MENÜ

İran Dışişleri Bakanı Arakçi: "Protestolar, terörist unsurlar tarafından istismar edilerek silahlı ayaklanmalara dönüştürülmüştür"

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’e İran’da yaşanan son olaylara ilişkin Tahran yönetiminin tutumuna ilişkin gönderdiği mektupta, "Protestolar, terörist unsurlar tarafından istismar edilerek sila

Yayınlanma: 15 Ocak 2026 17:45 Güncelleme: 16 Ocak 2026 08:50
İran Dışişleri Bakanı Arakçi: "Protestolar, terörist unsurlar tarafından istismar edilerek silahlı ayaklanmalara dönüştürülmüştür"
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’e İran’da yaşanan son olaylara ilişkin Tahran yönetiminin tutumuna ilişkin gönderdiği mektupta, "Protestolar, terörist unsurlar tarafından istismar edilerek silahlı ayaklanmalara dönüştürülmüştür" dedi.
Iran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e İran’da yaşanan son olaylara ilişkin Tahran yönetiminin tutumuna ilişkin bir mektup gönderdi. Arakçi mektubunda, İran vatandaşlarının 9-10 Ocak tarihleri arasında ülke genelinde terör örgütü DEAŞ benzeri, terörist ve şiddet içeren eylemlere maruz kaldığını belirtti.
Ekonomik sorunlara ilişkin 28 Aralık’ta başlayan barışçıl protestoları hatırlatan Arakçi, "Protestolar, terörist unsurlar tarafından istismar edilerek silahlı ayaklanmalara dönüştürülmüştür. İnsanların başlarının kesilmesi ve canlı canlı yakılması, kolluk kuvvetleri ile sivillere yönelik şiddet, ateşli silahların kullanımı ve ambulanslar, itfaiye araçları, sağlık merkezleri, konutlar ile dini mekanların yakılması, barışçıl protestoların önceden eğitilmiş terörist unsurlar tarafından suistimal edildiğini göstermektedir. Olaylarda çok sayıda kolluk görevlisi hayatını kaybetmiş veya yaralanmış, güvenlik güçleri arasındaki yüksek yaralı sayısı hem itidali hem de terörist şiddetin boyutunu ortaya koymuştur" ifadelerini kullandı.

"Uluslararası hukuk açıkça ihlal ediliyor"
Arakçi, ABD’li yetkililerin İran’da şiddet ve terör eylemlerini doğrudan teşvik eden ve "sorumsuz ve provokatif" olarak nitelendirdiği açıklamalarına dikkat çekerek, "Bu tür tutumlar, uluslararası hukuka açık bir saygısızlık niteliği taşımakta ve güç kullanma tehdidinin sürekli olarak dile getirilmesi yoluyla terörizmi teşvik etmeyi, şiddeti körüklemeyi ve diğer devletlerin iç işlerine müdahaleyi yasaklayan uluslararası hukukun temel ilkeleri ile BM Şartı’nın hükümlerini açıkça ihlal etmektedir. ABD’nin eski Dışişleri Bakanı’nın, İsrail rejimine bağlı Mossad unsurlarının olaylara karışanlar arasında bulunduğunu açıkça kabul etmesi ise Siyonist rejimin söz konusu terörist şiddet eylemlerine müdahalesinin net bir kanıtı olarak değerlendirilmektedir" dedi.

"ABD’nin insan hakları söylemi aldatıcı"
Mektupta, ABD’li yetkililerin barışçıl protestoları siyasi hedefler doğrultusunda istismar ederek İran vatandaşlarının hayatını tehlikeye atmasının, ABD’nin İran’a yönelik ekonomik yaptırım politikalarıyla aynı çizgide olduğu ve mevcut şartların oluşmasına zemin hazırladığını kaydeden Arakçi, bu çerçevede, ABD’nin İran halkının insan haklarını desteklediğine yönelik iddialarının "aldatıcı ve utanç verici" olduğu ifade etti.
Arakçi, 12 Ocak’ta İran genelinde düzenlenen geniş katılımlı yürüyüşlerin, halkın dış müdahalelere karşı tutumunu ve ulusal birlik, hukuk ve kamu düzenine verdiği desteği açık biçimde ortaya koyduğunu vurguladı. İran’ın vatandaşlarının barışçıl toplanma hakkına ilişkin insan hakları yükümlülüklerinin bilincinde olduğunu belirten Arakçi, yaşanan olaylar sırasında azami itidal gösterildiğini, buna rağmen kamu düzeni ve ulusal güvenliği sağlama sorumluluğunun da kararlılıkla yerine getirildiğini ifade etti. Arakçi son olarak, İran’ın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve ulusal çıkarlarına karşı gerçekleştirilen tüm terör eylemleri ile tahrik edici dış müdahalelerin açık biçimde kınanması ve reddedilmesi çağrısında bulundu.

"ABD ve İsrail ayrılıkçı grupları destekliyor"
İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Aziz Nasırzade ise yabancı ülkelerin askeri ataşeleriyle bir araya gelerek ülkede yaşanan son gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Nasırzade, ABD ve İsrail’in ülkedeki son olaylarda "terör örgütlerine" destek verdiğini belirterek, "ABD ve İsrail rejimi ile bazı müttefiklerinin İran’daki ayrılıkçı grupları desteklediğini ve onlar için başka bir ülkede karargah kurarak mali ve lojistik destek sağladıklarını biliyoruz" ifadelerini kullandı.
İran’a yönelik ABD’nin bölünme senaryosunu hedeflediğini belirten Nasırzade, "ABD ve İsrail destekli ayrılıkçı terör örgütlerine kendi anayasalarını yazmak için planlamalar yapıldı. Bölgedeki bir ülkede İran’da kargaşa çıkarmak için ortak toplantılar düzenlediklerine dair istihbarat bilgilerimiz var. Bu toplantılarda ABD ve bazı Batılı ülkelerin istihbarat servisleri, bütçeyi artırmak için kendi özel planlarını dahi sundular" dedi.

Şiddet eylemleri için para iddiası
Ülke içerisindeki şiddet eylemlerinde protestoculara mali destek aktarıldığını belirten Nasırzade, "Bazı eylemciler yurtdışından mali destek aldıklarını itiraf ettiler. Bir kişiyi öldürmek 3 bin 500 dolar, bir aracı yakmak bin 400 dolar, polis karakolu hedef almak 550 dolar ve her türlü taciz eylemi için ise 100 dolar ödeme yapıldığı belirlendi" dedi.
ETİKETLER: İran, Dışişleri, Bakanı, Arakçi:, "Protestolar,
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

CHP’li başkandan galoşlu fidan dikimi

CHP’li başkandan galoşlu fidan dikimi

Denizli Yeşilköy Ortaokulu 1980-1986 dönemi mezunları yıllar sonra hatıra ormanı oluşturmak için bir araya gelirken, fidan dikimi sırasında ayakkabısının kirlenmemesine özen gösteren CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Müjdat İlhan galoş giydi.1980-1986 yılları

ABD basını: "Türkiye, Mısır ve Pakistan’ın 48 saat içinde İslamabad’da bir ABD-İran görüşmesi için ısrarcı"

ABD basını: "Türkiye, Mısır ve Pakistan’ın 48 saat içinde İslamabad’da bir ABD-İran görüşmesi için ısrarcı"

ABD basını, adı açıklanmayan yetkililere değinerek Türkiye, Mısır ve Pakistan’ın 48 saat içinde İslamabad’da bir ABD-İran görüşmesi düzenlenmesi için taraflara baskı yaptığını yazdı.ABD Başkanı Donald Trump, İran ile görüşmeler yapıldığını iddia ederken İ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Birilerinin bizi çekmek istediği tuzaklara düşmüyoruz. Tedbirli, temkinli, soğukkanlı şekilde sükûneti elden bırakmadan kardeşlik ve komşuluk hukukuna riayet ederek süreci yönetiyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Birilerinin bizi çekmek istediği tuzaklara düşmüyoruz. Tedbirli, temkinli, soğukkanlı şekilde sükûneti elden bırakmadan kardeşlik ve komşuluk hukukuna riayet ederek süreci yönetiyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Birilerinin bizi çekmek istediği tuzaklara düşmüyoruz. Tedbirli, temkinli, soğukkanlı şekilde sükûneti elden bırakmadan kardeşlik ve komşuluk hukukuna riayet ederek süreci yönetiyoruz."

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar: "Kıbrıs meselesi milli meseledir"

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar: "Kıbrıs meselesi milli meseledir"

Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, temaslarda bulunmak üzere geldiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yaptığı açıklamada, "Bizim her zaman her yerde söylediğimiz gibi, bütün platformlarda kullandığımız gibi K

Lübnan, İran büyükelçisini sınır dışı etti

Lübnan, İran büyükelçisini sınır dışı etti

Lübnan Dışişleri Bakanı Youssef Raggi, İran Büyükelçisi Muhammad Rıza Şeybani’nin "istenmeyen kişi" olarak ilan edildiği ve ülkeden sınır dışı edilmesi yönünde karar alındığını duyurdu.Lübnan yönetimi, İran’ın Beyrut Büyükelçisi Muhammad Rıza Şeybani’yi i

İran Cumhurbaşkanlığı, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’nin yerine Muhammed Bakır Zülkadir’in atandığını bildirdi.

İran Cumhurbaşkanlığı, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’nin yerine Muhammed Bakır Zülkadir’in atandığını bildirdi.

İran Cumhurbaşkanlığı, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’nin yerine Muhammed Bakır Zülkadir’in atandığını bildirdi.

Milletvekili Hatipoğlu’nun 8 kişinin yaralandığı kazayla ilgili mesajı

Milletvekili Hatipoğlu’nun 8 kişinin yaralandığı kazayla ilgili mesajı

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, 8 kişinin yaralandığı kazayla ilgili olarak, "Yaralanan 59. Hükümet Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Atilla Koç’a, 66. Hükümet Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’a ve kazad

Turunç Masa’ya yapılan başvurular arasında en yoğun talep, evde bakım hizmetlerinden

Turunç Masa’ya yapılan başvurular arasında en yoğun talep, evde bakım hizmetlerinden

Antalya Muratpaşa Belediyesi Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü, evde bakım hizmetleri kapsamında 2025 yılında 2 bin 415 hastaya ulaştı. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, "Muratpaşa’mızda herkese uzanan bir el var. Kimse yalnız değil, biz varız" dedi.Beledi

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 04:52
Güneş 06:15
Öğle 12:38
İkindi 16:07
Akşam 18:51
Yatsı 20:07

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
64
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
60
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
60
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
52
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
43
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
43
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
35
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
33
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
33
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
31
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
30
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
25
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
24
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
17