MENÜ

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, Kıbrıs’ta çözüm atmosferi için 10 maddelik öneri sundu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile gerçekleştirdiği görüşmede taraflar arasındaki çözüm atmosferi için 10 maddelik öneride bulunduğunu belirterek, "Temsilcilerimiz bu görüşlerimizin sonu

Yayınlanma: 20 Kasım 2025 15:46 Güncelleme: 21 Kasım 2025 07:35
KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, Kıbrıs’ta çözüm atmosferi için 10 maddelik öneri sundu
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile gerçekleştirdiği görüşmede taraflar arasındaki çözüm atmosferi için 10 maddelik öneride bulunduğunu belirterek, "Temsilcilerimiz bu görüşlerimizin sonuca ulaşmasını sağlamak için sıklıkla bir araya gelecekler. Bu görüşmeler ihtiyaç doğurursa, Hristodulidis ile biz de bir araya geleceğiz" dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, göreve geldikten sonra Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis ile gerçekleştirdiği ilk görüşme sonrasında KKTC Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinde basın toplantısı düzenledi. Erhürman, başkent Lefkoşa’daki ara bölgedeki Birleşmiş Milletler (BM) konutunda düzenlenen ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Khassim Diagne‘nin de katıldığı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. KKTC Cumhurbaşkanı, görüşme sırasında karşılıklı görüş alışverişi yapılmadığını ve kendisinin 10 maddelik bir öneri paketi sunduğunu belirtti. Erhürman, "Bugün BM gözetiminde ilk görüşmemizi yaptık. KKTC Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ ile birlikteydim. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Sayın Maria Angela Holguin de daha sonra video konferans yoluyla bize katıldı. Sayın Hristodulidis ile baş başa yaklaşık 15 dakika geçirdik" dedi.

"Aralık’ta Holguin ve Hristodulidis ile üçlü görüşme gerçekleşecek"
Erhürman, "Genel olarak atmosferin olumlu olduğunu söyleyebilirim. Görüşme iki tarafın kendi düşüncelerini aktarması şeklinde geçti, görüş alışverişi yapmayı ilk toplantı için doğru bulmadık. Çünkü Holguin 5 Aralık’ta benimle, 6 Aralık’ta da Hristodulidis ile görüşecek, sonrasında da 3’lü görüşme olacak. Ancak temsilcilerimiz bir araya gelecekler. Biz de Hristodulidis ile ‘gerekirse 5 Aralık’tan önce de görüşebiliriz’ dedik ancak telefon aracılığıyla da sürekli iletişimde olma kararı aldık. Daha önce de dediğim gibi; şu an itibarıyla adada bir çözüm atmosferi yok ve bunu oluşturmak için ortaya bir çaba koymamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Cenevre ve New York‘ta kalınan yerden devam edeceğimizi söyledik"
Erhürman, Eski KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Hristodulidis‘in İsviçre’nin Cenevre şehrinde ve ABD’nin New York şehrinde görüştüğü konulara değinerek, "Bu konuların masada olduğunu ve orada kalınan yerden devam edeceğimizi söyledik. Özellikle öngörülen yeni bir 5+1 toplantısına gitmeden ve mümkünse Holguin gelmeden önce en azından belli başlı konularda bazı uzlaşmalar sağlanabilirse; faydalı olacağını, pozitif atmosfer oluşabileceğini söyledik" dedi.

"On maddelik bir öneri paketi teklif ettik"
Erhürman, taraflar arasında yeni geçiş noktalarının açılması ve ara bölgedeki güneş enerji panelinin devreye sokulması meselelerinin öncelikli olduğunu belirterek, özellikle çözüm atmosferinin oluşması noktasında 10 maddelik bir öneri paketinin teklif ettiklerini söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı, "Bunlardan birincisi; karma evliliklerden doğan çocuklara vatandaşlık hakkı meselesi, karma evlilik eşlerinin güneyde araç ehliyetlerini kullanabilmesi ve burada doğan çocuklarımızın güneye geçebilmesi meselesiydi. İkincisi, özellikle Metehan’daki geçişlerle ilgili talebimizi ilettik; kabinlerin sayısının 3’e çıkarılmasını ve sürekli görevli bulundurulmasını talep ettik. Geçişlerin kolaylaştırılması noktasında ayrıca; Bostancı ve Derinya‘da da seyrüsefer çıkarılması olanağının tanınmasını talep ettik. Üçüncü olarak; Hatırlayacaksınız, kısa süre önce Gençlik Teknik Komitesi hayata geçirilmişti, Ürdün’de de Holguin‘in katılımıyla 3 günlük toplantılar gerçekleştirmişlerdi. Orada da gündeme gelmişti; 14 yaştan küçük çocuklardan oluşan takımların karşılıklı dostluk maçları yapmasının pozitif atmosfere katkı sağlayacağını söyledik" dedi.
Erhürman, "Dördüncü olarak; Kayıp Şahışlar Komitesi (KŞK) ile ilgili olarak Avrupa Parlamentosu’nda gündeme gelen konuların ve bayrak yakma eylemlerinin son derece talihsiz olduğunu söyleyerek, iki liderin bu dönemde KŞK’ya ortak ziyaret yapılması yine bu atmosferin oluşması açısından olumlu olacaktır dedik" ifadelerini kullandı. Erhürman, Avrupa Parlamentosu’nda sadece Kıbrıslı Rum kayıplar adına anıt yapılması konusundaki girişimlerin durdurulmasına ilişkin iki lidere de görev ve sorumluluklar düştüğünü aktardı.
KKTC Cumhurbaşkanı, "Beşinci olarak; mülkiyetle ilgili olarak gerçekleştirilen tutuklama ve yargılamaların süreci zehirlediğini aktardık. Bu konuda çalışılması gerektiğini vurguladık. Altıncı olarak; Yeşil Hat Tüzüğü ticaretiyle ilgili bürokratik sıkıntılardan bahsettik. Bu durumun ticaret hacminde de düşüşe neden olduğunu söyledik. Yedinci madde hep gündemimizde olan Hellim ile ilgiliydi. Üreticilerin Euro Veritas ile yapılacak imzayı beklediğini söyledik. Bu imzanın gecikmesi nedeniyle hala bu konuda kat etmemiz gereken yolu kat edemediğimizi, bu konunun bir imzaya baktığını konuştuk" dedi.
Erhürman ayrıca Crans Montana sürecinden hemen sonra Kıbrıs Türk tarafının Avrupa Birliği (AB) ile uyumu için çalışan AB Adhoc Komitesi’ne değinerek, "Sekizinci olarak; 2017 Crans Montana’dan hemen sonra kurulan AB Adhoc Komitesi, eski GKRY lideri Nikos Anastasiadis girişimiyle ortadan kaldırılmıştı. Bu komitenin tekrar kurulmasının ve çözüm süreci açısından yararlı olacağını söyledik" ifadelerini kullandı.

"Güvenlik kuvvetleri arasında bir iletişim kanalı kurulmasını önerdik"
Erhürman, "Dokuzuncu olarak; Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum güvenlik kuvvetleri arasında bir iletişim kanalı kurulmasını önerdik. Bunun zaman zaman ara bölge ve sınırlarda yaşanan sıkıntılara zamanlı bir şekilde çözüm üretmek açısından faydalı olacağını söyledik. Onuncu olarak da; kısa bir süre sonra Metehan’da ara bölgede, bir kısmının Kıbrıs Türk müteahhitlerince, bir kısmının da Kıbrıs Rum müteahhitlerince yapılacak olan yol genişletme çalışması var. İhaleleri de yapıldı biliyorsunuz. Bu sürecin başlangıcında iki lider olarak orada bulunmamızın da olumlu bir atmosfere katkı olacağı teklifinde bulunduk. Elbette her şey bunlardan ibaret değil ancak ilk görüşme açısından bizim sunduklarımız bunlardı" dedi.

"Temsilcilerimiz sıklıkla bir araya gelecekler"
Erhürman, ayrıca Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüne ilişkin 4 maddelik metodolojik önerilerini de ilk kez resmi düzeyde hem BM yetkililerine hem de Hristodulidis’e sunma fırsatı bulduklarını aktardı. KKTC Cumhurbaşkanı, "BM tarafından açıklanan ortak metin, aşağı yukarı benim söylediklerimi söylüyor. Temsilcilerimiz bu görüşlerimizin sonuca ulaşmasını sağlamak için sıklıkla bir araya gelecekler. Bu görüşmeler ihtiyaç doğurursa, Hristodulidis ile biz de bir araya geleceğiz. Zaten kendisiyle telefonda sürekli bağlantı halinde olacağız" dedi.
Erhürman, GKRY’nin 1 Ocak 2026’dan itibaren AB Dönem Başkanlığını üstleneceğini hatırlatarak, "Hristodulidis özellikle; o dönemde de en önemli meselenin kendisi için Kıbrıs sorunu olacağını ve bu dönemin bir mazeret olarak kullanılamayacağını söyledi. Bu da bizim için olumluydu" ifadelerini kullandı.

"Biz muhtemel bir 5+1’e elimiz boş gitmek istemiyoruz"
Erhürman, 20 Ekim tarihindeki KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce de gelecekte 5+1 formatında bir toplantının gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü hatırlatarak, "Biz muhtemel bir 5+1’e elimiz boş gitmek istemiyoruz. Geçen sefer ki gibi büyük bir toplantı yapılıp hiçbir sonuç elde edilmeden dağılmasını tercih etmiyoruz. Bunu da açık şekilde muhataplarımıza ilettik. Bundan kaçmıyoruz, 5+1 olsun istiyoruz. Sadece verimsiz şekilde ayrılmak istemiyoruz" ifadelerini kullandı.
KKTC Cumhurbaşkanı, "Birbirimizin görüşlerine geri bildirim vermedik. Çünkü kısa bir toplantıydı. İlk kez beyan edilen şeylerin hemen tartışılması da doğru değildir. Görüştüğümüz konular temsilcilerimiz düzeyinde kısa bir süre sonra başlayacak görüşmelerde ele alınma noktasına gelecek. Hristodulidis adına konuşmayı tercih etmiyorum" dedi.
ETİKETLER: KKTC, Cumhurbaşkanı, Erhürman,, Kıbrıs’ta, çözüm
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30