Karakter boyutu :
Edirne’de ekmek zammı mahkeme kararıyla iptal edildi
Ekonomi
Edirne’de ekmek zammı mahkeme kararıyla iptal edildi
22 Temmuz 2025 / 16:49 11 Ağustos 2025 / 09:52
Edirne’de Mart ayında yürürlüğe giren ekmek zammına ilişkin Edirne Valiliği tarafından açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, zam kararını iptal etti.Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın 20 Mart 2025 tarihli ve 29 sayılı kararı doğrultusu...

Edirne’de Mart ayında yürürlüğe giren ekmek zammına ilişkin Edirne Valiliği tarafından açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, zam kararını iptal etti.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın 20 Mart 2025 tarihli ve 29 sayılı kararı doğrultusunda, 220 gram ekmek 15 TL, 440 gram ekmek ise 30 TL olarak belirlenmişti. Bu fiyatlara göre kilogram başına ücret 68,18 TL’ye yükselmişti. Zam kararının ardından kamuoyundan gelen tepkiler üzerine Edirne Valiliği, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’na dayanarak tarifeye itiraz etti. Kurulan dört kişilik komisyonda yalnızca Valilik temsilcisi zam aleyhine oy kullanırken, diğer üyelerin ret oyu vermesi nedeniyle itiraz reddedildi. Bunun üzerine Valilik, konuyu yargıya taşıdı. Açılan dava sonucunda mahkeme, Edirne Valiliği’ni haklı bularak ekmek zammı kararını iptal etti. Kararın ardından kentte ekmek fiyatlarında düşüş bekleniyor.

"Tarifeyi uygulamak zorunda kaldık"
Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, mahkeme kararına ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Gerekçeli karar henüz elimize ulaşmadı. Kararın dayandığı nedenleri gördükten sonra daha sağlıklı bir değerlendirme yapabiliriz. Edirne merkezdeki fiyatlar, Türkiye ortalamasının bir miktar üzerindeydi. O dönemde arkadaşlara, fiyatları ülke genelindeki seviyelere çekelim önerisinde bulundum. Ancak Ticaret ve Sanayi Odası tarifeyi uygun bulunca, ilçelerle merkez arasında farklı fiyat oluşmaması için biz de aynı tarifeyi uygulamak zorunda kaldık" dedi.

Sürecin Valiliğin itirazıyla başladığını hatırlatan Cingöz, "Komisyonda itiraz reddedilince Valilik konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme de fiyatları uygun bulmamış olacak ki iptal kararı verdi. Vatandaş bu karardan memnundur. Sonuçta herkes cebinden çıkan paraya bakar," ifadelerini kullandı.

Cingöz, karar sonrası sürecin yeniden başlayacağını ve bunun yaklaşık 2 ila 2,5 ay sürebileceğini belirterek, ekmeğe yeniden zam yapılmasının gündeme gelebileceğini söyledi.

"Önce maliyetler kontrol altına alınmalı"
Fırın işletmecisi Ali Buğday ise kararı değerlendirerek, "Mevcut ekmek fiyatları makul seviyede. Bu fiyatlar esnafın ya da fırıncıların kendi başına belirlediği rakamlar değil. Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf Odası gibi yetkili kurumlar tarafından belirlendi. Biz zamları kendi isteğimizle yapmıyoruz. Girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. Eğer fiyatlara müdahale edilecekse, önce maliyetler kontrol altına alınmalı. Esnaf olarak zam yapma taraftarı değiliz" dedi.

"Bence pahalı değil"
Vatandaşlardan Hüseyin Teoman Ersöz ise, ekmek fiyatlarının pahalı olmadığını belirterek, "Bence pahalı değil, çünkü her şeyin bir maliyeti var. Dükkan kirası, elektrik gideri gibi masraflar göz önünde bulundurulmalı. Eğer bu maliyetleri karşılıyorsa sorun yok. Fiyatın yüksek olduğunu düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Toplam 0 Yorum
Yorum Ekle
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0/1000
NOT: * ile işaretli alanların girilmesi mecburidir.
88 - 83 =
Arkadaşına Gönder
UYARI: Değerli okuyucumuz aşağıdaki form yardımı ile ilgili haberi istediğiniz arkadaşınıza gönderebilirsiniz.

Göndermek istediğiniz arkadaşının E-Posta adresini yazınız

0/255
NOT: * ile işaretli alanların girilmesi mecburidir.
20 + 43 =
Henüz Yorum Yapılmamıştır. Yorum Ekle Butonuna Tıklayarak Yorum Yapabilirsiniz.
DİĞER HABERLER
NÖBETÇİ ECZANELER
Niyazi Mısri Eczanesi Niyazi Mısri Eczanesi Dortyol Inonu Caddesı Eskı Sgk Bınası Yanı. Donas Dürüm Karsısı Battalgazi 05076689099
Arı Eczanesi Arı Eczanesi Alacakapı Mahallesi Kırkgöz Caddesi Göçmen Hastanesi Karşısı Eski Malatya 05346863703
Yıldız Eczanesi Yıldız Eczanesi Tecde Mah. İsmet Paşa Cad.Tecde Sağlık Ocağı Karşısı (ciğerci Ayhan Yanı) 201 A Yeşilyurt Malatya Yeşilyurt 04222125051
Ezgi Eczanesi Ezgi Eczanesi Fırat Mah. Hastane Cad. No:60/b Eski Devlet Hastanesi Karşısı Battalgazi 05308277435
Emniyet Eczanesi Emniyet Eczanesi İl Emniyet Müdürlüğü Karşısı İnönü Mah.İstasyon Cad. No:15/b Yeşilyurt 04222124474
MALATYA NAMAZ VAKİTLERİ
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
FOTO HABER
SÜPER LİG PUAN DURUMU
Takım
Puan
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
3
Galatasaray A.Ş. Galatasaray A.Ş.
3
Göztepe A.Ş. Göztepe A.Ş.
3
Hesap.Com Antalyaspor Hesap.Com Antalyaspor
3
Samsunspor A.Ş. Samsunspor A.Ş.
3
Beşiktaş A.Ş. Beşiktaş A.Ş.
0
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
0
Fatih Karagümrük A.Ş. Fatih Karagümrük A.Ş.
0
Fenerbahçe A.Ş. Fenerbahçe A.Ş.
0
Kayserispor Futbol A.Ş. Kayserispor Futbol A.Ş.
0
Kocaelispor Kocaelispor
0
Rams Başakşehir Futbol Kulübü Rams Başakşehir Futbol Kulübü
0
Trabzonspor A.Ş. Trabzonspor A.Ş.
0
Gençlerbirliği Gençlerbirliği
0
Kasımpaşa A.Ş. Kasımpaşa A.Ş.
0
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
0
Çaykur Rizespor A.Ş. Çaykur Rizespor A.Ş.
0
Gaziantep Futbol Kulübü A.Ş. Gaziantep Futbol Kulübü A.Ş.
0