Trabzon’daki Medikal Cihaz Tasarım Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (METAM) modern 3B yazıcı teknolojileri ve ileri üretim altyapıları ile kişiye özel biyo-uyumlu implant tasarımı ve üretimi gerçekleştirilecek.Kişiye Özel İmpla...
Trabzon’daki Medikal Cihaz Tasarım Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (METAM) modern 3B yazıcı teknolojileri ve ileri üretim altyapıları ile kişiye özel biyo-uyumlu implant tasarımı ve üretimi gerçekleştirilecek.
Kişiye Özel İmplant Altyapısının Geliştirilmesi ve Ticarileştirilmesi Projesi imza töreni Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Kemal Akpınar’ın katılımı ile DOKA’da yapıldı. 47 milyon 300 bin lira toplam bütçesi bulunan proje ile Trabzon ve bölge başta olmak üzere tüm Türkiye geneline hizmet sağlanacağı vurgulandı. Proje ile modern 3B yazıcı teknolojileri ve ileri üretim altyapıları ile kişiye özel biyo-uyumlu implant tasarımı ve üretiminde Türkiye’de öncü bir merkez kurulacak. Ayrıca yenilikçi tıbbi cihazların geliştirilmesi ve nitelikli sağlık profesyonellerinin yetiştirilmesinin de hedeflendiği projede kişiye özel protez ve implant, Türkiye’de ilk defa MDR (Yeni Tıbbi Cihazlar Yönetmeliği) kapsamında temiz oda içerisinde CE belgesi onayı ile üretilerek son kullanıcıya sunulacak. Proje kapsamında ticarileştirilen ürün sayısı 20’den 100’e, kurulan, geliştirilen laboratuvar sayısı 4’den 8’e çıkarılacak.
Proje ile elde edilecek kazanımlar arasında METAM’ın ithal ikamesi niteliğinde ürünleri tasarlaması da öngörüldü. Bu kapsamda şu bilgiler verildi:
“Bu ürünlerin yerli pazarda rekabet edebilir hale gelmesi, bölgenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacak ve Türkiye’nin tıbbi cihaz sektöründeki ithalat bağımlılığını azaltacaktır. Türkiye’deki benzer firmalar implant sektörünün değer zincirindeki ARGE, planlama-tasarım, baskı, dağıtım ve cerrahi uygulama, izleme ve geri bildirim ve sonuçların değerlendirilmesi faaliyetlerinden birini veya birkaçını aynı anda yapabilmektedir. KTÜ, bünyesinde hasta takibi yapan bir hastaneye sahip olması, akademik ünvanlı cerrah ve mühendislerinin bulunması, Ar-Ge yapıyor olması gibi avantajları nedeniyle herhangi bir hizmeti dışarıdan almadan değer zincirindeki tüm süreçleri tek başına yapabilme kabiliyetine sahip Türkiye’deki tek merkezdir. Bununla birlikte METAM, bu proje neticesinde Türkiye’de doku çalışması ile implantları bir arada uygulayan tek kurum olacak ve ülkemizin dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek sektörde geri kalmamasına öncülük edecektir. Trabzon’da sağlık turizmi gelişmekte olup Ticaret ve Sanayi Odası tarafından sağlık turizmi alanında HİSER projesi yürütülmektedir. Gürcistan başta olmak üzere Kafkas Bölgesi ve Rusya’dan kişiye özel implant ihtiyacı bulunan hastalar Trabzon’a çekilecek.”
METAM, ÜTS (Ürün Takip Sistemi) ve Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) başvurusu nedeniyle Türkiye’de kişiye özel implant uygulamalarının hastaneler tarafından sipariş verilebilen ve SGK tarafından hastanın implant masrafların karşılandığı tek kurum olacak. Ürün boyutunun ve çeşitliliğinin artırılmasında CMDP desteği kritik bir rol üstlenecek.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez
Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor
Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida
Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims
Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi
1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, doğal bir bağışıklık kaynağı olan anne sütünün bebekler için en değerli besin olduğunu belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Hal
Güneş, Türkiye'de emzirme oranının yaklaşık yüzde 65 seviyesinde kaldığını belirterek, annelerin yanlış yönlendirmeler ve toplumsal baskılar nedeniyle emzirmeyi erken bırakabildiğine dikkat çekti. "1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası" dolayısıyla açıklamala
Manş Denizi’nde balıkçı teknesi battı: 2 kayıp
Galatasaray A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Fenerbahçe A.ş.
Kocaeli̇spor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Trabzonspor A.ş.
Samsunspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Beşi̇ktaş A.ş.
Eyüpspor
Arca Çorum Fk
Göztepe A.ş.
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor