MENÜ

İran: "Bu süreç yakında Avrupa’yı da etkileyecek, savaş ateşi tüm dünyaya yayılacaktır"

İran Dışişleri Sözcüsü İsmail Bekayi uluslararası toplumu uyararak, "Uluslararası toplum kör değil, ancak görmezden gelmeyi tercih ederse bunun sonuçlarıyla karşı karşıya kalacaktır. Başlatılan bu süreç yakında Avrupa’yı da etkileyecek, ABD ve Siyonist re

Yayınlanma: 03 Mart 2026 15:43 Güncelleme: 03 Mart 2026 14:41
İran: "Bu süreç yakında Avrupa’yı da etkileyecek, savaş ateşi tüm dünyaya yayılacaktır"
İran Dışişleri Sözcüsü İsmail Bekayi uluslararası toplumu uyararak, "Uluslararası toplum kör değil, ancak görmezden gelmeyi tercih ederse bunun sonuçlarıyla karşı karşıya kalacaktır. Başlatılan bu süreç yakında Avrupa’yı da etkileyecek, ABD ve Siyonist rejimin yaktığı savaş ateşi tüm dünyaya yayılacaktır" dedi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bekayi, ABD ve İsrail’in saldırısında zarar gören başkent Tahran’daki Şehid Mahallati Okulu’nda düzenlediği haftalık basın toplantısında konuştu. Bekayi, toplantının söz konusu okulda gerçekleştirilmesinin bilinçli bir tercih olduğunu belirterek, "Bu okulu özellikle seçtik. Burası ilk günden itibaren hedef alındı. Bu mekan, saldırıların yalnızca askeri hedeflerle sınırlı olmadığının göstergesidir. Burada hayatını kaybeden çocukların anısına saygı duruşunda bulunuyoruz. Bu saldırılar İran halkını hedef almaktadır" dedi.

"Kayıtsızlık, kayıtsız kalanları da ortak haline getirir"
Bekayi, "Ülkemiz, en zalim kişilerin haksız saldırısına uğramıştır. Bugün yaşananlar hayır ile şer arasındaki açık bir mücadeledir. Son 2 yılda işlenen suçlara karşı sessiz kalınmasının sonucu bugün ortaya çıktı. Komşu ülkelere yönelik saldırılara tanık olundu, ancak harekete geçilmedi. Defalarca eğer adım atılmazsa bu saldırganlığın herkesi etkileyeceği konusunda uyarıda bulunduk. Bugün bölgemiz bu ateşin içindedir. Kayıtsızlık, zamanla kayıtsız kalanları da ortak haline getirir" ifadelerini kullandı.

"Düşman hiçbir İranlıya merhamet etmiyor"
ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un müzakere sürecine ilişkin iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Bekayi, "Müzakere sürecine ilişkin söylenen her şey yalandan ibaret. Yalanların tarihe gerçek gibi yazılmasına izin vermeyin. Sahte anlatıların yayılmasına karşı durmalıyız. İran’ın bir tehdit olduğunu söylüyorlar. İran gerçekten tehdit miydi? İran asker mi gönderdi? Beyaz Saray’a füze mi attı? Hangi savaşı biz başlattık? Bu çelişkileri görmek gerekir. İran her türlü saldırıya karşı duracaktır. Lütfen İran etrafında kenetlenin. İran’ın ayakta kalmasının sırrı birliktir. İran’ın düşmanları hiçbir İranlıya merhamet etmiyor. Ülke en hassas dönemlerinden birini yaşıyor" şeklinde konuştu.

"Müzakereleri denedik, saldırıya uğradık"
ABD ile yürütülen temaslara değinen Bekayi, "Niyetlerinin farkındaydık, ancak savaşı önleme ihtimali varsa bunu denemek ve İran’ın uzlaşmaz taraf olmadığını göstermek zorundaydık. Sürece iyi niyetle girdik. Cenevre’de iki tur müzakere yapıldı. Umman, önemli ilerleme sağlandığını açıkladı ve bu ABD’nin bilgisi dahilindeydi. Bir sonraki tur da karşı tarafın talebiyle planlandı. Ancak sonradan dile getirilen nükleer, füze ve diğer talepler müzakere masasında hiç gündeme gelmedi. Bu iddialar saldırıyı haklı göstermek için ortaya atılıyor" dedi.

