Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı kırsal Kuyular Mahallesi'nde bulunan ve bölgede inanç turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Piraziz Türbesi ve Mesire Alanı, tüm hizmet alanlarından mahrum bırakılmış durumda. Konuya ilişkin ilgili makamlara çağrıd
Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı kırsal Kuyular Mahallesi'nde bulunan ve bölgede inanç turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Piraziz Türbesi ve Mesire Alanı, tüm hizmet alanlarından mahrum bırakılmış durumda.
Konuya ilişkin ilgili makamlara çağrıda bulunan HÜDA PAR İlçe Başkanı Aziz Demir, buraya gelen ziyaretçilerin mağdur olmaması için başta yol ve su olmak üzere mevcut sorun ve sıkıntıların giderilmesi gerektiğini belirtti.
Piraziz Türbesinin coğrafik durumu hakkında kısaca bilgi aktaran Demir "Bugün Piraziz Türbesi ve Mesire Alanı'nı ziyaret ettik. Piraziz, deniz seviyesinden yaklaşık bin 500 metre yükseklikte, Bingöl, Elazığ ve Diyarbakır sınırlarının kesiştiği noktada yer alıyor. Kuzeyimizde Bingöl köyleri, kuzeydoğumuzda Elazığ'ın Arıcak ilçesine bağlı köyler bulunurken, şu anda bulunduğumuz alan Diyarbakır sınırları içerisindedir." dedi.
"Hem ziyaret hem piknik için gelen ziyaretçiler temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor"
Demir "Rivayetlere göre Piraziz, Şeyh Abdülkadir Geylani'nin torunlarındandır. Burası hem türbe ziyareti yapılan hem de vatandaşların piknik ve mesire alanı olarak kullandığı önemli bir uğrak noktasıdır. Ancak bölgenin ciddi sorunları bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.
Türbe ve mesire alanında gözlemlediği sorun ve sıkıntıları paylaşan Demir, şunları söyledi:
"Öncelikle buraya ulaşımı sağlayan yol oldukça dar, bozuk ve deforme olmuş durumda. Yetkili kurumların, özellikle yerel yönetimlerin ve Büyükşehir Belediyesinin bu yolu genişletmesi ve düzenlemesi gerekiyor. Burada lavabo bulunmasına rağmen yaklaşık üç yıl önce çekilen içme suyu terfi hattı şu anda çalışmıyor. Sular kesik, elektrik yok. Vatandaşlar buraya hem ziyaret hem de piknik amacıyla geliyor ancak temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Ayrıca bölgede çöp konteyneri bulunmuyor ve çöpler düzenli olarak toplanmıyor. Bu nedenle ciddi bir çevre kirliliği oluşuyor. Suyun olmaması nedeniyle lavabolar kullanılamaz hale gelmiş durumda. Bu da kötü kokuya neden olarak hem çevreyi rahatsız ediyor hem de ziyaretçileri mağdur ediyor."
"Bu eksiklikler vatandaşları mağdur ediyor"
Piraziz Türbesi ve Mesire Alanının inanç turizminin yanı sıra kültür turizmine de hitap ettiğini kaydeden Demir "Piraziz aynı zamanda yamaç paraşütü yapılan önemli noktalardan biridir. Bu nedenle sadece Diyarbakır'dan değil, çevre illerden de çok sayıda ziyaretçi geliyor. Ancak mevcut görüntülerin ne şehrimize ne ilçemize ne de bu bölgeye yakıştığını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
Buraya daha fazla sahip çıkılmasını beklediklerini sözlerine ekleyen Demir "En azından bölgeye çöp konteynerleri bırakılmalı, çöpler haftada en az bir kez düzenli olarak toplanmalıdır. Terfi hattında bir arıza varsa giderilmeli, mümkün değilse tankerlerle su takviyesi yapılmalıdır. Özellikle perşembe, cumartesi ve pazar günleri bölgede yoğun ziyaretçi hareketliliği yaşanıyor ve bu eksiklikler vatandaşları mağdur ediyor." diye belirtti.
"Kültür ve Turizm Bakanlığı da bu bölgeye sahip çıkmalı"
"Biz HÜDA PAR ilçe teşkilatı olarak bu konuyu gündeme taşıyor ve takip ediyoruz." ifadeleriyle konuşmasını sürdüren Demir "Bizim açımızdan önemli olan, sorunun hangi kurumun yetki alanında olduğu değil, yetkili ve sorumlu kurumların bir an önce harekete geçmesidir. İçme suyu yeniden verilerek terfi hattı faaliyete geçirilmeli ve vatandaşların yaşadığı mağduriyet giderilmelidir. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığının da bu bölgeye sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Önemli bir zatın türbesinin bulunduğu bu alan, halkın yoğun olarak ziyaret ettiği önemli bir inanç ve turizm merkezidir. Yolun genişletilmesi, çevre düzenlemesinin yapılması ve alanın daha işlevsel hale getirilmesi için gerekli yatırımların hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz." dedi. (İLKHA)
HÜDA PAR'dan Piraziz Türbesi için çağrı: Bu alan sahipsiz bırakılmamalı#Diyarbakır #HüdaPar #PirazizTürbesi pic.twitter.com/KuEmPNRBAM
— İLKHA Video (@ilkhavideo) 7 Ağustos 2026
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince, uyuşturucu ve uyarıcı madde ile mücadele kapsamında, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde 1-31 Temmuz arasında operasyon düzenlendi. Uyuşturucu madde imal ve ticareti yaptıkları belirlenen ve uyuşturucu madd
Yükseköğretimde istihdam odaklı programlar gençleri doğrudan iş hayatına hazırlamaya devam ediyor. Öğrenciler, mezunlar ve akademisyenler, otomasyon teknolojilerinin dijital dönüşüm, yapay zekâ, robotik sistemler ve akıllı üretim süreçleriyle birlikte öne
Suriye Sağlık Bakanlığı, perşembe günü meydana gelen patlamada 2 kişinin hayatını kaybettiğini, en az 13 kişinin de yaralandığını açıkladı. Suriye devlet televizyonu ise ismi açıklanmayan bir güvenlik yetkilisine dayandırdığı haberinde, patlamanın bir min
Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumundan (EODY) yapılan açıklamada, son bir haftada 23 yeni vakanın tespit edildiği, böylece bu sayının 65'e çıktığı bildirildi. Yeni vakaların 22'sinde sinir sistemini etkileyen ağır hastalık tablosu görüldüğü, bir kişide
Yapılan son ölçümlere göre Bursa'daki barajların ortalama doluluk oranı yüzde 79,83 seviyesinde bulunuyor. Yaz mevsiminde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte günlük su tüketiminde de yükseliş yaşanıyor. Özellikle sıcak havaların etkisiyle içme, kulla
Etiyopya'nın kuzeyindeki Tigray bölgesinde federal ordu ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasında yeniden şiddetlenen çatışmalar, Eritre sınırından Sudan sınırına kadar uzanan geniş bir cepheye yayıldı. Bölgedeki gelişmeler, 2022'de imzalanan Preto
Ulusal basında çıkan habere göre, Chavista hareketinin baş müzakerecisi ve Ulusal Meclis Başkanı (AN) Jorge Rodriguez ile muhalefet heyetinin lideri Dinorah Figuera, diyalog süreci kapsamında başkent Caracas'taki La Carlota Hava Üssü'nde ilk kez yüz yüze
İşgalci güçler, iki gün süren baskınların ardından Kalandiya Mülteci Kampı ve Kefr Akab bölgesinden çekildi. Çekilmenin ardından bölgede yapılan incelemelerde, çok sayıda ev ve iş yerinin zarar gördüğü, bazı yapıların yıkıldığı ve sivillere ait mülklerin
Kudüs'te temmuz bilançosu: İşgalciler 3 Filistinliyi şehit etti, Mescid-i Aksa'ya rekor baskın düzenledi
Uluslararası Filistin Konvoyu Gaziantep'te mitingle karşılandı
03Erzurum Adliyesinin arşiv katında çıkan yangın söndürüldü
04Hürmüz'den geçişlerin ücreti, sefer hacmine bağlı olacak
05Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekalet edecek
06İzmir açıklarında 73 düzensiz göçmen yakalandı
07Pakistan'da haziran sonundan bu yana yağışlar nedeniyle 150'den fazla kişi hayatını kaybetti
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük