Üniversite öğrencilerini iş hayatıyla buluşturan "CO-OP Eğitim Modeli"ndeki yeniliklerin konuşulduğu "WACE World 2025 Conference 2025" İstanbul’da düzenlendi. Bahçeşehir Üniversitesinin ev sahipliğini yaptığı etkinliğe dünyanın farklı ülkel...
Üniversite öğrencilerini iş hayatıyla buluşturan "CO-OP Eğitim Modeli"ndeki yeniliklerin konuşulduğu "WACE World 2025 Conference 2025" İstanbul’da düzenlendi. Bahçeşehir Üniversitesinin ev sahipliğini yaptığı etkinliğe dünyanın farklı ülkelerinden ve Türkiye’den 300’den fazla akademisyen, insan kaynakları ve şirket yöneticileri katıldı.
Dünya CO-OP Birliği’nin (WACE) bu yılki zirvesi dün İstanbul’da başladı. İş dünyası ve öğrencilerin bir araya getiren "CO-OP Eğitim Modeli"ni 2008 yılında ilk kez Türkiye’ye getirerek kullanan Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen konferansa Kanada’dan Japonya’ya Güney Afrika Cumhuriyeti’nden İsveç’e onlarca farklı ülkeden 150 akademisyen ve üniversite yöneticisi katıldı. Bilgilendirici konuşmalar ve panellerin düzenlendiği "WACE World 2025 Conferans 2025"e Türkiye’deki firmaların insan kaynakları uzmanları ve şirket temsilcileri de ilgi gösterdi.
"2008 yılından bu yana CO-OP modelini uygulayan ilk ve tek Türk üniversitesiyiz"
Seminerde konuşma yapan BAU Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu CO-OP modelini uygulayan ilk Türk üniversitesi olduklarını belirterek şunları söyledi:
"Bahçeşehir Üniversitesi olarak, WACE 2025 World Conference on Cooperative and Work-Integrated Education (CWIE)’a ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Eğitim ve endüstrinin sınırlarının birleştiği bu küresel çapta prestijli toplantı kurumumuz ve ülkemiz için büyük bir gurur kaynağıdır. 2008 yılından bu yana CO-OP modelini uygulayan ilk ve tek Türk üniversitesiyiz. İş birlikçi ve bütünleşik eğitim modeli olan CO-OP ile öğrencilerimizi geleceğin mesleklerine hazırlıyoruz. Kıtaların buluştuğu ve medeniyetlerin birleştiği bir şehir olan İstanbul’da bir arada olarak; iş birliğinin gücünü, deneyimsel öğrenme ile birleştirerek gelecek nesillere yol gösterici bir misyon edindiğimizin bilincindeyiz. Tüm katılımcılarımıza ilham verici bir konferans diliyorum."
‘Öğrencilerin yetenekleri gelişiyor’
WACE’nin merkezi olan Kanada Waterloo Üniversitesinden WACE Eş Başkanı Norah Mcrae ise yaptığı değerlendirmede "CO-OP Öğrencileri birleştiren bir model. Öğrenciler bu şekilde yeteneklerini geliştirebiliyor. Şirketlerle iş birliği sağlıyor. Kariyer anlamında faydalanabiliyorlar. Bu modelin dünyada 9 farklı çeşidi var ancak bir modeli kullanıyoruz. Öğrencilerin deneyimlerini geliştirmelerini sağlıyoruz."dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi CO-OP Eğitim Modeli Kurucusu Ömer Yücel ise konferansın ev sahibi olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Yücel, şunları söyledi:
"Dünya CO-OP Birliği’nin gerçekleştirdiği bu konferans, her yıl bir ülkede bir üniversitede organize ediliyor. Bundan on iki sene önce de biz bu konferansı başlatmıştık. Bugün yine üniversitemizde ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Yaklaşık yüz ellinin üzerinde üniversite temsilcisi katıldı. İki gün boyunca sürecek olan konferansta, dünyadaki COOP eğitim konusunda; brifler, sunumlar, eğitimler yapılacak ve akademisyenler paylaşımlarda bulunacaklar."
Markalı dersler
Öğrencinin iş hayatına girişini kolaylaştıran sistemin önemli olduğunu vurgulayan Yücel, "Hepimiz öğrencilik yıllarından, üniversitelerden geçtik. Bu modelde öğrenciler, üniversitelerde eğitimlerini sürdürürken aynı anda, buna paralel olarak iş yerinde eğitimlerini tamamlayabiliyorlar. Böylece bir diplomaya sahip oluyorlar. Bu programla markalar, üniversitemiz bünyesinde senatomuzun onayıyla markalı dersler açtılar. Bu derslere giren öğrenciler, markaların yaptığı işleri daha iyi uyguladılar" dedi.
‘Konferans son gelişmelerin paylaşılması açısından önemli’
BAU CO-OP Direktörü Bahri Toper ise CO-OP modelinin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Bu model sayesinde iş dünyasıyla çok yakın iletişimdeyiz ve öğrencilerimizin iş hayatına geçişlerini sağlıyoruz. Yani, iş dünyasıyla üniversiteyi bir noktada buluşturmuş oluyoruz. Aynı zamanda dünyadaki yapılara da entegreyiz. En önemli yapı dediğimiz Dünya CO- OP Birliği. Kanada’daki bir üniversitede bulunan bu birliğin üyesi olan bir Türk üniversitesiyiz. Ben de şahsen yönetim kuruluna seçildim ve üç yıl süreyle icra konseyinde görev yapıyorum. Aynı zamanda birliğin yönetimindeyiz. Birliğin düzenlediği konferansların en önemli yanı, hem akademik olması hem de akademisyenlerin alanındaki son gelişmeleri iş insanları ve katılımcılarla paylaşılmasıdır."
Z Kuşağı beklentileri ve değişen şartlar
Pandemi sonrasında iş hayatında değişimler olduğunu belirten Toper, öğrencinin iş sektörüne ilgisinin nasıl çekileceğinin de konferansın konusu olduğunu vurguladı. Toper, " Z kuşağı öğrencilerinin beklentileri, çalışma şartlarının değişimi, esnek çalışma gibi konularla ilgili hem firmalar hem de üniversiteler, ‘Öğrencilerin ilgisini nasıl çekeriz, onları iş hayatına nasıl entegre ederiz?’ arayışına girdi. İşte bu konuları, üç gün boyunca konferansta ele alacağız. Yeni Zelanda’dan, Tayland’dan, Kanada’dan, Güney Afrika’ya kadar dünyanın birçok yerinden yüz elliden fazla katılımcıyı dinleyeceğiz. En önemlisi, bu katılımcıların bu konudaki son projelerini öğreneceğiz. Yani, dünya öğrenciyi iş hayatına entegre etmek için hangi modelleri uyguluyor? En güncel trendler ve uygulamalar neler? Bunları öğrenme şansımız olacak. Bu nedenle hem üniversite hem öğrenciler hem de iş dünyası için çok değerli bir etkinlik" dedi.
‘Firmalarla iletişim güç veriyor’
Toper şunları söyledi:
"Bu modeli, ülkemizde ilk kez yükseköğretim sistemine üniversitemizin kurucusu, Mütevelli Heyet Başkanımız Sayın Enver Yücel’in inisiyatifiyle kurduk. Bu yüzden, aslında çok erken bir dönemde üniversitemiz sektörlerin içinde olmayı, firmalarla iş birliği konularını fark edip önemine vararak iş dünyasıyla yakın iletişime geçti. Bu da tabii ki güç veriyor. Çünkü öğrenci kariyeri için üniversite dışında güçlü bir iletişim ve iş birliğine ihtiyaç var. Ne kadar çok iş birliğiniz varsa öğrencilerinize o kadar çok fırsat sunabilirsiniz."

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte milyonlarca öğrenci yeniden ders başı yapmaya hazırlanırken, uzun yaz tatilinin ardından çocukların okula uyum süreci de ailelerin gündeminde yer alıyor. Konuya ilişkin İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan
Mersin İl Millî Eğitim Müdürü Muhammed Özdemirci, yeni eğitim öğretim yılı öncesinde Toroslar Bahriye İlkokulunu ziyaret ederek öğrenci, veli ve öğretmenlerle bir araya geldi. Uyum haftası kapsamında okula gelen minik öğrenciler ve velileriyle görüşen Özd
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda yürütülen "Öğrencilerin Söz Varlığının Tespiti, Geliştirilmesi ve İzlenmesi" projesi kapsamında öğrencilerin dil gelişiminin bilimsel verilerle izlenmesi ve Türkçeyi doğru ve etkili kullanmalarının desteklenmesi
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mesleki çalışma programının başlaması dolayısıyla yayımladığı video mesajda, yeni eğitim öğretim yılının öğretmenler ve öğrenciler açısından taşıdığı heyecana değindi. Yeni döneme ilişkin temennilerini paylaşan Tekin "Yıll
Şube Müdürü Ahmet Gümüş başkanlığında düzenlenen toplantıda, okul pansiyonlarının genel durumu, öğrencilere sunulan imkânlar ve yürütülen hizmetlerin niteliği kapsamlı şekilde ele alındı. Toplantıda pansiyonlarda uygulanan hijyen ve güvenlik standartları,
ÖSYM’den yapılan açıklamada, 80 sorudan oluşan AGS Testindeki 6 alt testin soru ağırlıklarının hesaplama aşamasında 2025 yılına ait ağırlıklar üzerinden değerlendirildiğinin tespit edildiği belirtildi. Adayların sınavda 80 soru üzerinden elde ettiği topla
ÖSYM tarafından yapılan duyuruda, 2026 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile 2026 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'nin (ÖABT) değerlendirme işlemlerinin tamamlandığı bildirildi. Adaylar, sınav sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve aday şifrelerini kullanarak ÖSYM'
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 2026-2027 akademik yılı GSB yurt başvurularının başladığını duyurdu. Başvurular, üniversitelerin örgün eğitim programlarına ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler ile ara sınıflarda eğitimine devam eden öğrencileri kapsı
İşgalcilerin Gazze'ye son saldırılarında 7 kişi şehit oldu
Vance: ABD'nin İran'a karşı savaşı önümüzdeki aylarda 'başka bir aşamaya' girecek
03ABD Kongresi, Trump'ın azledilmesini talep eden bir kararı reddetti
04Bitlis merkezli 4 ilde bahis operasyonu: 9 tutuklama
05Kırıkkale'de çeşitli suçlardan aranan 4 hükümlü yakalandı
06Muğla açıklarında 39 düzensiz göçmen yakalandı
07İstanbul'da 11 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 2 gözaltı
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Kocaeli̇spor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Trabzonspor A.ş.
Arca Çorum Fk
Fenerbahçe A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Samsunspor A.ş.
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor
Eyüpspor
Göztepe A.ş.