"Tüm dikkatimizi savunmaya vermiş durumdayız"
Müzakerelerin yeniden başlama ihtimaline ilişkin de konuşan Bekayi, "Şu an tüm dikkatimizi savunmaya vermiş durumdayız. Müzakereyi denedik. Masadayken bile askeri yetkililere uyanık olmalarını söyledik. Kimse gafil değildi. Dini liderin (Ali Hamaney) şehadetinden saatler sonra güçlerimiz karşılık verdi. Diplomasi iddiasında bulunanlar askeri seçeneğe yöneldi. Müzakereler sürerken saldırıya uğradık, bu unutulmamalı" ifadelerini kullandı.

"Bu süreç yakında Avrupa’yı da etkileyecek"
Uluslararası topluma çağrıda bulunan Bekayi, verilen taahhütlerin sözde kalmaması gerektiğini vurgulayarak, "Uluslararası toplum artık kendine gelmeli. Uluslararası hukuk ve insan hakları ayaklar altına alındı. Birleşmiş Milletler (BM) Şartı fiilen yok sayıldı. İran’a saldırı, BM düzeninin sonu anlamına gelmektedir. Güç kullanma yasağı, yani BM’nin temel ilkesi çiğnendi. Üstelik bunu yapan taraf, BM Güvenlik Konseyi üyesi bir rejimdir. Gazetecilerin ve çocukların en büyük katili Siyonist rejimdir. Devlet televizyonumuz yalnızca haber yaptığı için hedef alınmıştır. Uluslararası toplum kör değil, ancak görmezden gelmeyi tercih ederse bunun sonuçlarıyla karşı karşıya kalacaktır. Başlatılan bu süreç yakında Avrupa’yı da etkileyecek, ABD ve Siyonist rejimin yaktığı savaş ateşi tüm dünyaya yayılacaktır" şeklinde konuştu.

"Çevresel etkiler sınırları aşar"
Natanz nükleer tesisine yönelik saldırıya ilişkin Bekayi, yer ve hedeflere dair ayrıntıların askeri mercilerden öğrenilmesi gerektiğini belirterek, "Ancak açık olan bir gerçek var ki karşı taraf hiçbir insani sınırı gözetmiyor. Tesislerimiz Haziran ayında da saldırıya uğramıştı. Şimdi gerçekleştirilen her saldırı yalnızca can kaybına yol açmakla kalmaz, aynı zamanda ciddi çevresel sonuçlar doğurur ve bu etkiler İran sınırlarıyla sınırlı kalmaz. Basra Körfezi ve Umman Denizi’nde, ABD güçlerinin bulunduğu bölgelerde ortaya çıkabilecek çevresel sonuçlar konusunda uluslararası toplum devreye girmelidir. Biz de gerekli yazışmaları yapacağız. BM Güvenlik Konseyi korkunç bir durgunluk içinde. ABD halkı kendine sormalı, acaba hangi suçtan dolayı bu kadar masum insan, sadece işgalci bir rejim uğruna öldürülüyor?" dedi.

"Savaşı durdurması gereken taraf onlar"
Savaşın sona erdirilmesine ilişkin de konuşan Bekayi, "Bu savaşı biz başlatmadık. Savaşı durdurması gereken taraf onlar. Bizim tercihimiz diplomasiydi. Ülke içinde de geçmiş tecrübeler ortadayken ’neden müzakereye girildi’ şeklinde eleştiriler vardı. Ancak yönetim diplomatik süreci destekledi ve biz de savaşa girmemek için çaba gösterdik. Buna rağmen karşı taraf savaşı seçti. Savaşın sona ermesinin yolu saldırganın durmasıdır. Uluslararası toplum daha fazla geç kalmadan görevini yerine getirmelidir" ifadelerini kullandı.
ETİKETLER: İran:, "Bu, süreç, yakında, Avrupa’yı
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

