İran’da 14’üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 53.7’sini alarak cumhurbaşkanı seçilen Mesut Pezeşkiyan mazbatasını aldı.İran’da 14’üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 53,7’sini alarak ülkenin 9’unc...
İran’da 14’üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 53.7’sini alarak cumhurbaşkanı seçilen Mesut Pezeşkiyan mazbatasını aldı.
İran’da 14’üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 53,7’sini alarak ülkenin 9’uncu cumhurbaşkanı seçilen Mesut Pezeşkiyan, bugün mazbatasını aldı. Başkent Tahran’da İmam Hüseyni Hüseyniyesi’nde düzenlenen törene İran Dini Lideri Ali Hamaney başta olmak üzere 8’inci cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından cumhurbaşkanı vekili olarak görev yapan Muhammed Muhbir, Eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Meclis Başkanı Ali Laricani, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri ve seçimlerde Pezeşkiyan’ın rakibi olan Said Celili’nin yanı sıra çok sayıda üst düzey siyasi ve askeri yetkili katıldı. İran İçişleri Bakanı Ahmet Vahidi tarafından 14’üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin raporu sunulmasıyla başlayan törende Pezeşkiyan’a mazbatası Hamaney tarafından verildi.
“Böylesi hassas bir dönemden geçerken sandıklara giderek bana oy verenlere teşekkür ediyorum”
Pezeşkiyan mazbata töreninde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve İran milletine teşekkür ederek, "Böylesi hassas bir dönemden geçerken sandıklara giderek bana oy verenlere teşekkür ediyorum. Seçimlere katılarak herhangi bir adaya oy verenler ya da sandığa gitmeyenler ülkede değişim ve gelişim için bize sorumluluk yüklediler. An itibariyle rehber (Hamaney) Cumhurbaşkanlığı mazbatasını bana vererek İran milleti karşısında bu sorumluluğu resmi hale getirmiş oldu" dedi.
“Birlikte hareket etmeliyiz"
Ülke yönetiminde farklı siyasi gruplar arasında ihtilaf ve sorunları çözerek “vahdet” bilinciyle hareket edeceklerini kaydeden Pezeşkiyan, “Anayasaya bağlı güçlü bir hükümet ve devlet, ülkenin karşı karşıya olduğu sorunları çözmeyi sağlayacaktır. Hukuk çerçevesinde birliktelik ruhuyla hareket eden bir topluluk kalkınmanın ve gelişimin önünü de açacaktır. Hükümetimizin kalkınma hedeflerine ulaşması dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in belirlediği vizyon ve mevcut hükümet programı ile mümkün olabilir. Bu doğrultuda ülke içerisinde farklı gruplar arasındaki siyasi sorunları ve ihtilafları sonlandırmalı ve ülkeyi kalkındırma vizyonu ile birlikte hareket etmeliyiz" ifadelerini kullandı.
“İran’ın hak ettiği konuma gelmesi vahdet ve birliktelik ile mümkündür”
Pezeşkiyan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Halkın ve dini liderimizin önünde adalet ve insaf ile hükmedeceğime, tüm varlığım ile halka hizmet edeceğime ve bu yolda şehit olanlar yolunu devam ettireceğime söz veriyorum. İran’ın hak ettiği konuma gelmesi ve kalkınması ancak ülke içerisinde vahdet ve birliktelik ile mümkündür. Hükümet olarak İran’ı görmek istediğimiz konum, sağlıktan sosyal adalete, teknolojiden kültüre ve askeri caydırıcılığından bölgesel varlığına kadar hak ettiği yerde olmasıdır. İran bilimde, teknolojide ve ekonomide bölgenin birinci devleti olmalıdır”
“Seçim döneminde gördüğümüz kutuplaşma devam etmemeli”
Törende konuşan dini lider Hamaney ise, 14’üncü dönem Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ülke için önemli bir sınav olduğunu ve ülkenin bu sınavda başarılı olduğunu belirterek “Ülke yönetiminde yasama, yürütme ve yargı ortak hareket etmeli ve öncelikler unutulmamalı. Bu öncelik içerisinde ekonomi ilk sırada yer alıyor. Ülke içerisinde seçim döneminde gördüğümüz kutuplaşma devam etmemeli” dedi.
Hamaney, “İran milleti kendisine yakışır bir şekilde yeni Cumhurbaşkanını seçti. Kendisinin buradaki konuşması da son derece anlamlı, derin ve İslami ilkelere uygundu. Allah’ın yardımı onunla ile olsun ve bizlerde elimizden geldiği kadar ülke yönetiminde ona destek olacağız" dedi. Yeni kurulacak hükümet için bazı tavsiyeler veren Hamaney, hükümetin farklı görüşlere ve eleştirilere açık olması gerektiğini söyleyerek, ülke yönetiminde "cihat" anlayışı ile hareket edilerek liyakat, fedakarlık ve çok çalışmaya önem verilmesini, yasama, yürütme ve yargı arasında tam uyum sağlanmasını ve yönetimde ülke içerisindeki potansiyellere odaklanılması gerektiğini belirtti.
“Önceden planlanmış, etkili ve güçlü bir ekonomik programa ihtiyacımız var”
Hamaney, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Hükümet önceliklerin neler olduğu konusuna dikkat etmeli. Kültürel konulara önem verdiğim herkes tarafından biliniyor ancak ekonomi ilk sırada yer alan önceliğimiz. Kültürel ve toplumsal konular çok önemli olmakla birlikte, bugünün öncelikli konusu ekonomi ve buna bağlı sorunlardır. Önceden planlanmış, etkili ve güçlü bir ekonomik programa ihtiyacımız var. Bir önceki hükümet bu konuda iyi başlangıçlar yaptı, bunun devam ettirilmesi ve üzerine yeni projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor”
Pezaşkiyan, Salı günü yemin edecek
Pezeşkiyan, 30 Temmuz Salı günü Meclis’te yemin edecek. Ardından 2 hafta içerisinde Pezeşkiyan’ın kabinesini oluşturarak meclise güven oyu alması için sunması bekleniyor.
İran’da 5 Temmuz’da yapılan 14’üncü cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Türk kökenli Tebriz Milletvekili Mesut Pezeşkiyan, oyların yüzde 53.7’sini alarak ülkenin yeni cumhurbaşkanı olmuştu.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ
Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme
Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ
İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo
İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi
Filistin Konvoyu Ankara'da: "Gazze unutulmasın, Batı Şeria yeni bir Gazze olmasın" çağrısı
ABD'de siklospora salgınında ilk ölümler bildirildi
03Yozgat'ta karpuz hasadı başladı
04Bitlis'te Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
05Yalova'da durdurulan araçta tarihi eser niteliğinde objeler ele geçirildi
06Palamut avı yasağına uymayan 21 kişiye ceza
07Türkiye, Katar ve Mısır, siyonist rejimin Gazze'deki saldırılarını kınadı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük