MENÜ

Kara, Hava ve Deniz Harp Okulları öğrencileri ilk yılda bir arada eğitim görüyor

Kara, Hava ve Deniz Harp Okulları öğrencileri, beş yıllık eğitimlerinin ilk yılında yabancı dil eğitimini Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu’nun Kuleli Yerleşkesi’nde birlikte görüyor. 36 hafta süren yabancı dil haz...

Yayınlanma: 05 Haziran 2025 11:04 Güncelleme: 05 Eylül 2025 10:46
Kara, Hava ve Deniz Harp Okulları öğrencileri ilk yılda bir arada eğitim görüyor

Kara, Hava ve Deniz Harp Okulları öğrencileri, beş yıllık eğitimlerinin ilk yılında yabancı dil eğitimini Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu’nun Kuleli Yerleşkesi’nde birlikte görüyor. 36 hafta süren yabancı dil hazırlık programında İngilizce başta olmak üzere 7 dilde eğitimler veriliyor.
Tarihin köklü askeri eğitim kurumlarından biri olan Kuleli Askeri Lisesi, Milli Savunma Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu olarak hizmet veriyor. Daha önce Kuleli Askeri Lisesi olarak kullanılan bu tarihi yapı, artık yeni bir misyona sahip. Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) bünyesindeki Kara, Hava ve Deniz Harp Okulları öğrencileri, eğitimlerine ilk yıl yabancı dil hazırlık programıyla başlıyor. 5 yıllık eğitimin ilk yılında yabancı dil eğitimi veriliyor. Bu kapsamda hazırlık sınıfı eğitimi alan Harbiyeliler, 36 haftalık süreci Kuleli Yerleşkesi’nde geçiriyor.
Yabancı Diller Yüksekokulu’nda verilen hazırlık eğitiminde toplam 7 farklı dilde ders veriliyor. Öğrenciler, bu süreci tamamladıktan sonra kendi branşlarına göre ilgili harp okullarında eğitimlerine devam ediyor. Böylece ilk kez Kara, Hava ve Deniz Harp Okulları öğrencileri aynı ortak bir eğitim süreci yaşıyor. Kuleli’nin tarihi atmosferinde verilen eğitim, geleceğin subaylarını hem görev yaptıkları bölgelerde güçlü bir iletişim kurma açısından donanımlı hem de disiplinli bir şekilde yetiştirmeyi amaçlıyor.

"Verilen eğitimin sonunda amacımız okuma, yazma, dinleme ve konuşma olmak üzere hedef dilde dört temel beceriyi kazandırmak"
Eğitimlerle ilgili bilgi veren MSÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Faruk Uçar, "Millî Savunma Bakanlığı’nın en üst eğitim-öğretim kurumu olan Millî Savunma Üniversitesi’ne bağlı Yabancı Diller Yüksekokulu’nda 10 Ekim 2022 tarihinden itibaren şu anda içerisinde bulunduğumuz Kuleli Yerleşkesi’nde Kara Harp Okulu ve Hava Harp Okulu hazırlık sınıfı öğrencilerine müşterek olarak yabancı dil eğitimi verilmektedir. Ayrıca yüksekokulumuzun bünyesinde dost ve kardeş ülkelerimiz olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti’nden gelen misafir askerî öğrencilerimiz de yabancı dil eğitimi almaktadır. Uluslararası öğrenci profili, okulun eğitim ortamına kültürel çeşitlilik ve dostluk bağlarını güçlendirici bir nitelik kazandırmaktadır. Yabancı Diller Yüksekokulu’nun çatısı altında İstanbul Maltepe Yerleşkesi’nde bulunan Kurslar Müdürlüğü ile İzmir Güzelyalı’da bulunan Öğretim Koordinatörlüğü’nde, Millî Savunma Bakanlığı mensubu asker ve sivil personellere yabancı dil eğitimi verilmektedir. Türkçe Öğretim Merkezi’nde (TÖMER) ise dost ve müttefik ülkelerden gelen askerî personellere Türkçe eğitimi verilmektedir. Okulumuzda eğitim alan harp okulu öğrencileri, 36 hafta boyunca haftada 26 ders saati olmak üzere İngilizce, Almanca, Fransızca, Farsça, Arapça, Rusça ve Yunanca dillerinde yoğun bir dil eğitimi almaktadır. Verilen eğitimin sonunda amacımız; okuma, yazma, dinleme ve konuşma olmak üzere hedef dilde dört temel beceriyi kazandırmak ve öğrencilerimizin bu becerileri ilerideki meslek hayatlarında etkin biçimde kullanmalarını sağlamaktır. Yüksekokulumuzda verilen eğitim sayesinde öğrencilerimiz, dil becerilerini geliştirmenin yanı sıra askerî yetkinliklerini ve fiziksel kapasitelerini de artırarak Millî Savunma Üniversitesi’nin belirlediği eğitim-öğretim hedefleri doğrultusunda bütüncül bir gelişim sağlamaktadırlar" dedi.

"Bölgemizde yaşanan gelişmeler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çevre ülke dillerini çok iyi derecede bilen subaylar yetiştirmesini zorunlu kılmaktadır"
Batı dillerinin yanı sıra bölgesel dillerde de eğitim verildiğini söyleyen Bölgesel Diller Bölüm Başkanı Albay Cemil Yavuz ise, "Bölgemizde yaşanan gelişmeler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çevre ülke dillerini çok iyi derecede bilen subaylar yetiştirmesini zorunlu kılmaktadır. Bu kapsamda Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri’nin mevcut ve gelecekteki ihtiyaçları göz önünde bulundurularak belirli sayıda öğrenciye Arapça, Farsça, Rusça ve Yunanca dillerinde eğitim verilmektedir. Öğrenciler, buradaki eğitimlerini tamamladıktan sonra dört yıl süreyle Harp Okulu’nda, burada almış oldukları dil eğitimine devam etmektedirler. Bölgesel dillerdeki eğitimin hedefi, her Harbiyelinin Harp Okulu’ndan teğmen rütbesi ile mezun olduğunda Avrupa Ortak Dil Çerçeve Programı’na göre B1+ seviyesine ulaşmasını sağlamaktır" şeklinde konuştu.

"Çok iyi derecede yabancı dil bilmenin ne denli önemli olduğunun bilincindeyiz"
Okulda eğitim gören Hava Harp Okulu hazırlık sınıfı öğrencisi Esma Nur Sarıkamış, "Bizler mavi göklerin çelik kanatlarıyız. Hava Kuvvetleri’nde görev yapan pilotlar her yönü ile iyi eğitimli olmalıdır. Subay olduktan sonra icra edeceğimiz görevlerde çok iyi derecede yabancı dil bilmenin ne denli önemli olduğunun bilincindeyiz" ifadelerini kullandı.

"Gelecekte alacağımız uluslararası görevlere en iyi şekilde hazırlanıyoruz"
Kara Harp Okulu hazırlık sınıfı öğrencisi Enes Emircan Dertlioğlu ise, "Türk Kara Kuvvetleri, gerek NATO bünyesinde gerek barışı destekleme harekatlarında dünyanın birçok bölgesindeki üstün başarılarıyla diğer ordulara örnek olmaktadır. Bu görevlerde farklı yabancı dilleri etkinlikle kullanabilen subaylara duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bizler burada aldığımız yabancı dil eğitimi ile gelecekte alacağımız uluslararası görevlere en iyi şekilde hazırlanıyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Cizre’de öğretmenlere "anlayarak hızlı okuma" eğitimi

Cizre’de öğretmenlere "anlayarak hızlı okuma" eğitimi

Şırnak’ın Cizre ilçesinde öğretmenlere yönelik "anlayarak hızlı okuma teknikleri eğitici eğitimi" gerçekleştirildi.Cizre İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitimlerde, öğretmenlerin okuma hızlarını artırmaları, anlama kapasiteler

Kütahya’da "Kadim Kültür: Çinicilik" başlıklı etkinlik düzenlendi

Kütahya’da "Kadim Kültür: Çinicilik" başlıklı etkinlik düzenlendi

Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde yürütülen Öğretmen Akademileri kapsamında, Şehir ve Kültür Akademisi faaliyetleri çerçevesinde "Kütahya’nın Kadim Kültürü: Çinicilik" başlıklı kültür etkinliği gerçekleştirildi.Kütahya Olgunlaşma Enstitüsünü

Arıcı Cevat 50’sinde üniversite okudu, 60’ında kitap kaleme aldı

Arıcı Cevat 50’sinde üniversite okudu, 60’ında kitap kaleme aldı

Diyarbakır’da arıcılık yapan Cevat Yıldız, 50 yaşında üniversiteye başladı, 60 yaşında ilk kitabını yazarak yazarlığa adım attı.Diyarbakır’da yaşayan 62 yaşındaki Cevat Yıldız, arıcılık ve çiftçilik yaparak hayatını sürdürürken, 50 yaşında üniversite yolc

Özel bireyler ve babalarının birlikte sosyalleştiği projede sona gelindi

Özel bireyler ve babalarının birlikte sosyalleştiği projede sona gelindi

Kastamonu’da aile içi dayanışmayı güçlendirmek amacıyla hayata geçirilen ve 20 özel birey ve babalarının birlikte çeşitli atölyelerde eğitimler aldığı proje başarıyla tamamlandı.İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, Kastamonu Üniver

BARÜ’de farklı kültürler bir araya geldi

BARÜ’de farklı kültürler bir araya geldi

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) eğitimlerine devam eden uluslararası öğrenciler "Kültür Buluşması" etkinliğinde geleneksel giysilerini, yöresel yemeklerini ve danslarını tanıttı.Bartın Üniversitesi (BARÜ) Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER)

Öğrencilerden gönüllere dokunan iyilik seferberliği

Öğrencilerden gönüllere dokunan iyilik seferberliği

Adana’nın Kozan ilçesinde ilkokul öğrencileri, yatılı bölge okulunda eğitim gören akranları için unutulmaz bir gün hazırlayarak kendi harçlıklarıyla aldıkları hediyeleri verdi.Kozan Halit Dağlı İlköğretim Okulu 3-A’da eğitim gören öğrenciler, sınıf içinde

Nusaybin’de "model uçak rehber öğretmen tekamül kursu" düzenlendi

Nusaybin’de "model uçak rehber öğretmen tekamül kursu" düzenlendi

Mardin’in Nusaybin ilçesinde, Türk Hava Kurumu (THK) ile Nusaybin Kaymakamlığı öncülüğünde, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü iş birliğiyle "model uçak rehber öğretmen tekamül kursu" düzenlendi.Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu

Esenler Belediyesi tarafından "Rol Model ve Etki Bilinci" atölyesi düzenlendi

Esenler Belediyesi tarafından "Rol Model ve Etki Bilinci" atölyesi düzenlendi

Esenler Belediyesi, Esenler Gençlik Merkezi’nde "Rol Model ve Etki Bilinci" atölyesi düzenlendi. Programda, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un ahlak anlayışı ve felsefesi, öğrencilere rol model olmanın milli ve manevi değerler çerçevesinde olması gerektiğini

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
42
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
39
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
35
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
32
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
29
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
25
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
23
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
23
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
23
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
21
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
18
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
18
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
17
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
15
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
15
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
15
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
13
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
9