Deprem sırasında Van Marangozlar Camii’nde imam-hatip olarak görev yapan Abdulmecit Sağbalta’nın camisinin minaresi de yıkıldı. Bunun üzerine Sağbalta, yıkılan minarenin yerine daha dayanıklı bir yapı yapmak için kolları sıvadı. Çocukluğundan bu yana tam
Deprem sırasında Van Marangozlar Camii’nde imam-hatip olarak görev yapan Abdulmecit Sağbalta’nın camisinin minaresi de yıkıldı. Bunun üzerine Sağbalta, yıkılan minarenin yerine daha dayanıklı bir yapı yapmak için kolları sıvadı.
Çocukluğundan bu yana tamir ve el sanatlarıyla uğraşan Sağbalta, sahip olduğu kaynak ve imalat tecrübesini minare yapımında kullanarak 2012 yılında camisine çelik minare yaptı. Bu çalışmanın ardından çelik minare üretimine yönelen Sağbalta, 2015 yılında emekli olduktan sonra Van Oto Sanayi Sitesi’nde kendi atölyesini kurdu.
Van’ın yanı sıra Türkiye’nin farklı illerden de sipariş aldığını ifade eden Sağbalta, Samsun’un Bafra ve Trabzon’un Maçka ilçelerinde de minare yaptığını söyledi. Türkiye’nin her bölgesinden gelecek talepleri karşılayabileceklerini belirten Sağbalta, imalatın tamamen atölyede tamamlandığını ve daha sonra tırlarla montaj yapılacak bölgeye gönderildiğini kaydetti.
Çocukluktan itibaren tamir işleriyle uğraştığını söyleyen Sağbalta “Bende çocukluktan beri sanatkarlık ruhu vardı. Ben çocukken hep uğraşırdım. Yani bisiklet tamir ederdim, saat bozar tamir ederdim. Radyo tamir ederdim. Sonra ev aletleriyle falan uğraştım. Bir 8-10 yıl böyle gençlik çağlarında ev aletleri tamiri yaptım. En son da görev yaptığım caminin yanında bir dükkan vardı. Boşalınca orayı açmam için cemaatten talep geldi. 'Aç burada çalış, uğraş. Boş vakitlerini başka yerde geçirmezsin, namaz dışında burada olursun. Hem adres açısından bir yer olmuş olur.' dediler. Orada ev aletleri tamiri falan yaptım. Tamir işlerini bayağı ilerletince böyle mesleğimin yanında boş zamanlarımda ondan sonra da bizim minaremiz 2011'de depremde hasar görünce bir minare yapma ihtiyacımız oldu. Ahlat taşıydı minaremiz. Van Marangozlar Camii'nde ben görev yapıyordum. Bir hacı efendi Allah rahmet etsin sponsor oldu. Dedi ki 'Masrafını ben karşılayacağım, bir minare yaptıralım.' Ben de yan komşu camide bir minare vardı, dışarıdan getirmişlerdi. Çelik minare yapmışlardı. O zamana kadar Van'da çelik minare yoktu. O minareyi de ben görmüştüm daha önce. Bu minareye bakınca ben hacı amcama teklifte bulundum. Dedim 'Ben bu minareyi yapabilirim. Kaynağım vardır, sanatım vardır, yapabilirim.' O da dedi ki 'Madem ki yapabilirsin o zaman biz kendi imkanlarımızla yapalım.' dedi." ifadelerini kullandı.
