İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "ABD tarafının niyetleri konusunda ciddi şüphelerimiz olsa da yarınki müzakerelere kararlılıkla ve tam bir iradeyle katılaca...
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "ABD tarafının niyetleri konusunda ciddi şüphelerimiz olsa da yarınki müzakerelere kararlılıkla ve tam bir iradeyle katılacağız. Eğer karşı tarafta da benzer bir irade varsa, mantıksız ve uygulanamaz talepleri yoksa bana göre anlaşmaya varmak mümkün" dedi. Lavrov ise, "İran-ABD nükleer anlaşmalarının kolaylaştırılması için yardım etmeye hazırız" dedi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, resmi temaslarda bulunmak üzere dün geldiği Moskova’da temaslarını sürdürüyor. Bakan Arakçi, Dışişleri Bakanlığında Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Arakçi görüşmede Rusya’ya ev sahipliğinden dolayı teşekkür ederek, "Dün Sayın Putin’le uzun ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik, Dini Liderin (Ali Hamaney) mektubunu kendisine teslim ettik. Bu mektup sadece Putin’e değil, dünyaya da verilmiş bir mesajdı. Bu mesaj, İran’ın Rusya’yı temel ve stratejik ortağı olarak gördüğünü ve önemli konuları Rusya ile istişare ederek değerlendirdiğini gösteriyordu" ifadelerini kullandı. İran ile Rusya arasındaki ilişkilerin tarih boyunca bu kadar yakın ve güçlü olmadığını söyleyen Arakçi, "Bugün İran ve Rusya olarak ikili ilişkiler, bölgesel gelişmeler ve uluslararası meseleler gibi birçok konuda istişare ve görüş alışverişinde bulunuyoruz" dedi.
"İki ülke arasındaki ilişkiler stratejik bir seviyeye ulaştı"
Araçi ve Lavrov, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Arakçi, Lavrov ile görüşmesinde çeşitli konulara değindiklerini belirterek, "İki ülke arasındaki ilişkiler doğru bir yolda ilerliyor ve düzenli olarak ikili istişarelerde bulunuyoruz. Ayrıca Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın imzalanmasıyla iki ülke arasındaki ilişkiler stratejik bir seviyeye ulaşmış oldu ve bu anlaşma uzun vadeli bir perspektif sunuyor. Uzun vadeli iş birliği yolunda sağlam adımlarla ilerliyoruz ve gelişmeler İran ile Rusya arasındaki ilişkilere herhangi bir olumsuz etki yapmayacaktır" şeklinde konuştu.
"Eğer mantıksız talepleri yoksa anlaşmak mümkün"
Yarın ABD ile İran arasında yapılacak nükleer konulu ikinci tur dolaylı müzakerelere değinen Arakçi, "ABD tarafının niyetleri konusunda ciddi şüphelerimiz olsa da yarınki müzakerelere kararlılıkla ve tam bir iradeyle katılacağız. İran’ın barışçıl nükleer programı için bir çözüm bulmaya tamamen hazırız. Eğer karşı tarafta da benzer bir irade varsa, mantıksız ve uygulanamaz talepleri yoksa bana göre anlaşmaya varmak mümkün" dedi.
"Doğrudan müzakerelere giremeyiz"
Arakçi, "Şu anda ABD’nin maksimum baskı politikaları ve tehditleri nedeniyle sadece dolaylı müzakereler yapacağız ve doğrudan müzakerelere giremeyiz. Diplomasi yolu açık ve dolaylı müzakereler garip bir şey değil. Bu şekilde de anlaşmaya varılabilir" ifadelerini kullandı.
"İlk turda karşı tarafta bir miktar ciddiyet gözlemledik"
Müzakerelerde karşı tarafın ciddiyetinin önemli bir rol oynadığını vurgulayan Arakçi, "Eğer taraflar sadece nükleer konuya odaklanarak diğer konuları dahil etmeden ciddi bir müzakere yapmaya istekli olurlarsa bu bizi yapıcı bir müzakereye götürebilir. İlk turda karşı tarafta bir miktar ciddiyet gözlemledik. Daha önce de söylediğim gibi eğer uygulanabilir olmayan talepler ortaya konmazsa anlaşma sağlanabilir" diye konuştu.
"Rusya’nın nükleer anlaşma üzerindeki rolünden çok memnunuz"
Lavrov ile nükleer konu üzerine yaptığı görüşmelere de değinen Arakçi, "Nükleer konu ve ABD ile yapılan müzakereler hakkında detaylı görüşmeler yaptık. Rusya’nın nükleer anlaşma üzerindeki rolünden çok memnunuz ve geçmişte çok faydalı ve önemli bir rol oynadılar. Umarız, her yeni anlaşmada Rusya, yardımcı rolüne devam eder" ifadelerini kullandı.
"Putin’in bu yıl Tahran’a ziyaret gerçekleştirmesini umuyoruz"
Arakçi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, "Sayın Putin ile oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirdik ve Dini Liderin (Hamaney’in) mektubunu kendilerine ilettim. Bu durum, iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu yönde ilerlediğini gösteriyor" dedi.
Arakçi, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın Putin’i resmi olarak Tahran’a davet ettiğini belirterek, "Sayın Putin’in bu yıl içerisinde Tahran’a bir ziyaret gerçekleştirmesini umuyoruz" dedi.
"Rusya nükleer anlaşmaları kolaylaştırmaya hazır"
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise İran ve ABD arasında arabuluculuğa hazır olduklarını ifade etti. Lavrov, "Moskova, karşılıklı olarak kabul edilebilir olması ve İran’ın meşru çıkarlarını dikkate alması şartıyla Washington ile Tahran arasında nükleer anlaşma konusunda muhtemel anlaşmaları kolaylaştırmaya hazırdır" dedi.

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ
Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme
Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ
İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo
İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi
Adana'da 4,9 Büyüklüğünde Deprem
MAGİNDER’den 1000 Aileye Bayram Hediyesi
03Yeşilyurt Belediyesi’nden Kurban Bayramı Öncesi Yoğun Hazırlık
04Yeni Malatyaspor’da Abdullah Aksoğan Dönemi Başladı
05Battalgazi Belediyesi’nden Bayram Öncesi Vezne Düzenlemesi
06Gazeteci Berkman Dulcan’ın Vefat Eden Babası Son Yolculuğuna Uğurlandı
07Deprem Bölgesinde Açılan Davalar Yıkım Süreçlerini Uzattı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük