MENÜ

Koruyucu halk sağlığı hizmetine hepatit testi dahil edildi

Diyarbakır kent merkezi ve kırsal mahallelerde 10 bin kişiye sağlık hizmeti veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bilgilendirici ve önleyici halk sağlığı hizmetine hepatit testini de dahil etti.Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, koruyucu ve önleyici halk

Yayınlanma: 02 Kasım 2025 11:13 Güncelleme: 03 Kasım 2025 06:30
Koruyucu halk sağlığı hizmetine hepatit testi dahil edildi
Diyarbakır kent merkezi ve kırsal mahallelerde 10 bin kişiye sağlık hizmeti veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bilgilendirici ve önleyici halk sağlığı hizmetine hepatit testini de dahil etti.
Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, koruyucu ve önleyici halk sağlığı hizmetlerini etkin şekilde yürütmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığına bağlı Sağlık Merkezi ekipleri, kent merkezi başta olmak üzere 13 kırsal ilçede vatandaşlara bilgilendirici ve önleyici sağlık hizmeti sunuyor. Vatandaşların tansiyonunu kontrol eden, kan şekerini ölçen ve kan grubunu belirleyen ekipler, bunların dışında rahatsızlıkları tespit edilen vatandaşları ilgili sağlık merkezlerine yönlendiriyor. Sağlık Merkezi ekipleri, koruyucu hekimlik hizmeti kapsamında Ekim 2024’ten bu yana 42 mahallede yaklaşık 10 bin vatandaşı sağlık taramasından geçirdi. Ekipler, özellikle kırsal mahallelerde vatandaşların sağlık hizmetlerine rahat ulaşabilmesi amacıyla kent merkezinde yaptıkları işlemlerin yanı sıra beden kitle indeksi ölçümü, gebelik testi ile çocukların boy, kilo ölçümü ile ağız ve diş sağlığı kontrollerini yapıyor. Ekipler ayrıca gittikleri yerlerde sağlık eğitim programları düzenleyerek vatandaşları sağlık konusunda bilgilendiriyor. Çalışmalarına hepatit testini de ekleyen ekipler, hizmet yelpazesini biraz daha genişletti. Karaciğer iltihaplanmasıyla ortaya çıkan hastalık, yapılan testlerle erken teşhis edilerek ilerlemesi önlenebiliyor.
Çınar ilçesine bağlı Kürekli Mahallesi’nde sağlık taraması ve hepatit testleri yapan ekipler, daha sonra ağız ve diş sağlığı eğitimine katılan çocuklara balon dağıttı. Programa katılan Çınar Belediyesi Başkanı Semra Akyüz ve Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Vahap Saçaklı da vatandaşların sorunlarını dinleyerek, çocuklara ağız ve diş bakım seti hediye etti.
Çalışmaya ilişkin bilgi veren Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Vahap Saçaklı, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı olarak koruyucu hekimlik kapsamında halk sağlını korumaya ve halkı bilinçlendirmeye yönelik çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Kadın sağlığına yönelik meme ve rahim ağzı kanseri farkındalık eğitimlerini de sürdürdüklerini kaydeden Saçaklı, "Bunun yanında diyabet, HIV, AIDS, uyuz ve obezite ile ilgili eğitimler devam ediyor. Ayrıca alanda arkadaşlarımız şeker, tansiyon, kan ölçümü, kan grubu testleri yapmaktadır" dedi.
Çalışma alanlarına hepatit testlerini de eklediklerini vurgulayan Saçaklı, şunları söyledi:
"Bugün itibarıyla çalışma alanlarımıza hepatit testlerini de ekleyerek hizmet yelpazemizi biraz daha genişlettik. Hepatit karaciğerin iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir hastalık. Genellikle virüsler alkol kullanımı, bazı ilaçlar veya toksinler nedeniyle gelişir. Erken tanı ve tedavi amacıyla önceden testlerimizi yapıp, pozitif çıkması durumunda ise doktora yönlendiriyoruz vatandaşlarımızı. Bu güne kadar koruyucu hekimlik kapsamında 42 mahallede yaklaşık 10 bin vatandaşımıza hizmet verdik. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak koruyucu hekimlik anlamında vatandaşlarımızın yanında durmaya devam edeceğiz."
ETİKETLER: Koruyucu, halk, sağlığı, hizmetine, hepatit
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Siirt’te ilk kez total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi

Siirt’te ilk kez total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez

Solaklık ne hastalık ne üstünlük!

Solaklık ne hastalık ne üstünlük!

Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor

Ticaret Bakanlığı yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde denetimlerini artırdı

Ticaret Bakanlığı yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde denetimlerini artırdı

Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida

Uzmanı uyardı: Sedef hastalığı bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor

Uzmanı uyardı: Sedef hastalığı bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor

Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "

Beyin sağlığı anne karnında başlıyor!

Beyin sağlığı anne karnında başlıyor!

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims

Yozgat'ta 63 yaşındaki prostat kanseri hastası kapalı yöntemle ameliyat edildi

Yozgat'ta 63 yaşındaki prostat kanseri hastası kapalı yöntemle ameliyat edildi

Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi

Dr. Köse: Anne sütü bebeğin ihtiyacına göre hazırlanan en değerli gıdadır

Dr. Köse: Anne sütü bebeğin ihtiyacına göre hazırlanan en değerli gıdadır

1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, doğal bir bağışıklık kaynağı olan anne sütünün bebekler için en değerli besin olduğunu belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Hal

Dr. Güneş: Emzirmede en büyük hata "Sütüm gelmiyor" deyip vazgeçmek

Dr. Güneş: Emzirmede en büyük hata "Sütüm gelmiyor" deyip vazgeçmek

Güneş, Türkiye'de emzirme oranının yaklaşık yüzde 65 seviyesinde kaldığını belirterek, annelerin yanlış yönlendirmeler ve toplumsal baskılar nedeniyle emzirmeyi erken bırakabildiğine dikkat çekti. "1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası" dolayısıyla açıklamala

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
6
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
6
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
6
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
5
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
4
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
4
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
4
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
3
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
3
Eyüpspor Eyüpspor
3
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
1
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
1
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
1
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
0