MENÜ

Kosova’da oy sayımı tamamlandı, 2 Türk milletvekili meclise girdi

Kosova’da Aralık ayında yapılan erken genel seçimlerin nihai sonuçlarına göre Vetvendosje Hareketi oyların yüzde 51,11’ini alarak 486 bin 994 oy ve 57 milletvekilliği kazandı. Kosova’da tek Türk partisi olan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) seçimlerd

Yayınlanma: 09 Ocak 2026 14:17 Güncelleme: 10 Ocak 2026 06:45
Kosova’da oy sayımı tamamlandı, 2 Türk milletvekili meclise girdi
Kosova’da Aralık ayında yapılan erken genel seçimlerin nihai sonuçlarına göre Vetvendosje Hareketi oyların yüzde 51,11’ini alarak 486 bin 994 oy ve 57 milletvekilliği kazandı. Kosova’da tek Türk partisi olan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) seçimlerde toplam 5 bin 408 oy alarak meclise iki milletvekili göndermeyi başardı.
Kosova Merkez Seçim Komisyonu (KQZ), 28 Aralık’ta yapılan erken genel seçimlerin kesin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan resmi sonuçlara göre, Vetvendosje Hareketi oy ve milletvekili sayısı bakımından seçimlerin galibi oldu. KQZ Sözcüsü Valmir Elezi yaptığı açıklamada, Kosova dışından posta yoluyla kullanılan oyların son bölümünün de sayıldığını ve Oy Sayım ve Sonuç Merkezi’ndeki (QNR) işlemlerin saat 02.00 itibarıyla tamamlandığını bildirdi. Elezi, böylece erken genel seçimlere ilişkin tüm oy pusulalarının sayım sürecinin sona erdiğini belirtti.
KQZ, bu aşamadan sonra kesin sonuçların ilanına hazır olunduğunu duyurdu. Ancak Genel Seçimler Yasası uyarınca, siyasi partilerin oy sayım sürecine ilişkin muhtemel itirazlarını, ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren 48 saat içinde Seçim Şikâyet ve İtiraz Paneli’ne (PZAP) sunma hakkı bulunduğu hatırlatıldı.

Tek Türk partisinden meclise 2 Türk milletvekili
Kesin sonuçlara göre Vetvendosje Hareketi oyların yüzde 51,11’ini alarak 486 bin 994 oy ve 57 milletvekilliği kazandı. Kosova Demokratik Partisi (PDK) yüzde 20,19 oy oranı ve 192 bin 407 oy ile 22 milletvekili çıkardı. Kosova Demokratik Birliği (LDK) yüzde 13,23 oy oranıyla 126 bin 102 oy alarak 15 milletvekilliği elde etti. Kosova’nın Geleceği İçin İttifak (AAK) ise yüzde 5,50 oy oranı ve 52 bin 370 oy ile 6 milletvekili kazandı. Sırp Listesi, Kosova Meclisi’nde Sırp toplumuna ayrılan garantili sandalyeleri aldı.
Öte yandan, 120 sandalyeli Kosova Meclisi’ne bu yıl Kosovalı Türkleri temsilen seçimlere tek Türk partisi olarak Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) katıldı. KQZ tarafından yapılan açıklamaya göre KDTP, seçimlerde toplam 5 bin 408 oy alarak meclise iki milletvekili göndermeyi başardı. Bu sonuçlarla birlikte, azınlık toplulukları için ayrılan sandalyeler de dâhil olmak üzere Kosova Meclisi toplam 120 milletvekilinden oluşacak. 28 Aralık’ta yapılan erken genel seçimlere seçmenlerin yaklaşık yüzde 45’inin katıldığı bildirildi.

"Amacım Kosova’daki Türkleri yeniden bir araya getirip birlik olup beraber hareket etmek"
Erken genel seçimlerde KDTP Mamuşa Şubesinden milletvekilliği adaylığımı veren Ergül Mazrek, "Değerli halkımın desteğiyle listede ilk üçe girdim. Beni destekleyen başta Mamuşa olmak üzere bütün seçmenlere çok teşekkür ederim. Seçim kampanyasında ben hep şunu savundum ‘biz bir olursak Mamuşa’dan 2 milletvekili çıkarabiliriz’. Amacım Kosova’daki Türkleri yeniden bir araya getirip birlik olup beraber hareket etmek. Meclise girmemiz halinde başta eğitimde var olan sıkıntıları ve bir sağlıkçı olarak da sağlıkta yaşanan sıkıntılarla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Buradan beni destekleyen başta Mamuşa, yurt dışındaki gurbetçilerimize ve Kosova’daki seçmenimize çok teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

"Tüm Türk halkının sesi olmak için meclise gidiyoruz"
Fatma Taçi ise, "İlk üçe girdim bu da çok gurur verici bir şey. Ayrıca bir kadın olarak girmekten ve mecliste yer almaktan onur duyuyorum. Sizlerin bana vermiş olduğu destek sayesinde oradayım hepinize çok çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. İlk orta ve liseyi Mamuşa’da okuyan Taçi, "Daha sonra Prizren’deki Ukşin Hoti Ünicersitesinden Sınıf Öğretmenliği Bölümünü tamamladım. İkinci bir üniversite olarak da Anadolu Açık Öğretimde okuyorum. Prizren Ukşin Hoti Üniversitesinde yüksek lisansımı yapmaktayım. İlk önce dilimizi, kültürümüzü ve geleceğimize yön veren çalışmalar yapmak istiyorum. Tabi kadınlarımızın gençlerimizin ve tüm Türk halkının sesi olmak için meclise gidiyoruz" ifadelerini kullandı.
ETİKETLER: Kosova’da, sayımı, tamamlandı,, Türk, milletvekili
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
73
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
32
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
32
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
31
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
29
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
27