AK Parti Sözcüsü Çelik: "Komşumuz İran’a ABD ve İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırı hukuksuzdur"

AK Parti Sözcüsü Çelik: "Komşumuz İran’a ABD ve İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırı hukuksuzdur"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Bir ülkeye saldırı için o ülkenin rejimi bahane edilemez. Bir ülkenin rejiminin bahane edilmesi demek son derece subjektif kriterlerle her isteyenin önüne gelen ülkeye müdahale etmek için bir bahane üretmesi ve bir girişimde

ABD Başkanı Donald Trump, "En büyük sürpriz, İran’ın Arap ülkelerine yönelik saldırıları oldu" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, "En büyük sürpriz, İran’ın Arap ülkelerine yönelik saldırıları oldu" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, "En büyük sürpriz, İran’ın Arap ülkelerine yönelik saldırıları oldu" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik saldırılar hakkında yaptığı açıklamada, "İran halkına yardım etmek istiyoruz, ancak şu anda herkesin içeride kalmasını istiyoruz. Dışarısı güvenli değil" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik saldırılar hakkında yaptığı açıklamada, "İran halkına yardım etmek istiyoruz, ancak şu anda herkesin içeride kalmasını istiyoruz. Dışarısı güvenli değil" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik saldırılar hakkında yaptığı açıklamada, "İran halkına yardım etmek istiyoruz, ancak şu anda herkesin içeride kalmasını istiyoruz. Dışarısı güvenli değil" dedi.

Bakan Bayraktar: "Bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz"

Bakan Bayraktar: "Bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyor, gerilimin uluslararası hukuk ve diplomasi zemininde en kısa sürede düşürülmesini temenni ediyoruz" dedi.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayrakta

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth düzenlediği basın toplantısında, "İran asla nükleer silaha sahip olmayacak. Her geçen gün kapasitemiz artarken İran’ın kapasitesi azalıyor" dedi.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth düzenlediği basın toplantısında, "İran asla nükleer silaha sahip olmayacak. Her geçen gün kapasitemiz artarken İran’ın kapasitesi azalıyor" dedi.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth düzenlediği basın toplantısında, "İran asla nükleer silaha sahip olmayacak. Her geçen gün kapasitemiz artarken İran’ın kapasitesi azalıyor" dedi.

İran Savunma Bakanı Seyyid Majid ibn al‑Reza oldu

İran Savunma Bakanı Seyyid Majid ibn al‑Reza oldu

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, saldırılarda öldürülen Savunma Bakanı Aziz Nasırzade’nin yerine General Seyyid Majid ibn al‑Reza’yı atadığı kaydedildi.ABD ve İsrail’in dün İran’a yönelik başlattığı saldırılar Tahran yönetiminin önemli isimlerini almı

İran: "Natanz Nükleer Tesisi vuruldu"

İran: "Natanz Nükleer Tesisi vuruldu"

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu’ndaki İran temsilcisi Rıza Necefi, ABD ve İsrail’in ortak saldırılarında Natanz nükleer tesisinin hedef alındığını açıkladı.ABD ile İsrail ortaklığında İran’a yönelik cumartesi günü başlayan saldırıl

Güney Kore’den İran konusunda diyalog ve müzakere çağrısı

Güney Kore’den İran konusunda diyalog ve müzakere çağrısı

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Orta Doğu’daki İran eksenli gelişmelerden derin endişe duyulduğu belirtilerek, "Diyalog sürecinin yeniden başlatılmasını ve bölgede barış ve istikrarın müzakereler yoluyla hızla yeniden tesis edilmes

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:29
Güneş 06:49
Öğle 12:44
İkindi 15:55
Akşam 18:28
Yatsı 19:44

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
58
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
54
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
51
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
46
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
42
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
39
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
32
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
30
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
29
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
27
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
26
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
24
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
24
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
20
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
20
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
13