noktasıdır. Ancak bölgenin ciddi sorunları bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.
Türbe ve mesire alanında gözlemlediği sorun ve sıkıntıları paylaşan Demir, şunları söyledi:
"Öncelikle buraya ulaşımı sağlayan yol oldukça dar, bozuk ve deforme olmuş durumda. Yetkili kurumların, özellikle yerel yönetimlerin ve Büyükşehir Belediyesinin bu yolu genişletmesi ve düzenlemesi gerekiyor. Burada lavabo bulunmasına rağmen yaklaşık üç yıl önce çekilen içme suyu terfi hattı şu anda çalışmıyor. Sular kesik, elektrik yok. Vatandaşlar buraya hem ziyaret hem de piknik amacıyla geliyor ancak temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Ayrıca bölgede çöp konteyneri bulunmuyor ve çöpler düzenli olarak toplanmıyor. Bu nedenle ciddi bir çevre kirliliği oluşuyor. Suyun olmaması nedeniyle lavabolar kullanılamaz hale gelmiş durumda. Bu da kötü kokuya neden olarak hem çevreyi rahatsız ediyor hem de ziyaretçileri mağdur ediyor."
"Bu eksiklikler vatandaşları mağdur ediyor"
Piraziz Türbesi ve Mesire Alanının inanç turizminin yanı sıra kültür turizmine de hitap ettiğini kaydeden Demir "Piraziz aynı zamanda yamaç paraşütü yapılan önemli noktalardan biridir. Bu nedenle sadece Diyarbakır'dan değil, çevre illerden de çok sayıda ziyaretçi geliyor. Ancak mevcut görüntülerin ne şehrimize ne ilçemize ne de bu bölgeye yakıştığını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
Buraya daha fazla sahip çıkılmasını beklediklerini sözlerine ekleyen Demir "En azından bölgeye çöp konteynerleri bırakılmalı, çöpler haftada en az bir kez düzenli olarak toplanmalıdır. Terfi hattında bir arıza varsa giderilmeli, mümkün değilse tankerlerle su takviyesi yapılmalıdır. Özellikle perşembe, cumartesi ve pazar günleri bölgede yoğun ziyaretçi hareketliliği yaşanıyor ve bu eksiklikler vatandaşları mağdur ediyor." diye belirtti.
"Kültür ve Turizm Bakanlığı da bu bölgeye sahip çıkmalı"
"Biz HÜDA PAR ilçe teşkilatı olarak bu konuyu gündeme taşıyor ve takip ediyoruz." ifadeleriyle konuşmasını sürdüren Demir "Bizim açımızdan önemli olan, sorunun hangi kurumun yetki alanında olduğu değil, yetkili ve sorumlu kurumların bir an önce harekete geçmesidir. İçme suyu yeniden verilerek terfi hattı faaliyete geçirilmeli ve vatandaşların yaşadığı mağduriyet giderilmelidir. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığının da bu bölgeye sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Önemli bir zatın türbesinin bulunduğu bu alan, halkın yoğun olarak ziyaret ettiği önemli bir inanç ve turizm merkezidir. Yolun genişletilmesi, çevre düzenlemesinin yapılması ve alanın daha işlevsel hale getirilmesi için gerekli yatırımların hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz." dedi. (İLKHA)
HÜDA PAR'dan Piraziz Türbesi için çağrı: Bu alan sahipsiz bırakılmamalı#Diyarbakır #HüdaPar #PirazizTürbesi pic.twitter.com/KuEmPNRBAM
— İLKHA Video (@ilkhavideo) 7 Ağustos 2026
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
ABD'nin Kansas eyaletine bağlı Wichita kentinde futbol maçı sırasında yaşanan olayda, bir sürücü aracıyla Stryker Spor Kompleksi'ndeki futbol sahasına daldı. Olayda 6 yaşındaki bir çocuk ile 35 yaşındaki bir yetişkin hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yar
Kaza, Hunat Mahallesi Sivas Bulvarı üzerinde meydana geldi. A.E. kontrolündeki otomobil, sürücüsünün direksiyon kontrolünü kaybetmesi sonucu refüje çarparak durabildi. Kazada ölen ya da yaralanan olmadı. Kazayı kardeşinin üstlenmesine rağmen bölgedeki gü
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, NSosyal hesabından konuya ilişkin açıklama yaptı. Yağışlardan etkilenen esnafın yanında olduklarını belirten Bolat, "14-15 Ekim tarihlerinde İstanbul'da meydana gelen ve 84 yılın en şiddetli yağışı olarak kayıtlara geçen yağışla
Beyaz Saray Sözcüsü Taylor Rogers, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları uygulamama kararına ilişkin açıklamada bulundu. Axios’un aktardığı açıklamada Rogers, yaptırım hükümlerinin mevcut aşamada uygulanmasının Ukrayna ile Rusya a
Merkez İstasyonu’nda toplanan göstericiler, eğitim kesintilerine tepki göstererek antifaşist ve polis karşıtı sloganlar attı. Eyleme bazı öğretmenler ve sendika üyeleri de katılım sağladı. Albertin Meydanı'ndan Mont des Arts mevkisine yönelen grubun ilerl
Kapalı toplantı şeklinde gerçekleştirilen "straw poll" denilen ön oylamada, 15 konsey üyesi adaylar hakkındaki görüşlerini ortaya koydu. Diplomatik kaynaklardan dışarıya sızan ve resmi olmayan ilk bilgilere göre, bugün yapılan oylamada şu ana kadar yarış
Ankara Peygamber Sevdalıları Derneği, kitap okuma alışkanlığını geliştirmek, katılımcıların dinî, ilmî ve kültürel birikimlerini artırmak amacıyla umre ödüllü kitap okuma yarışması düzenliyor. Kadın ve erkeklerin katılabileceği yarışmada yaş sınırı bulunm
Yerel basında yer alan haberlere göre, 2018’de başlayan ve her yıl hayat pahalılığına karşı sokağa inen sarı yelekliler hareketine eğitim koşullarının iyileştirilmesi için bir aydır eylem yapan liseliler, akaryakıt fiyatlarını protesto eden çiftçiler ve i
İstanbul'da selden etkilenen esnafa 80 milyon lira nakdi destek
Ensarullah, Suudi Arabistan'a ait Apache tipi helikopteri düşürdü
03Malatya’da Miniklerden Gazze’ye Anlamlı Mesaj
04Malatya’da Gençlik Festivali’ne Yoğun Katılım
05Silvan TOKİ konutlarında mağduriyet büyüyor: Cami ibadete açılmadı, yollar tamamlanmadı, okul bekleniyor
06Ukrayna’nın askeri teknolojideki dışa bağımlılığı cephede yeni risk oluşturdu
07Sosyal Medyada Emlak ve Araç İlanlarına Ceza Yağdı: 15,2 Milyon TL
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Arca Çorum Fk
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Erzurumspor Fk
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Göztepe A.ş.
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor