ABD ile İran heyetleri uzun süren bir müzakere süreci sonrası ortak bir mutabakatta karar kıldı. Bu kapsamda iki ülke arasındaki savaşı sona erdirmeyi planlayan mutabakat, ABD Başkanı Donald Trump ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan tarafından imzalan
ABD ile İran heyetleri uzun süren bir müzakere süreci sonrası ortak bir mutabakatta karar kıldı.
Bu kapsamda iki ülke arasındaki savaşı sona erdirmeyi planlayan mutabakat, ABD Başkanı Donald Trump ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, mutabakat zaptının uygulanması ve siyonist rejimin Lübnan’a saldırılarının durdurulmasını ABD ile görüşmek üzere İran heyetinin İsviçre’ye hareket edeceğini açıkladı.
İran devlet televizyonuna konuşan Bekayi, nihai anlaşmaya yönelik müzakerelerin başlamasının mutabakat zaptının beş maddesinin yerine getirilmesine bağlı olduğunu belirterek, “Bu seyahat, karşı tarafın yükümlülüklerinin yerine getirilmesini talep etmek ve takip etmek amacıyla gerçekleştirilmektedir çünkü herhangi bir mutabakatın değerlendirilmesinde en önemli kriter, uygulama aşamasıdır.” dedi.
Mutabakat zaptının 13. maddesine göre, nihai anlaşmaya yönelik müzakerelerin başlamasının, ABD’nin 1, 4, 5, 10 ve 11. maddelere dayalı yükümlülüklerinin yerine getirilmesine ve devam etmesine bağlı olduğunu söyleyen Bekayi, “Bu şartlar, karşı tarafça henüz yerine getirilmemiştir ve bu seyahat, bu yükümlülüklerin nasıl yerine getirileceğini açıklığa kavuşturmak amacıyla gerçekleştirilmektedir.” açıklamasını yaptı.
Bekayi, mutabakat zaptının ilk maddesinin "Lübnan dahil olmak üzere tüm cephelerde savaşı sona erdirmek" olduğunu belirterek bunun “karşılıklı yükümlülüklerin temel direği” olduğunu ifade etti.
İran’ın taahhütlerine bağlı kaldığının altını çizen Bekayi, ABD’nin siyonist rejimi “Lübnan'da ateşkes ilan etmeye zorlamakla yükümlü” olduğunu ancak bu konuda “başarısız olarak, mutabakat zaptını açıkça ihlal” ettiğini belirtti.
Bekayi, deniz ablukasının sona erdirilmesi ve Hürmüz Boğazı'nın açılması konusunda adımlar atıldığını ancak imzalanan mutabakat zaptının” bir bütün” olduğunu vurguladı.
İlk maddenin ihlalinin tüm anlaşmanın “sorgulanması” anlamına geldiğini kaydeden Bekayi, “Diğer taraf gerekli önlemleri derhal almazsa, tüm mutabakat ciddi bir sorunla karşı karşıya kalacaktır.” ifadelerini kullandı.
İsviçre Dışişleri Bakanlığı, ABD ile İran liderlerinin sorunlarının çözülmesini ve savaşın durdurulmasını öngören mutabakatı imzalamasının ardından, tarafların dün Bürgenstock'ta bir araya geleceği toplantının iptal edildiğini duyurmuştu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bürgenstock'taki toplantılar planlandığı gibi bugün yapılmayacak. Dolayısıyla dün duyurulan toplantı iptal edildi." ifadesi kullanılmıştı.
Açıklama, Beyaz Saray'ın İran ile yürütülecek teknik görüşmelere ilişkin hazırlıkların sürdüğünü ancak ABD Başkan Yardımcısı JD Vance'in İsviçre seyahatinin şimdilik ertelendiğini duyurmasının ardından gelmişti.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi de bugün Bürgenstock'ta gerçekleştirilmesi planlanan İran-ABD müzakerelerinin "daha sonraki tarihe ertelendiğini" duyurmuştu. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2022 yılında başlattığı suç gelirlerini aklama soruşturması kapsamında operasyon düzenlendi. Ankara merkezli olarak çok sayıda adrese eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda 9 şüpheli gözaltına alındı. Soruşturma kapsamın
Adana'nın Çukurova ilçesinde belediyedeki ihale ve alım işlemlerine ilişkin yürütülen soruşturmada hakimlik kararları açıklandı. Soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 49 şüpheliden 34'ü tutuklandı. Tutuklananlar arasında mevcut Belediye Başkanı Emrah
Hızlı arkadaşlık: Neden hissettiklerimizden daha hızlı karar veriyoruz?
İstanbul'da sermaye piyasalarında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin yürütülen fon soruşturması kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden 16'sının hakimlikteki işlemleri tamamlanırken, 11 kişi tutuklandı. Sulh ceza hakimliği, Çetin Genç, Eren Yeşilyurt, H
Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve satışını yapan sokak satıcılarına yönelik çalışma başlattı. Valilik koordinesinde yürütülen çalışmalar kapsamında, kente yüklü miktarda
Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) haberine göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi ve ülkeyi yöneten Kore İşçi Partisinin (WPK) Genel İlişkiler Dairesinin başındaki Kim Yo-jong, son dönemde gerilimin tırmandığı Güney Kore
Suriye resmi ajansı SANA'da yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, ikili ilişkileri güçlendirmek ve ortak önemi haiz konuları görüşmek üzere Ürdün'ün Akabe kentine resmi ziyarette bulundu. Şeybani, Akabe'deki Kral Hüseyin Uluslararası
Boyabat ilçesinde uyuşturucu madde satışı ve kullanımının önlenmesine yönelik çalışmada, yaklaşık 3 kilogram uyuşturucu elde edilebilecek 25,61 gram uyuşturucu hammaddesi ele geçirildi. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiple
NATO'da nükleer kapasitenin modernizasyonu stratejisi ele alındı
Aydın açıklarında 40 düzensiz göçmen yakalandı
03Eskişehir merkezli 3 ilde 60 milyon liralık tefecilik operasyonu: 5 gözaltı
04Katar Dışişleri Bakanı Al Sani ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü
05SPK'dan borsa işlemleri için yaptırım: 56 kişi hakkında suç duyurusu kararı
06Fon soruşturmasında 11 tutuklama kararı: 5 şüpheli aranıyor
07Tibet'te 7 büyüklüğünde deprem: En az 16 ölü, 46 yaralı
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Arca Çorum Fk
Kasimpaşa A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Erzurumspor Fk
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Göztepe A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor