MENÜ

Kahramanmaraş’ta alerjik vakalarda çınar etkisi: Budama yapıldı oran 21,5’e düştü

Kahramanmaraş’ta biyokimya uzmanı, Özel Sular Akademi Hastanesi’nde son dönemde artış gösteren alerji vakaları üzerine yaptığı araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaştı. Uzman, kentteki ana arterlerde yoğun olarak bulunan çınar ağaçlarının budan...

Yayınlanma: 14 Mayıs 2025 08:17 Güncelleme: 11 Eylül 2025 00:59
Kahramanmaraş’ta alerjik vakalarda çınar etkisi: Budama yapıldı oran 21,5’e düştü

Kahramanmaraş’ta biyokimya uzmanı, Özel Sular Akademi Hastanesi’nde son dönemde artış gösteren alerji vakaları üzerine yaptığı araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaştı. Uzman, kentteki ana arterlerde yoğun olarak bulunan çınar ağaçlarının budanmasını sağladı, alerjik oran yüzde 37’den 21,5 seviyelerine düştü.
Özel Sular Akademi Hastanesi’nde görev yapan Biyokimya Uzmanı Dr. Remzi Kılıçoğlu, Kahramanmaraş’taki alerjik vakalarla ilgili araştırma yaptı. Dr. Kılıçoğlu, yaptığı araştırmada kentte sıklıkla görülen çınar ağaçlarının alerjik vakalara etkisini laboratuvar ortamlarında test edip ölçümünü yaptı. Uzman, daha önce benzer bir duruma Adana’da rastlanmadığını belirterek, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile iletişime geçti. Yapılan değerlendirmelerin ardından belediye ekiplerince kentteki çınar ağaçlarında budama çalışmaları gerçekleştirildi.

Yüzde 37 oranında alerjen tespiti
Yapılan analizlerde, çınar ağaçlarının polen ve yaprak yapılarının alerjik reaksiyonlara neden olabileceği ve bu oranın yüzde 37 seviyelerinde olduğu tespit edildi. Budama işleminin ardından yapılan takiplerde ise bu oranın yüzde 21,5 seviyelerine düştüğü belirlendi. Çınar ağaçlarının özellikle ana ulaşım arterlerinde yoğunluk gösterdiği ve bu bölgelerde yaşayan bireylerin daha sık alerjik şikayetlerle sağlık kuruluşlarına başvurduğu ifade edildi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Dr. Kılıçoğlu, "45 yıl Adana’da görev yaptıktan sonra memleketime geldim. 10 yıldır buradayım hastanede dikkatimi çeken alerjik vakalar oldu. Total IgE değerlerinin çok yüksek olduğunu fark ettim. Nedenini araştırdığımda kentteki çınar ağaçları yoğunluğunu gördüm ve araştırmaya başladım. 2023 yılından bu yana takipteyim. Bu konuyu Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne ilettim ve ağaçların budanması yapıldı. Yüzde 37 oranında çıkan rakam, budamadan sonra yüzde 21,5 gibi bir gerileme oldu. Bu çalışmalar sonucu herkesin kendisinde ve çocuğunda bir rahatlama oldu ve hissettik" dedi.
Uz. Dr. Naime Tokur ise, "Çınar ağaçları gölgelikler nedeniyle değerlidir. Şehrimizde oldukça fazladır ve alerjik reaksiyonları da fazladır. Alerjisi olan çocuklar bu dönemde dışarı çıkmamalı ve ilaçlarını kullanmalıdır. Herhangi bir alerjiniz yoksa ve ağaçların yoğun bulunduğu yerde yaşıyorsanız alerjiniz artabilir ve bu nedenle dikkat etmelisiniz" diye konuştu.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nizamettin Kaya ise, "Çınar ağaçlarının polen dönemleri ilkbahar ayları ama bu alerjiyi tespit etmek için önce insanların alerjisi var mı bunu bilmek lazım. Hasta bu alerjik reaksiyonlara tepki verdiğini sansa da testlerle doğrulamak lazım. Cilt ve kan testleri ile kesin alerjinin tespit edildiği zaman özellikle ağacın polen yayma dönemlerinde o bölgelerden uzak durması gerekir. Eğer mecbursanız çift maske takılmalı, doktora başvurmalı ve ilaçları erken başlamak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Araştırma: Uzun süre telefon kullanımı boyun, göz ve kas sağlığını tehdit ediyor

Araştırma: Uzun süre telefon kullanımı boyun, göz ve kas sağlığını tehdit ediyor

Uzmanlar, ekran karşısında geçirilen sürenin boyun yapısından göz sağlığına, kas gücünden motor becerilere kadar birçok alanda risk oluşturduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre telefon ekranına bakarken başın öne doğru eğilmesiyle oluşan ve "teknoloji boynu"

Şanlıurfa HRÜ Hastanesi'nde retina tanısında yeni dönem

Şanlıurfa HRÜ Hastanesi'nde retina tanısında yeni dönem

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi, sağlık altyapısını güçlendirmeye yönelik yatırımlarına bir yenisini daha ekleyerek Göz Hastalıkları Kliniği bünyesinde Elektroretinografi (ERG) Laboratuvarını hizmete açtı. Retina hastalıklarının tanısında kullanıl

Uzmanlar uyarıyor: Mükemmel ebeveyn olmaya çalışmak ruh sağlığınızı bozabilir

Uzmanlar uyarıyor: Mükemmel ebeveyn olmaya çalışmak ruh sağlığınızı bozabilir

Çocuklarının fiziksel, duygusal ve akademik gelişimi için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan pek çok anne ve baba, farkında olmadan kendi ruh sağlığını ikinci plana atabiliyor. Sosyal medyada sürekli karşılaşılan "kusursuz ebeveynlik" paylaşımları

Uzun süre ekran kullanımı çocukları sessizce değiştiriyor!

Uzun süre ekran kullanımı çocukları sessizce değiştiriyor!

Çocuk ve gençlerin eğitim ve sınav sürecini arkalarında bırakmalarının ardından okulların kapanmasıyla uzun yaz tatili de başlamış oldu. Dersler, ödevler ve sınav telaşı geride kalırken çocukların günlük yaşamında önemli bir değişiklik yaşanıyor. Boş zama

Araştırma: Anne sütüyle beslenen çocuklarda hiperaktivite bozukluk belirtileri daha düşük

Araştırma: Anne sütüyle beslenen çocuklarda hiperaktivite bozukluk belirtileri daha düşük

Norveç'teki Bergen Üniversitesi araştırmacıları, annelerin emzirme süresi ile çocuklarda DEHB belirtileri geliştirme olasılığı arasındaki ilişkiyi inceledi. Araştırmanın başyazarı, Bergen Üniversitesi Biyotıp Bölümü araştırmacısı ve Betanien Hastanesi kıd

Kongo’da Ebola salgını büyüyor

Kongo’da Ebola salgını büyüyor

Ebolanın nadir “Bundibugyo” varyantının yol açtığı salgında yüzlerce kişi izolasyon altında tedavi görüyor, henüz onaylı bir aşı veya tedavi bulunmuyor. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusunda mayıs ayında başlayan Ebola salgınında doğrulanan vaka sayı

Sıcak hava karar verme süreçlerini yavaşlatabilir!

Sıcak hava karar verme süreçlerini yavaşlatabilir!

Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, aşırı sıcakların beyin fonksiyonları, bilişsel performans, ruh hali ve nörolojik sağlık üzerindeki etkileri ve korunma yolları hakkında açıklamalarda bulundu. Aşırı sıcaklar beyne giden kan akımı ve oksijen miktarını azal

Araştırma: Kısa süreli stres bile kanın yapısını dakikalar içinde değiştirebiliyor

Araştırma: Kısa süreli stres bile kanın yapısını dakikalar içinde değiştirebiliyor

Güney Galler Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmada, akut psikolojik stresin vücutta serbest radikal üretimini hızla artırdığı, bunun da kan pıhtılarının oluşum biçimini değiştirerek kanı daha kolay pıhtılaşabilir hale getirdiği belir

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30