100’ün üzerinde minare üretti
Kurduğu atölyede minarenin kürsüsünden gövdesine, şerefesinden külah ve alemine kadar tüm parçalarını kendi imkânlarıyla üreten Sağbalta, bugüne kadar 100’ün üzerinde çelik minare yaptı. Sağbalta “2012’de minaremizi yaptık. Oradan serüvenimiz başladı. Tabii ki ben faal olarak görevde olduğum için faal olarak minare yapamadım. Diğer camilere gidemedim. Emekli olmayı bekledim. 2015'te emekli olunca sanayide dükkanımı açtım. İlk minaremi başladım burada yapmaya ve ondan sonra böyle devam etti. Talep geldikçe yapmaya başladım. 100'ü aşkın minare yaptım ben. Van merkezde, Van'ın aşağı yukarı bütün ilçelerinde. Belki bir tanesi hariç olabilir. Bütün ilçelerinde minare yaptım. Bazısında 2 tane, bazısında 1 tane, bazısında 3 tane, 5 tane yaptım. Van'ın çevresindeki illerden talepler geldi. İşte Samsun Bafra'dan geldi yaptım. Trabzon Maçka'dan geldi yaptım. Şu anda işte İstanbul'dan da bekliyoruz bir talep gelirse orayı da yaparız. Türkiye'nin neresi olursa olsun talep geldikten sonra biz zaten bunu atölyede yapıyoruz. Minaremizin bütün imalatı her şeyi atölyede bitiyor. Ondan sonra burada tırlara yüklüyoruz. Montaj yerine gidiyoruz. Caminin yanında bizim montajımız en fazla 3 gün sürüyor. Bilemedin 4 gün. Biz 3-4 günde minaremizi dikip teslim ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Depreme dayanıklı çelik sistem
Çelik minarelerin özellikle deprem riskine karşı alternatif oluşturduğunu belirten Sağbalta “ Bunlar çelik konstrüksiyon olduğu için yani yıkılma ihtimali yok. Çünkü minarenin dibine biz mesela 2 metreye 2 metre çukur, derinliğini de minarenin boyuna göre 3 metre, 2 metre, 4 metre gibi kazıyoruz. Dibine aşağı yukarı 40-50 ton beton gidiyor. Yani bazen 1 mikser 1 mikser bazen 1,5 mikser beton gidiyor. Bu betonun ağırlığı 35-40 tonu bulduğu zaman minarenin kendi ağırlığı ise 5-6 ton veya 7 ton, o betonun içerisinde devrilme şansı sıfır. Herhangi bir rüzgardan falan sallanır ama etkilenmez. Fırtınadan, rüzgardan, kardan, yağmurdan, soğuktan, sıcaktan etkilenmez. Depremden etkilenmez. Çelik minaredir. Ayakları, minarenin boyuna göre, çapına göre farklılık arz ediyor. Bazen mesela ayağı 80'lik köşebentten başlıyoruz. Bazen 70'likten başlıyoruz. Bazen 60'lıktan başlıyoruz. Boyuna göre çapına göre yukarıya gittikçe işte 80'den sonra 70, 70'ten sonra 60, 50, 40 diye yukarı doğru malzemeyi biz de statiğini koruması açısından malzemenin esnafında incelik meydana getiriyoruz. Yani açıkça profillerimizin daha gittikçe incesini kullanıyoruz. Kaba kalın sağlam profiller dibe düşmüş oluyor. Ağırlık dibe gelmiş oluyor. Üst tarafta fazla ağırlık kalmamış oluyor. Bunu da yani tabiata baktığımız zaman Allah-u Teala'nın yaratmış olduğu ağaçlarda bu özelliği görüyoruz. Ağaçların dibi kalın üstü incedir. Tersi olsaydı en ufak rüzgarda ağaç devrilirdi. Biz aynı prensiple minarenin altını kalın sağlam üstünü ise malzemesini daha ince kullanarak statiğini koruma açısından gayret sarf ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Çırak bulamıyoruz”
Sağbalta, üretim sürecindeki en büyük sorunlardan birinin ise yetişmiş eleman ve çırak bulamamak olduğuna dikkati çekerek “Çırak bulamıyoruz. Sıkıntı var. Çünkü herkes çocuğunu okutmak istiyor. Bugün ülkemizde işsizler ordusu var. Bunlar da okuyan insanlar. Okuyan işçiler ordusu var. Sebebi ise ailelerin sanata bakışlarının az olması. 'Oku oğlum oku.' demeleri. Herkes okumaya hevesli, okutmaya hevesli. Okuyan çocuklar da bugün işsiz kalıyorlar. İşte sanayide biz eleman bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Bir de kanuni yönden bunların esnetilmesi lazım. Şimdi mesela diyelim ki 15 yaşında, 14 yaşında, 13 yaşında çocuklar çekirdekten yetişmesi lazım. Çalıştırdığın zaman çocuğa ne sigorta yapabiliyorsun ne herhangi bir kanuni bir işlem yapabiliyorsun. Kontrol olduğu zaman da bu çocuğun burada ne işi var diyorlar. Hal böyle olunca sen çırak yetiştiremiyor musun? Eğer çırak yetiştirmek istiyorsak toplum olarak biz çocukları şöyle küçük yaştan 12-13-14 yaşında, tabii ki ustalar da bunları koruyarak, gözeterek, dikkat ederek, herhangi bir şekilde çalıştığı yerde zarar görmemesini sağlayarak, iş hususunda eğitmeleri, yetiştirmeleri lazım. Kanuni yönden de bunlara imkan tanınması esneklik gösterilmesi lazım ki biz toplumda çırak yetiştirebilelim.” dedi.(İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca hazırlanan "Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle, tehlikeli madde taşımacılığında sürücülerin
İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi ve çevresindeki illerde etkili olan kuvvetli yağışlar, barajlardaki su seviyelerinde de artışa yol açtı. Geçen yıl kuraklık nedeniyle su kesintilerinin yaşandığı Bursa'da da yağışların ardından baraj doluluk oran
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 65 yaşındaki kadının, 5 Ekim’de Ebola nedeniyle hayatını kaybeden 40 yaşındaki erkeğin akrabası olduğu belirtildi. 6 Ekim’den bu yana karantinada tutulan kadının, virüs belirtileri göstermesinin ardından yapılan testte Ebol
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Marmara Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki duruşma salonunda kaydedildiği anlaşılan görüntülerin sosyal medya hesaplarında paylaşılmasına ilişkin açıklama yaptı. Duruşma görüntülerinin paylaşılması incelemeye alındı Başsa
Bakan Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sel felaketinin ardından yürütülecek çalışmalara katkı sağlamak üzere İstanbul'a 1000, Sakarya ve Kocaeli'ye ise 500'er kişilik Toplum Yararına Program kontenjanı ayrıldığını belirtti. Bakanlıktan
Edirne'de yasa dışı yollarla Türkiye'ye giriş yaptığı belirlenen 27 yabancı uyruklu kişi yakalandı. Güvenlik güçleri, düzensiz göçün önlenmesi amacıyla kent genelindeki denetim ve kontrollerini sürdürdü. Çalışmalar sırasında Afganistan ve Pakistan uyruklu
Konya İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, silah kaçakçılığının önlenmesine yönelik çalışma gerçekleştirdi. Çalışmalar kapsamında, uygulama noktasında farklı günlerde şüphe üzerine durdurulan iki ara
Çin Ticaret Bakanlığı ile Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, ihracatı yasaklanan veya kısıtlanan teknolojilerin yer aldığı listeye ilişkin güncelleme önerisini ortaklaşa yayımladı. Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, söz konusu adımın ulusal güvenlik ger
Malatya Dahil 81 İlde Aranan Şahıslara Operasyon: 912 Kişi Yakalandı
2 Yaşındaki Bebeğin Organları Malatya’da İki Hastaya Umut Oldu
03Malatya’da Horata Çayı İçin Sel Uyarısı: “Acilen Islah Edilmeli”
04Şile'de sel ve su baskınlarına karşı alınan tedbirler değerlendirildi
05İran, ABD'nin olası yeni saldırılarına karşı hava savunmasını güçlendirdi
06UNICEF: Ateşkesin başlamasından bu yana Gazze'de 340'tan fazla çocuk öldürüldü
07Siyonist firmanın 'sıfır tıklama' kötü amaçlı yazılım saldırısı küresel güvenlik riski oluşturuyor
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Arca Çorum Fk
Corendon Alanyaspor
Kocaeli̇spor
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Erzurumspor Fk
Göztepe A.ş.
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor