MENÜ

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov: "Taşiyev’i ülkemizin ve halkımızın birliği için görevden aldım"

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi Başkanlığı görevinden aldığı Kamçıbek Taşiyev ile dostluğunun bozulmadığını, bu kararın siyasi bölünmenin daha geniş bir krize dönüşmesini önlemek için gerekli olduğunu ifade etti. C

Yayınlanma: 13 Şubat 2026 10:27 Güncelleme: 13 Şubat 2026 12:25
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov: "Taşiyev’i ülkemizin ve halkımızın birliği için görevden aldım"
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi Başkanlığı görevinden aldığı Kamçıbek Taşiyev ile dostluğunun bozulmadığını, bu kararın siyasi bölünmenin daha geniş bir krize dönüşmesini önlemek için gerekli olduğunu ifade etti. Caparov, "Bu kararı, ülkemizin ve halkımızın birliği için aldım" dedi.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, yönetimindeki kadro değişikliklerine ilişkin Kabar ajansına değerlendirmelerde bulundu. 2021 yılında göreve geldiğini hatırlatan Caparov, "Anayasa, cumhurbaşkanını devletin bütünlüğünü, halk ve devlet görevlilerinin birliğini korumakla yükümlü kılmaktadır. Ben bu görevi net olarak yerine getirdim. Çünkü devletin ve halkın çıkarı makamdan da dostluktan da üstündür" dedi. Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi Kamçıbek Taşiyev’i görevden alması da dahil son günlerde yapılan kadro değişikliğine yol açan olayın mecliste başladığını belirten Caparov, "Meclis’teki bazı gruplar, milletvekillerini ‘Bizim tarafta mısın, yoksa karşı tarafta mı’ diye bölmeye başladı. ‘Bu taraf kim, karşı taraf kim’ diye sorduklarında ‘Bu taraf General (Taşiyev), karşı taraf Cumhurbaşkanı’ diye iş çevirmeye başladılar. Ardından bu bölünme sokaktaki aksakallara yansıdı. Onlar erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması için imza topladı, bu konu ‘Yukarı tarafla görüşüldü, meclis erken cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilan edecek’ diye halkın kafasını karıştırmaya başladı. Eğer ben hızlıca böyle kararlı adımlar atmasaydım bu olay halka yayılacaktı, halk da ikiye bölünmeye başlayacaktı. Milletvekillerinin ve devlet görevlilerinin Taşiyev’in ismini kullanarak tehdit edildiğine dair bilgi aldım. Onlara, ’Eğer bizim tarafımıza geçmezseniz, generalle uğraşmak zorunda kalacaksınız’ deniliyordu" ifadelerini kullandı.

"Görevden alacağımı bildirdim"
Cumhurbaşkanı Caparov, tüm bunlardan dolayı Taşiyev’i görevden almaya karar verdiğini vurgulayarak, "Dostluğumuz devam ediyor. Taşiyev’i görevden alma kararı, devletin sükuneti ve halk arasındaki uyum için alındı. Karar almadan önce dostumu telefonla aradım, burada yaşanan durumu anlattım, görevden alacağımı bildirdim, daha sonra karar aldım. Bu kararı, ülkemizin ve halkımızın birliği için aldım. Dostluğumuzu herhangi bir pozisyona veya çıkara bağlamak yanlış. Bu kadar hızlı karar alarak dostumu da koruduğumu düşünüyorum. Çünkü etrafında dolaşan ak sakallar mı diyelim, gök sakallar mı diyelim dostumu yoldan saptırıyordu. Taşiyev’in adını kalkan olarak kullanarak milletvekillerine, üst düzey hükümet yetkililerine ve önde gelen kamu figürlerine yaklaşmaya başladılar ve ’Generalin tarafına geçin’ dediler. Taşiyev’i görevden almasaydım bahsettiğim yönde iş yürütenlerin çabalarıyla bu sözler daha da güçlenerek devlet yapısında çalışanlar arasında ve toplum içinde bölünmelere ve hatta çatışmalara yol açabilirdi. Bu nedenle dostumu görevden almak zorunda kaldım. Devletin istikrarı benim için her şeyden üstündür" ifadelerini kullandı.
Caparov, 10 Şubat’ta kendisine yakınlığıyla bilinen Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi Başkanı Taşiyev’i ve 3 yardımcısını görevden almıştı.

Caparov’a yakınlığı ile biliniyordu
58 yaşındaki Taşiyev, 2000’li yılların başlarında siyasete atılmış, Kırgızistan parlamentosuna seçilmiş ve daha sonra ülkenin önde gelen bir siyasi figürü haline gelmişti. 16 Ekim 2020’de Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi başkanlığına atanan Taşiyev, ulusal güvenlik ve yolsuzlukla mücadele çalışmalarını yürüttü. Bazı siyasi analistler, Taşiyev’in gelecek dönemde cumhurbaşkanı adayı olabileceğini öne sürmüştü. Ancak Taşiyev, cumhurbaşkanlığına aday olma niyetinde olmadığını defalarca belirtmiş, Caparov’a olan desteğini kamuoyu önünde yinelemişti. Taşiyev ile Cumhurbaşkanı Caparov "ülkedeki en güçlü siyasi ikili" olarak gösteriliyordu.
ETİKETLER: Kırgızistan, Cumhurbaşkanı, Caparov:, "Taşiyev’i, ülkemizin
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30