Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 27 Ağustos tarihli toplantısında alınan kararla, İran’daki tanınan yükseköğretim kurumlarında eğitim gören öğrencilerin, belirlenen şartları sağlamaları halinde Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapabilmeler
Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 27 Ağustos tarihli toplantısında alınan kararla, İran’daki tanınan yükseköğretim kurumlarında eğitim gören öğrencilerin, belirlenen şartları sağlamaları halinde Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapabilmelerine, yatay geçiş şartlarını karşılamayan öğrencilerin ise özel öğrenci statüsünde eğitimlerine devam edebilmelerine imkan sağlandı.
Karar, 10 Eylül tarihli yazıyla tüm üniversitelere bildirildi.
Yatay geçiş için sınav şartı
Düzenleme kapsamında, İran’daki yükseköğretim kurumlarının örgün eğitim programlarına kayıtlı öğrencilerin yatay geçiş başvuruları, belirlenen şartlar çerçevesinde değerlendirilecek.
Öğrencilerin, kayıt oldukları yılda ÖSYS/YKS’ye girmiş olmaları gerekiyor. Başvurularda, programın ilgili yıldaki başarı sırası veya taban puanı dikkate alınacak. Özel yetenek programlarında ise ilgili yılda ilan edilen merkezi sınav puanı esas alınacak.
İran’daki programlara SAT, ACT, Abitur, Fransız Bakaloryası, GCE A Level, Uluslararası Bakalorya (IB), Avusturya Matura Diploması ve İtalya Maturita Diploması gibi uluslararası sınavlarla kayıt yaptıran öğrenciler de belirlenen şartları sağlamaları halinde yatay geçiş başvurusunda bulunabilecek.
Kontenjanları üniversiteler belirleyecek
Yatay geçiş kontenjanları, Türkiye’deki üniversiteler tarafından diploma programı bazında belirlenecek. Bu kontenjanlar, ortaöğretimini Türkiye’de tamamlayan öğrenciler için bir diploma programında sınıf ayrımı gözetilmeksizin toplam yüzde 40’ı geçemeyecek.
İran’da alınan ders ve kredilerin Türkiye’deki karşılığı ise öğrencinin yatay geçiş yaptığı üniversitenin intibak komisyonu tarafından belirlenecek.
Başvurular 14-18 Eylül’de
2026-2027 eğitim ve öğretim yılı güz dönemi öncesinde İran’daki tanınan bir yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırmış ve yatay geçiş şartlarını sağlayan öğrenciler, 14-18 Eylül tarihleri arasında ilgili yükseköğretim kurumlarına başvurabilecek.
Üniversiteler sonuçları 25 Eylül tarihine kadar ilan edecek. Yatay geçiş hakkı kazanan öğrencilerin kesin kayıtları 28-29 Eylül tarihlerinde yapılacak.
Boş kalan kontenjanlar için yedek aday listeleri 30 Eylül, yedek adayların kesin kayıtları ise 1-2 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Yatay geçiş yapamayanlara özel öğrencilik imkanı
Yatay geçiş şartlarını karşılamayan ancak İran’daki tanınan bir yükseköğretim kurumunun örgün eğitim programında kayıtlı olan öğrenciler de Türkiye’deki üniversitelerde özel öğrenci statüsünde eğitimlerine devam edebilecek.
Özel öğrencilik başvurularında öğrencinin programı, akademik durumu, kayıtlı olduğu programda geçirdiği süre, kayıtlı olduğu üniversitenin onayı ve başvurulan üniversitenin akademik takvimi dikkate alınacak.
Özel öğrenciler, eğitim gördükleri üniversitenin ders, sınav ve disiplin kurallarına tabi olacak. Bu kapsamda öğrencilere aldıkları dersleri ve başarı durumlarını gösteren onaylı belge verilecek; ancak özel öğrencilik yoluyla diploma veya unvan elde edilemeyecek.
Özel öğrencilikten yararlanmak isteyen öğrenciler ise 1-2 Ekim tarihlerinde gerekli belgelerle birlikte ilgili yükseköğretim kurumlarına başvuracak.
Ukrayna’daki öğrenciler için de benzer uygulama yapılmıştı
Yükseköğretim Kurulu, savaş nedeniyle eğitimleri kesintiye uğrayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerin Türkiye’de eğitimlerine devam edebilmeleri için daha önce de benzer bir uygulamayı Ukrayna’daki savaşın ardından hayata geçirmişti.
Böylece Yükseköğretim Kurulu, 2022 yılında Ukrayna’daki savaş nedeniyle eğitimleri kesintiye uğrayan öğrenciler için uyguladığı yatay geçiş ve özel öğrencilik imkanını, 2026 yılında İran’daki öğrenciler için de benzer bir çerçevede yeniden uygulamaya koymuş oldu. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in imzasıyla yayımlanan "2026-2027 Eğitim ve Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler" konulu genelgede okul güvenliği, kayıt ücretleri, sınıf ve öğretmen seçimi, cep telefonu kullanımı, kıyafet uygulaması ve mezuniyet törenle
Bekiroğlu, Şehitkamil ilçesinde bu yıl yaklaşık 32 bin öğrencinin yaz Kur'an kurslarına katıldığını, öğrencilerin yaklaşık 800'ünün okul öncesi eğitim çağındaki çocuklardan oluştuğunu ifade etti. Şehitkamil İlçe Müftüsü Abdullah Bekiroğlu İLKHA muhabirine
Şanlıurfa İl Müftülüğü tarafından 2026 yılı Yaz Kur'an Kursları kapsamında kent genelinde yürütülen eğitim çalışmalarında 100 bin 612 öğrenciye ulaşılarak tüm zamanların en yüksek katılımının gerçekleştiği bildirildi. İl genelinde bin 690 cami ve 396 Kur'
İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Batman Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) Müdürü Osman Atmalar, mesleki eğitimin öğrencilerin eğitim hayatını sürdürürken aynı zamanda bir meslek öğrenmelerine ve iş hayatına hazırlanmalarına önemli katkı sunduğunu belir
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2026-ALES/2'ye ilişkin değerlendirme sürecinin tamamlandığını duyurdu. Adaylar, sınav sonuçlarını ÖSYM'nin sonuç sistemi üzerinden vatandaşlık numaraları ve aday şifreleriyle öğrenebilecek. (İLKHA)
Hasankeyf İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen Yaz Kur’an Kursları Kapanış Programı gerçekleştirildi. Programa Batman İl Müftüsü Ahmet Durmuş da katıldı. Yaz Kur’an kurslarına katılan öğrencilerle bir araya gelen İl Müftüsü Ahmet Durmuş, öğrencilerin Kur’
Gaziantep Peygamber Sevdalıları tarafından yaz döneminde çocuklara yönelik gerçekleştirilen "Hayat Namazla Güzeldir" eğitim programının kapanışı, Millet Camii'nde düzenlenen programla gerçekleştirildi. Yaklaşık 1000 öğrencinin katıldığı programda çocuklar
Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkanı Şehmuz Önlü, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2025 yılı kütüphane verilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Batman'ın 2 milyon 375 bin 18 kütüphane ziyaretiyle İstanbul'un ardından Türkiye genelinde ikinci sırada yer
Gaziantep'te "Davet ve Gençlik" park buluşması düzenlendi
Benzine 3,20 lira zam pompa fiyatlarına yansıdı
03Giresun'da trafik kazası: 12 yaralı
04Kırıkkale'de hapis cezasıyla aranan şüpheli yakalandı
05İstanbul'da okulların ilk günü için ders saatleri yeniden düzenlendi
06MOTAŞ Otobüsünde Güzergâh Tepkisi: “Yolcu Otobüsü mü, İşçi Servisi mi?”
07Malatya’da Aile Faciası: Oğlu Tarafından Bıçaklanan Baba Hayatını Kaybetti
Beşi̇ktaş A.ş.
Galatasaray A.ş.
Kocaeli̇spor
Trabzonspor A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Fenerbahçe A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Samsunspor A.ş.
Arca Çorum Fk
Erzurumspor Fk
Eyüpspor
Göztepe A.ş.
Tümosan Konyaspor