MENÜ

İran ile 3 Avrupa ülkesi arasındaki nükleer müzakereler cuma günü İstanbul’da yapılacak

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İran ile Almanya, Fransa ve İngiltere arasında yürütülecek yeni nükleer müzakere turunun cuma günü İstanbul’da yapılacağını belirterek, görüşmelerde İran’ın nükleer programı ve yaptırımların k...

Yayınlanma: 21 Temmuz 2025 10:33 Güncelleme: 05 Eylül 2025 11:24
İran ile 3 Avrupa ülkesi arasındaki nükleer müzakereler cuma günü İstanbul’da yapılacak

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İran ile Almanya, Fransa ve İngiltere arasında yürütülecek yeni nükleer müzakere turunun cuma günü İstanbul’da yapılacağını belirterek, görüşmelerde İran’ın nükleer programı ve yaptırımların kaldırılmasının ele alınacağını söyledi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, düzenlediği basın toplantısında, İran ile Almanya, Fransa ve İngiltere arasında yürütülecek olan yeni müzakere turu ile muhtemel tetik mekanizması tehdidine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bekayi, "İran ile üç Avrupa ülkesi arasındaki görüşmeler, dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde cuma günü İstanbul’da gerçekleştirilecek. Görüşmelerde, İran’ın nükleer programı ve yaptırımların kaldırılması konuları ele alınacak" ifadelerini kullandı.
İstanbul’da düzenlenecek toplantının İran tarafından taleplerin ön planda tutulduğu bir oturum olacağını belirten Bekayi, "Kesinlikle taleplerimizi ciddiyetle dile getireceğiz. Avrupa ülkeleri, İsrail ve ABD’nin askeri saldırıları sırasında benimsedikleri yanlış tutumlar nedeniyle hesap vermelidir. Bu üç ülke, 2231 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını oybirliğiyle kabul eden Nükleer Anlaşma tarafları olarak hukuki ve yasal sorumluluk taşıyordu. Ancak bu sorumluluğu yerine getirmediler. Aksine, yaptıkları bazı açıklamalarla ABD ve İsrail’i destekleyici ve bu saldırıları meşrulaştırmaya yönelik tavırlar sergilediler" dedi.

"Batı’nın taleplerinde samimiyet yok"
Avrupa ve ABD’nin İran’a yönelik anlaşma baskılarına tepki gösteren Bekayi, bu taleplerde samimiyet, ciddiyet ve iyi niyet görmediklerini vurguladı. Bekayi, "Avrupa ülkeleri ve ABD’nin İran halkına karşı çok büyük bir borcu var. Çünkü biz son 20 yıldır sürekli olarak diplomasi, diyalog ve müzakere çabası içindeyiz. Eğer adil bir değerlendirme yaparlarsa, İran halkına teşekkür etmeleri gerekir. Zira tüm verdikleri sözleri yerine getirmemelerine rağmen, İran hala büyük bir sorumlulukla bu süreci ciddiyetle ele almaya hazır olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

"Barış çağrısı ile saldırı yan yana duramaz"
Batılı ülkelerin çelişkili tutumlarını da eleştiren Bekayi, "Diplomatik bir sürecin ortasında bir millete askeri saldırı düzenleyip ardından barış ve diyalog çağrısı yapamazsınız. Bu artık sadece bir çelişki değil, büyük bir tutarsızlıktır. Bir diyaloğun samimi olabilmesi için karşı tarafın ciddi olduğunu ortalama zekaya sahip bir insanın bile anlayabilmesi gerekir. Ne yazık ki durum böyle olmadı. Aksine karşı taraf diyaloğu sadece kendi savaş yanlısı politikalarını ilerletmek için bir araç olarak kullanıyor" ifadelerini kullandı.

"Tetik mekanizmasına karşı Rusya ve Çin’le yakın temas halindeyiz"
Muhtemel bir tetik mekanizması tehdidine ilişkin değerlendirmede bulunan Bekayi, "Rusya ve Çin hem Nükleer Anlaşma’nın tarafı hem de BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesidir. Güvenlik Konseyi’ndeki her süreçte etkili rol oynayabilirler. Bu ülkelerle benzer tutumlara sahibiz ve aramızda iyi ilişkiler bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

"İran, Çin ve Rusya yarın bir araya gelecek"
Son bir yılda tetik mekanizmasına ilişkin Rusya ve Çin ile birçok görüşme gerçekleştirdiklerini hatırlatan Bekayi, "Yarın Tahran’da, Rusya ve Çin ile genel müdürler düzeyinde üçlü bir toplantı gerçekleştirilecek. Görüşmelerde nükleer meseleler ele alınacak ve doğal olarak tetik mekanizması da gündeme gelecektir. Bu sürecin nasıl engellenebileceği ya da muhtemel etkilerinin nasıl azaltılabileceği konusunda söz konusu ülkelerle istişarelerde bulunacağız. Hukuki, ahlaki ve siyasi açıdan bakıldığında ise, nükleer anlaşma kapsamında kaldırılmış yaptırımların yeniden devreye sokulması için hiçbir mantıklı ya da hukuki dayanak bulunmamaktadır" dedi.

"Mevcut şartlarda ABD ile görüşme planımız yok"
ABD ile muhtemel bir müzakereye ilişkin de değerlendirmede bulunan Bekayi, "Mevcut şartlarda ABD ile herhangi bir görüşme planımız yok. Diplomasi, milletin haklarını savunmak için bir araçtır. Ne zaman bu araçla halkımızın haklarını elde edebileceğimize inanırsak, tereddüt etmeden kullanırız" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30