MENÜ

Irak Başbakanı Sudani Tahran’da Peaşkiyan ile görüştü

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, resmi ziyaret için geldiği Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi. Ortak basın toplantısında konuşan Sudani, “Suriye’nin istikrarı, bölgenin istikrarının anahtarıdır” dedi.

Yayınlanma: 08 Ocak 2025 12:10 Güncelleme: 14 Eylül 2025 10:13
Irak Başbakanı Sudani Tahran’da Peaşkiyan ile görüştü

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, resmi ziyaret için geldiği Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi. Ortak basın toplantısında konuşan Sudani, “Suriye’nin istikrarı, bölgenin istikrarının anahtarıdır” dedi.
Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, resmi temaslarda bulunmak üzere İran’ın başkenti Tahran’a sabah saatlerinde geldi. Sudani, temasları kapsamında Tahran’daki Saadabad Sarayı’nda İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan tarafından resmi törenle karşılandı. İki ülke marşlarının okunduğu törende Sudani, karşılama kıtasını selamladı. Sudani ve Pezeşkiyan daha sonra ikili görüşmeye geçti. Görüşme sonrasında kameraların karşısına geçen Sudani ve Pezaşkiyan ortak basın toplantısı düzenledi. Sudani, Suriye’deki gelişmelere değinerek “Suriye halkının iradesine saygı duyuyoruz” dedi. Suriye halkının iradesine saygı duyduklarını ve Suriye halkının seçeceği herhangi bir siyasi oluşumu desteklediklerini vurgulayan Sudani, Irak’ın tüm bölgesel ve uluslararası taraflarla dengeli ilişkiler kurma konusundaki kararlılığını da yineledi.

“Suriye’nin istikrarı, bölgenin istikrarının anahtarıdır”
Suriye’de yaşananlara değinen Sudani, "Suriye’nin istikrarı, bölgenin istikrarının anahtarıdır. Irak olarak Suriye halkının iradesine saygı duyuyor ve kendi seçtikleri herhangi bir siyasi çözümü destekliyoruz” dedi. Ayrıca, uluslararası toplumu Suriye’deki krize kapsamlı bir çözüm bulmaya çağıran Sudani, Bağdat’ın bölgesel istikrarı sağlamak için uluslararası bir konferans düzenleme niyetinde olduğunu duyurdu.
“İsrail’in ihlalleri bölgesel barış ve güvenliği tehdit ediyor”
Gazze’deki duruma da dikkat çeken Sudani, "Filistin halkına yönelik soykırım savaşını kınıyoruz ve İsrail’in ihlalleri bölgesel barış ve güvenliği tehdit ediyor” ifadelerini kullandı. Sudani, bölgedeki istikrarın sağlanması için tek yolun Gazze’deki İsrail saldırılarının durdurulması olduğunu belirtti.

İran ile ilişkiler
Tahran ziyaretinin iki ülke arasındaki ikili ilişkileri güçlendirmek amacıyla gerçekleştirildiğini ifade eden Sudani, görüşmede enerji ve doğalgaz tedariki başta olmak üzere ortak alanların ele alındığını belirterek önümüzdeki günlerde iki ülke arasında bakanlık düzeyinde toplantılar yapılacağını ve demiryolu ile konut projelerinin geliştirilmesinin öncelikler arasında olduğunu kaydetti.
Sudani’yi ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Pezeşkiyan, “Bu ziyaret ve taraflar arasındaki güvenle birlikte ikili iş birliğinin hızla geliştirmesi ve iki ülke ilişkilerinde önemli adımlar atılmasını umuyoruz. Eylül ayında gerçekleştirdiğim Irak ziyaretinin devamı niteliğinde olan bu ziyaretin, ilişkilerimizde önemli bir dönüm noktası olduğunu düşünüyorum. Bu ziyaretin sonuçlarının, gelecekte iki ülke arasındaki bağları daha da güçlendireceğine inanıyorum” dedi.

“Irak halkının refahını, güvenliğini ve kalkınmasını kendi çıkarlarımızın bir parçası olarak kabul ediyoruz”
Pezeşkiyan, İran’ın her zaman bölgede barış, istikrar ve kalkınmadan yana olduğunu belirterek, “İran komşularıyla özellikle de Irak ile ilişkilerini geliştirmeyi dış politikasının önceliklerinden biri olarak görüyor. Irak halkının refahını, güvenliğini ve kalkınmasını kendi çıkarlarımızın bir parçası olarak kabul ediyoruz. Bu doğrultuda her türlü desteği vermeye hazırız. Terörizm dönemini geride bırakan Irak, özellikle değerli kardeşim Sudani’nin liderliğinde istikrar dolu bir süreç yaşamaktadır. İnşallah bu olumlu süreç kesintisiz devam eder” ifadelerini kullandı.

“İş birliğini genişletmek için verimli görüşmeler yaptık”
Pezeşkiyan, ikili ilişkiler ve iş birliğinin her alanda genişletilmesi için verimli müzakereler gerçekleştirdiklerini belirterek, “İki ülke arasında kapsamlı iş birliği programı ve güvenlik anlaşmasının tam uygulanması yeniden ele alındı. Ticaret ve ekonomi alanında önemli iş birliği projeleri değerlendirildi. Bu projelerden biri, Şelemçe-Basra demiryolu hattının inşasının hızlandırılması. Sayın Sudani, bu projenin tamamlanması için özel bir önem veriyor. Toplantıda taraflar, anlaşmaların uygulanması ve mevcut engellerin kaldırılmasının önemine vurgu yaptı. Bu adımların, iki ülke arasındaki iş birliğini daha da güçlendireceğini umuyoruz” açıklamasını yaptı.

“Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalı”
Pezeşkiyan, her iki ülkenin Suriye konusunda ortak endişelere sahip olduğunu vurgulayarak, “Bu endişeler, Suriye’nin istikrarı ve toprak bütünlüğünün korunması, terörle mücadele ve siyonist rejimin işgal altındaki bölgelerden çekilmesini içeriyor. Terörizm tehdidi ve terör hücrelerinin yeniden aktif hale gelme ihtimali de iki taraf için önemli bir endişe kaynağıdır. Bu durum, daha fazla iş birliği ve dikkat gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı Sudani Tahran’da Peaşkiyan ile görüştüIrak Başbakanı Sudani Tahran’da Peaşkiyan ile görüştü
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30