MENÜ

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: "İki devletin işbirliğine yönelik bir takım açılımlarımız olacak"

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre’de yaptığı açıklamada "İki devletin işbirliğine yönelik bir takım açılımlarımız olacak. İnşallah onlar da her iki tarafın da faydasına olacak bir takım şeylerin yapılmasına ilişkin gerekli hassasiyetl...

Yayınlanma: 18 Mart 2025 11:09 Güncelleme: 13 Eylül 2025 14:21
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: "İki devletin işbirliğine yönelik bir takım açılımlarımız olacak"

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre’de yaptığı açıklamada "İki devletin işbirliğine yönelik bir takım açılımlarımız olacak. İnşallah onlar da her iki tarafın da faydasına olacak bir takım şeylerin yapılmasına ilişkin gerekli hassasiyetleri gösterecekler" dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde Cenevre’de düzenlenen Kıbrıs konulu toplantının ikinci gününde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü. Tatar görüşmesinin ardından basına ayak üstü açıklama yaptı. Yapıcı ve pozitif bir görüşme olduğunu kaydeden Tatar, "İleriye bakıyoruz. Söyleyeceklerimizi söylemeye devam ediyoruz. Bu platformda bize bu fırsatı veren Guterres’e çok teşekkür etmek istiyorum. Bu yoğunluğun içerisinde Kıbrıs’a zaman ayırması ve bize söyleyeceklerimize yönelik fırsat vermesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi. Çeşitli kesimlerin ‘bir değişiklik olmayacağı, bir şey çıkmayacağı’ yönündeki eleştirilerini dile getiren Tatar, "Bir şey çıkacak diye gelmedik. Zaten bunu herkes biliyor. Ama diyalog, iletişim ve Kıbrıs Türkü’nün hakkını, hukukunu, beklentilerini, 60 yıldır üzerimizde uygulanmakta olan acımasız ambargo ve izolasyonları, kısıtlamalar, engellemeleri her türlüsünü söylememize bir fırsat veriliyor. Dolayısıyla bunları en iyi medeni bir şekilde ifade ediyoruz" dedi.
Kıbrıs Türk halkının egemenlik haklarına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar "Kendilerine bizlerin de bir aslı unsur olduğumuzu, Kıbrıs’ta gerçekten egemenlik haklarımızla ayrı bir halk olduğumuzu ve dolayısıyla bugünün dünyasında, bugünün çağdaş değerleriyle bizlerin de artık bir şeylerin, bizlerin de bir şey alması gerektiğini. Biz kaçmıyoruz iletişimden. Asla geri dönmeyeceğiz. Kıbrıs’ın gerçekleri vardır. Kıbrıs’ın gerçekleri de hepinizin malumudur. Dünya da biliyor. Dolayısıyla onlardan adım atmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Tatar, ayrıca Kıbrıs meselesine ilişkin uluslararası toplumun adım atması gerektiğini belirterek, "Biz buraya iş birliği arayışları içerisinde her iki halkın faydasına. bir şeyleri başarmak için geliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti bu konuda açılım yapmaya hazır. Hem Kıbrıs Türkü’nün hem Kıbrıs’ın hayrına olacaktır. Enerji, kablo, su, düzensiz göç, kriminal meseleler de iş birliği meselesidir. Bunlara kim karşı çıkabilir ki? Bunlara karşı çıkan bir kez daha kendi konumunu düşünmeli. Biz gerçekçiyiz ve geleceğe yapıcı ve makul bir şekilde bakmaya çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.
Yeni açılımlar
Tatar, bir basın mensubunun "Yeni bir öneri koyacak mısınız masaya" sorusunu ise şu şekilde yanıtladı:
"İki devletin işbirliğine yönelik bir takım açılımlarımız olacak. İnşallah onlar da her iki tarafın da faydasına olacak bir takım şeylerin yapılmasına ilişkin gerekli hassasiyetleri gösterecekler. Kapılar da dahil"
"Neden, Haspolat ve Akıncılar kapıları açılmasınİ?"
Kıbrıs’ta 9 kapı olduğunu meselenin Erenköy’den geçmek olmadığını kaydeden Tatar, "Trafiğin yüzde 60’ı Metehan’dandır. Güney tarafında 3 kapı var. Poli bölgesinden Lefkoşa’ya kolay geçsinler diye açıldı. Her kapının belki de yılda 500 milyon dolar hem bize hem onlara maliyeti vardır. Her kapının bir maliyeti var. İstatistiklere baktığınız da üç kapı bir işe yaramıyor. Neden, Haspolat ve Akıncılar kapıları açılmasın? Bunların cevabını versinler" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30