MENÜ

KKTC’li Bakan Ertuğruloğlu: “GKRY ne kadar silahlandırılırsa silahlandırılsın, ne kadar şımartılırsa şımartılsın NATO’ya girme diye bir olasılıkları yok Türkiye olduğu sürece”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) artan silahlanma faaliyetlerine ilişkin, “GKRY ne kadar silahlandırılırsa silahlandırılsın, ne kadar şımartılırsa şımartılsın NA...

Yayınlanma: 25 Aralık 2024 11:09 Güncelleme: 07 Eylül 2025 20:07
KKTC’li Bakan Ertuğruloğlu: “GKRY ne kadar silahlandırılırsa silahlandırılsın, ne kadar şımartılırsa şımartılsın NATO’ya girme diye bir olasılıkları yok Türkiye olduğu sürece”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) artan silahlanma faaliyetlerine ilişkin, “GKRY ne kadar silahlandırılırsa silahlandırılsın, ne kadar şımartılırsa şımartılsın NATO’ya girme diye bir olasılıkları yok Türkiye olduğu sürece. Türkiye’ye karşı herhangi bir askeri harekatta başarı kazanmaları söz konusu değil” dedi.
KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde artan silahlanma faaliyetleri ve dış güçlerin desteğiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bu durumun adadaki 50 yıllık barış ve huzur ortamını tehdit ettiğini ifade eden Bakan Ertuğruloğlu, “Ada’da 1974’ten itibaren Türk askerinin varlığı ile bir denge oluşmuş, bir huzur ve barış ortamı sağlanmış ve bu durum 50 yıldır sürdürülmektedir. Ancak son dönemde ABD’nin GKRY’yi şımartan politikaları, askeri desteği ve yığınağı, Fransızların aynı şekilde bölgedeki faaliyetleri, hatta kısa süre önce iki Fransız uçağının KKTC hava sahasını ihlal etmesi, 50 yıllık bu dengeyi ve sükuneti, tehdidin olmadığı ortamı bozucu yönde gelişmelere yol almaya gebedir. Bu durum bir silahlanma yarışını gündeme getirebilir” ifadelerini kullandı.
“GKRY’nin zihniyetini çok iyi biliyoruz” diyen Ertuğruloğlu, “Kıbrıs sorununu bir Türk istilası ve işgali olarak gören Rum tarafına bu kadar askeri güç verirseniz, silah ambargosunu kaldırıp yığınak yaparsanız, ortak tatbikatlar yaparsanız ve hatta NATO’ya üye yapmak için süreç başlattığınızı hissettirirseniz bu adamların başı döner. Bu adamlar kendilerini Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin yerine geçen ABD’nin müttefiki olarak görür ve çılgınlığa gidebilirler. Türkiye’ye karşı askeri bir savaş kazanacakları yanılgısına düşüp bir çılgınlığa tevessül edebilirler. Bunların müsebbibi Rumlardan fazla Rumları bu şekilde şımartan başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere dış güçlerdir” ifadelerini kullandı.
Rum tarafının kendilerine “Bu insanlar bizi neden eğitiyor, bize neden bu kadar silah veriyor? Kiminle savaşacağız? Ruslarla mı savaşacağız?” sorusunu soracağını
kaydeden Ertuğruloğlu, "Tabii ki böyle bir durum söz konusu değil. Rum tarafının silahlanmasının hedefi açıkça kimdir? Hedef biziz ya da Türkiye’dir. Bizi de kale alan bir yaklaşımları yok. Onlara göre işgalci ülke Türkiye. Bu silahlanma, bu yığınak 50 yıllık sükuneti ve huzuru bozucu hareketler, ‘biz Türkiye ile baş edebileceğimiz bir duruma geldik’ inancını doğurabilir Rum tarafında ama bu çılgınlığa sebep olabilir. Kimse böyle bir şeyi arzu edemez, etmemesi gerekir. Böyle bir hadsizliğin sonucunun ne olacağı belli. GKRY ne kadar silahlandırılırsa silahlandırılsın, ne kadar şımartılırsa şımartılsın NATO’ya girme diye bir olasılıkları yok Türkiye olduğu sürece. Türkiye’ye karşı herhangi bir askeri harekatta başarı kazanmaları söz konusu değil. Boşuna para harcıyorlar, kendi halklarını boşuna ümitlendiriyorlar. Herkesin emin olması gerekir. Anavatan Türkiye, gerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Güvenlik Komutanlığı, güneydeki tüm askeri hareketlenmeleri yakından takip etmektedir ve gerekli önlemleri almıştır, almaya da devam edecektir” dedi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30