MENÜ

İlk Tazelenme Üniversitesi’nin kurulduğu Akdeniz Üniversitesi’nde yeni dönem başladı

Akdeniz Üniversitesi bünyesinde eğitim veren "60+Tazelenme Üniversitesi"nde 2025-2026 Akademik Yılı düzenlenen törenle başladı.Akdeniz Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce (YAÇUMER) Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen aç

Yayınlanma: 31 Ekim 2025 17:02 Güncelleme: 01 Kasım 2025 09:26
İlk Tazelenme Üniversitesi’nin kurulduğu Akdeniz Üniversitesi’nde yeni dönem başladı
Akdeniz Üniversitesi bünyesinde eğitim veren "60+Tazelenme Üniversitesi"nde 2025-2026 Akademik Yılı düzenlenen törenle başladı.
Akdeniz Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce (YAÇUMER) Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen açılışta ilk dersi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı verdi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği tören, Tazelenme Üniversitesi’nin kuruluşunun ilk günlerinde Japonya’dan gönüllü olarak katılarak enerjisi, bilgeliği ve zarafetiyle üniversiteye yeni bir soluk kazandıran, öğrencilerin yakından tanıdığı Hiroshi Nakajima’nın anısına hazırlanan video gösterimiyle başladı. Nakajima’nın anısına hep birlikte spor ve hareketlerle programa başlandı.
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, Tazelenme Üniversitesi’nin bir eğitim kurumundan öte Türkiye’ye ve dünyaya "yaş alma değil, yaşlanmama" vizyonunu sunan bir örnek olduğunu vurguladı. Arıcı, "Yaşam boyu öğrenmenin, toplumsal katılımın ve bireysel gelişimin küçümsenmeyecek bir güç olduğunu bizlere gösteriyorsunuz. Araştırmalar, ileri yaşlarda öğrenmeye katılmanın zihinsel işlevleri iyileştirebildiğini ve yaşlanmaya bağlı zihinsel gerilemeyi geciktirebildiğini gösteriyor. Burada olduğunuz her ders, her kitap, her sohbet yalnızca yeni bilgi kazanımı değil; zihninizi, belleğinizi, algınızı ve sosyal bağlarınızı güçlendiren bir yatırımdır" dedi.

"Tazelenme Üniversitesi sadece bir eğitim modeli değil"
Arıcı, Tazelenme Üniversitesi’nin Türkiye’de 60 yaş üzeri bireylerin hem toplumsal hem zihinsel hem de kültürel olarak aktif kalmalarına imkan tanıyan bir model olduğunu belirterek, "Bu üniversite yaş sınırı ne olursa olsun öğrenmeyi, üretmeyi ve paylaşmayı hedefleyen bir topluluktur. Sizler, bu yeni başlangıcın elçileri olun. Eski ile yeni arasında köprü olun. Tazelenme Üniversitesi, sadece bir eğitim modeli değil, aynı zamanda Türkiye’ye ilham veren bir yaşam boyu öğrenme hareketidir" ifadelerini kullandı.

"Öğrenmenin yaşı yoktur"
Arıcı, Antalya’dan yükselen bu fikrin artık Türkiye’nin dört bir yanında benzer uygulamalara yol gösterdiğini belirterek, "Burada kurduğumuz bu model, ‘öğrenmenin yaşı yoktur’ anlayışını somut bir üniversite çatısı altında hayata geçirmiştir. Bugün burada bilginin yaşla değil, merakla tazelendiğini bir kez daha görüyoruz. Bu vizyonun hayata geçmesinde emeği geçen tüm hocalarımıza, koordinasyon ekibimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum" dedi.
60+Tazelenme Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. İsmail Tufan ise, yaptığı konuşmada aidiyet kavramının önemine dikkat çekerek, "60+Tazelenme Üniversitesi yalnızca yeni bilgiler ve beceriler kazanacağınız bir eğitim kurumu değildir. Aynı zamanda burası kendimizi ait hissettiğimiz, orada olmaktan memnuniyet duyduğumuz sıcak bir yuvadır. Bu yuvayı anlamlı kılan temel unsur aidiyet hissidir" diye konuştu.

"Bizler artık gençlik iksiri aramıyoruz"
Tufan, tarihte insanların her zaman yaşlanma üzerine düşündüklerini belirterek, "Bizler artık gençlik iksiri aramıyoruz. Çünkü bilgimizle bunun imkansız olduğunu biliyoruz. Yaşlı olmanın biyolojik yönlerinin yanı sıra toplumsal ve psikolojik boyutlarını da anlamamız gerekiyor. 60+Tazelenme Üniversitesi, yaşlı bireylerin toplumda ‘ait olmayan’ konumuna düşmesini engelleyen bir sosyal mücadele alanıdır. Bu mücadelede hepimiz aynı yoldayız. Türkiye yaşlısının dışlanmasına izin vermeyecek, aidiyet duygusunun her yaşta korunması için mücadelemiz sürecek. İnsan birçok şeyden vazgeçebilir ama insandan asla vazgeçemez. Bu yüzden aidiyet çok önemlidir" ifadelerini kullandı.

Tazelenme modeline bilimsel bakış
Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Gerontoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülüşan Özgün Başıbüyük, 60+Tazelenme Üniversitesi’nin 2016 yılında Prof. Dr. İsmail Tufan tarafından başlatıldığını ve 2021 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliğiyle yaygınlaştırıldığını hatırlattı. Başıbüyük, projenin yaşlı bireylerin yaşam boyu öğrenme yaklaşımıyla eğitime katılımlarını sürdürmelerine imkan tanıyan öncü bir model olduğunu belirterek, "Bu proje yaşlı bireylerin toplumsal yaşama aktif katılımını güçlendirmeyi, bilgi ve deneyimlerini güncel gelişmeler ışığında yeniden yapılandırmayı amaçlamaktadır" dedi.
Programda yaşlanmanın biyopsikososyal yönleri, fiziksel ve ruh sağlığı, beslenme, aile yaşamı, dijital okuryazarlık, gönüllülük ve üretkenlik gibi temaların bütüncül bir şekilde ele alındığını belirten Başıbüyük, "60+Tazelenme Üniversitesi, bireylerin ilerleyen yaşla birlikte değişen koşullara uyum sağlamasına, kendilerini fiziksel, zihinsel ve duygusal açıdan ifade etmelerine ve aktif bir yaşam sürmelerine katkı sağlamaktadır" dedi.
Program, Isparta’da gerçekleştirilen 5. 60+Tazelenme Üniversitesi Olimpiyatları’nda dereceye giren Akdeniz Üniversitesi öğrencilerine madalya ve kupalarının verilmesiyle sona erdi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, başarılı öğrencilere madalyalarını takdim etti.
ETİKETLER: İlk, Tazelenme, Üniversitesi’nin, kurulduğu, Akdeniz
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Rektör Kırışık: "Sosyalfest de Teknofest gibi Türkiye Yüzyılı’nın hareketidir"

Rektör Kırışık: "Sosyalfest de Teknofest gibi Türkiye Yüzyılı’nın hareketidir"

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Sosyalfest’in Teknofest gibi Türkiye Yüzyılı vizyonunun bir parçası olduğunu belirterek, projeye yönelik manipülasyon ve dezenformasyon girişimlerine karşı kararlılık mesajı verdi.Karabük Üniversitesi

DPÜ, eğitimi çalıştayına ev sahipliği yaptı

DPÜ, eğitimi çalıştayına ev sahipliği yaptı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü tarafından düzenlenen Scientix STEM Eğitimi Çalıştayına, üniversitenin DPÜ Eğitim Fakültesi ev sahipliği yaptı.Eğitim Fakültesi Matematik Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen etkinliğe, üniversite öğrencile

’Harezmi Eğitim Modeli’ kapsamında Cemal Ererdi Anaokulu ziyareti edildi

’Harezmi Eğitim Modeli’ kapsamında Cemal Ererdi Anaokulu ziyareti edildi

Eskişehir İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen ’Harezmi Eğitim Modeli’ çalışmaları kapsamında Cemal Ererdi Anaokulu’nu ziyaret eden il koordinatörleri, öncesi öğrencilerinin yaş düzeylerine uygun olarak hazırlanan etkinlikleri yerinde inceledi.M

Şaphane’de gençlerle iftar buluşması

Şaphane’de gençlerle iftar buluşması

Kütahya Gençlik ve Spor İl Müdürü Bülent Küçük, Şaphane’de öğrencilerle birlikte iftar sofrasında bir araya geldiklerini belirterek, Ramazan ayının birlik ve kardeşlik ruhunun gençlerle paylaşıldığını söyledi.Küçük, Şaphane İslamoğlu Yurdu’nda düzenlenen

GİBTÜ’den uluslararasılaşma yolunda önemli adım

GİBTÜ’den uluslararasılaşma yolunda önemli adım

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ), küresel sağlık vizyonu doğrultusunda uluslararası ölçekte ses getirecek önemli bir iş birliğine imza attı. Üniversite, Amerika ve Ortadoğu’da sağlık yönetimi ve araştırmaları alanında faaliyet göste

Erzincan’da eğitime kar engeli! Okullar 1 gün daha tatil

Erzincan’da eğitime kar engeli! Okullar 1 gün daha tatil

Erzincan’da dün gece itibarıyla etkisini artıran kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle eğitim öğretime 1 gün daha ara verildi.Erzincan Valiliği tarafından yapılan açıklamada, etkili olması beklenen soğuk hava şartlarına bağlı olarak oluşabilecek don ve buzla

Hakkari’de okullar 1 gün süreyle tatil edildi

Hakkari’de okullar 1 gün süreyle tatil edildi

Hakkari’de yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi. Hakkâri Valiliğinden yapılan açıklamada, "Meteorolojik veriler doğrultusunda ilimizde devam eden karla karışık yağmurun gece saat 03:00’ten itibaren kar yağışı şekli

Ahlat’ta öğrenciler teravihte buluştu

Ahlat’ta öğrenciler teravihte buluştu

Bitlis’in Ahlat ilçesinde eğitim veren Yunus Ensari İlk ve Ortaokulu öğrencileri, "Maarifin Kalbinde Ramazan" etkinlikleri kapsamında düzenlenen teravih buluşmasında bir araya gelerek Ramazan ayının manevi atmosferini birlikte yaşadı.Ramazan ayının ruhunu

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:30
Güneş 06:51
Öğle 12:44
İkindi 15:54
Akşam 18:27
Yatsı 19:43

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
58
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
54
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
51
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
46
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
42
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
39
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
32
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
30
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
29
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
27
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
26
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
24
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
24
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
20
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
20
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
13