Patent ve tasarım başvurularıyla öne çıkan Kastamonu Üniversitesi tarafından son 5 yıl içerisinde 131 patent, faydalı model ve tasarım müracaatında bulunuldu.Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerine verdiği önemle dikkat çeken K...
Patent ve tasarım başvurularıyla öne çıkan Kastamonu Üniversitesi tarafından son 5 yıl içerisinde 131 patent, faydalı model ve tasarım müracaatında bulunuldu.
Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerine verdiği önemle dikkat çeken Kastamonu Üniversitesi, Ar-Ge çalışmalarının çıktılarından biri olan patent ve tasarım başvurularıyla öne çıkıyor. Son yıllarda sınai mülkiyet alanındaki başvurularını artıran Kastamonu Üniversitesi, 2020-2024 döneminde toplam 131 başvuru gerçekleştirdi.
Kastamonu Üniversitesi sınai mülkiyet başvuruları 100’ün üzerinde
2011-2019 yılları arasında Kastamonu Üniversitesi, hak sahipliğinde toplam 22 patent ve faydalı model başvurusu yapılırken, 2020-2024 döneminde bu sayı önemli ölçüde artarak patent, faydalı model ve PCT başvurusu 97’ye ulaştı.
2020 yılında 6 patent ve 1 faydalı model başvurusu yapılırken, 2021’de 9 patent, 2 faydalı model ve 5 PCT müracaatı gerçekleştirildi. 2022 yılında 14 patent, 6 faydalı model ve 2 PCT başvurusu yapılırken, 2023’te 20 patent, 3 faydalı model ve 1 PCT müracaatı gerçekleştirildi. 2024 yılına gelindiğinde ise Üniversitemiz, 20 patent, 4 faydalı model ve 4 PCT olmak üzere toplam 28 başvuru yaparak başarı grafiğini yükseltti.
Endüstriyel tasarım alanında da önemli adımlar atan Kastamonu Üniversitesi, 2021 yılında 3, 2022’de 8, 2023’te 8 ve 2024 yılında 15 başvuru gerçekleştirerek son dört yılda toplam 34 tasarım başvurusu yaptı.
Tescil sayıları da artıyor
Kastamonu Üniversitesi, sınai mülkiyet alanındaki başvuruları tescillenmeye devam ediyor. 2022 yılında 3, 2023 yılında 5 ve 2024 yılında 11 olmak üzere son üç yılda toplam 19 patent ve faydalı model tescillendi. Patent başvurularının tescil süreçlerinin ortalama 3-4 yıl sürdüğü göz önüne alındığında, ilerleyen yıllarda tescil sayılarının daha da artması bekleniyor.
Endüstriyel tasarım alanında ise 2022’de 3, 2023’te 10 ve 2024’te 5 olmak üzere toplam 18 tasarım Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. 2025 yılının ilk yarısında 15 tasarımın daha tescillenmesi bekleniyor.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin yakalamış olduğu bu ivmede emeği geçen tüm akademik ve idari personele sundukları katkı için teşekkür etti.
Rektör Topal, üniversitelerde patent farkındalığının ve teknolojik gelişmenin önemine vurgu yaparak, patent farkındalığının artırılması ve Türkiye’nin teknolojik gelişiminde önemli yer tutan buluş faaliyetlerini sürekli teşvik eden ve Türkiye’de fikri ve sınai mülkiyet haklarının gelişimi için üniversitelere verdikleri desteklerden ötürü Türk Patent ve Marka Kurumuna teşekkür etti.
Rektör Topal, üniversitelerde Ar-Ge ve patent çalışmalarının bundan sonrada devam edeceğini kaydetti.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu için Diyarbakır'da okul önlerinde yoğunluk yaşanırken, öğrenciler son kontrollerin ardından salonlara giriş yaptı. Aileler ise okul bahçeleri ve çevresinde çocuklarını bekleyerek heyecana ortak oldu. Ölçme, S
Sınava yaptıkları hazırlık aşaması ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan adaylar, sınav sonucunda elde edecekleri puanlara göre yol hartası çizeceklerini ifade etti. Kerem Kayhan Sınava hazırlık sürecinde aralıksız çalıştığını söyleyen Kerem Kayhan, "Sınav
2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bugün itibarıyla başladı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen sınavda 2 milyon 425 bin 628 aday üniversite hayaline ulaşmak için ter döküyor. Sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik
Sınav kaygısının oluşumunda aile tutumlarının önemli rol oynadığını belirten Karataş, velilerin kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmamaları gerektiğini söyledi. Üniversite sınavına sayılı günler kala öğrencilerde heyecan ve stres artarken, uzmanlar sınav
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca düzenlenecek 2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2026-YKS) için geri sayım sona erdi. Uzun hazırlık sürecinin ardından milyonlarca aday hafta sonu yapılacak sınavlarda ter dökecek. Yarın 10.15'te yapılac
Hatice Nasıroğlu Konferans Salonunda düzenlenen seminerin açılış konuşmasını İl Müftüsü Ahmet Durmuş gerçekleştirdi. Durmuş, konuşmasında yaz döneminde cami ve Kur'an kurslarında eğitim alacak çocukların nitelikli dini bilgiyle buluşmasının önemine dikkat
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen "En İyi Doktora Tezi Ödülleri" kapsamında dereceye giren doktora öğrencileri ve danışmanları için ödül töreni gerçekleştirildi. GAÜN Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düz
Diyarbakır genelinde 133 binada ve 1799 salonda gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi. Kentte 27 bin 975 öğrenci, hayalini kurduğu liseye yerleşebilmek için ter döktü. Öğrenciler, iki oturum halinde yapılan sın
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük