Tarım ve hayvancılıktan sağlığa, eğitimden aile yaşamına, afet bilincinden finansal okuryazarlığa kadar birçok alanda yürütülen proje kapsamında akademisyenler köylere gidiyor, vatandaşların ihtiyaçlarını yerinde belirliyor ve eğitim programlarını bu ihti
Tarım ve hayvancılıktan sağlığa, eğitimden aile yaşamına, afet bilincinden finansal okuryazarlığa kadar birçok alanda yürütülen proje kapsamında akademisyenler köylere gidiyor, vatandaşların ihtiyaçlarını yerinde belirliyor ve eğitim programlarını bu ihtiyaçlara göre şekillendiriyor.
200’ün üzerinde akademisyenin gönüllü katkısıyla sürdürülen proje kapsamında Mart 2025’ten bu yana 23 köy ve 2 ilçe merkezinde 44 eğitim ve 13 etkinlik gerçekleştirildi. Faaliyetlere 3 bini aşkın kişi katıldı.
Projenin Tarım ve Hayvancılık Modülü kapsamında üreticilere modern hayvancılık uygulamaları, verimlilik, hijyen, teknoloji kullanımı ve işletme yönetimi konularında bilgi veriliyor. Finansal Okuryazarlık ve İşletme Ekonomisi Modülü’nde kooperatifçilik, girişimcilik ve işletme yönetimi konuları ele alınırken Sosyal Gelişim Modülü’nde kadınların sosyal konumunun güçlendirilmesi, ebeveyn-çocuk ilişkileri, aile içi iletişim ve toplumsal dayanışma gibi konularda eğitimler düzenleniyor. Kooperatifçilik eğitimlerine katılan kadın üreticilerin de kırsal girişimcilik fırsatlarını değerlendirmek ve bölge ekonomisine katkı sağlamak amacıyla kooperatifçilik çalışmaları başlattığı belirtiliyor.
160 yetiştiriciye eğitim, ardından işletmede uygulama
Köy Üniversitesi faaliyetlerinin son duraklarından biri Bucak ilçesine bağlı Susuz Köyü oldu. Büyükbaş Hayvancılık Eğitimi’ne 160 yetiştirici ve çiftçi katıldı.
MAKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çağrı Karakurum ile Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Afşin Köker tarafından verilen eğitimde büyükbaş hayvanlarda besleme ve beslenme hastalıkları, meme sağlığı ve sağım, döl verimi, süt sığırlarında ayak hastalıkları ve barınak bakımı, buzağı bakımı ve buzağı ölümleri ile bulaşıcı hastalıklar ele alındı. Akademisyenler eğitim sırasında yetiştiricilerin sorularını da yanıtladı. Programın ardından bir üreticinin işletmesine gidilerek yerinde izleme ve değerlendirme yapıldı.
Köyün ihtiyacı yerinde belirleniyor
Köy Üniversitesi Proje Koordinatörü Prof. Dr. Umut Yanardağ, projenin yalnızca tarım ve hayvancılık eğitimlerinden ibaret olmadığını, sosyal, ekonomik, kültürel ve manevi kalkınmayı birlikte ele alan çok boyutlu bir model olduğunu belirtti. Köylerin ihtiyaçlarını yerinde belirlediklerini ve eğitim programlarını buna göre şekillendirdiklerini aktaran Yanardağ, projenin kırsal yaşamın güçlendirilmesine ve yerel kalkınmanın desteklenmesine katkı sunduğunu kaydetti.
Akademisyenlerle üreticilerin iletişimi eğitimden sonra da sürüyor
MAKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çağrı Karakurum, Köy Üniversitesi Projesi ile akademik bilgi ve tecrübeyi doğrudan vatandaşlarla buluşturduklarını belirtti.
Üniversitenin yalnızca kampüs sınırları içerisinde faaliyet gösteren bir yapı olmaması gerektiğini vurgulayan Karakurum, veterinerlikten mühendisliğe, ilahiyattan sağlık alanlarına kadar farklı disiplinlerden akademisyenlerin köylerde eğitim faaliyetleri yürüttüğünü ifade etti.
Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Afşin Köker de özellikle büyükbaş hayvancılıkta döl verimi ve meme sağlığı konularının üreticilerden yoğun ilgi gördüğünü belirterek, eğitimlerin ardından da yetiştiricilerle iletişimi sürdürdüklerini söyledi.
MAKÜ Bilim İletişimi Koordinatörü Doç. Dr. Hakan Ulutaş ise Köy Üniversitesi faaliyetlerinin bilim iletişiminin önemli örneklerinden biri olduğunu belirtti. Ulutaş, üniversitede üretilen bilginin akademik dilin dışına çıkarılarak toplumla buluşturulduğunu ve farklı yaş gruplarına yönelik etkinliklerle bilimsel okuryazarlığın artırılmasının hedeflendiğini kaydetti. Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel de üniversite ile üreticiler arasındaki iş birliğinin tarım ve hayvancılığa katkı sağladığını belirterek, sürdürülebilir üretimin yolunun eğitimden geçtiğini vurguladı.
Üreticiler uzmanlara doğrudan ulaşabiliyor
Susuz Köyü Muhtarı ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Karatay, Köy Üniversitesi sayesinde köylülerin akademisyenlerle doğrudan iletişim kurabildiğini belirtti.
Üreticilerin karşılaştıkları sorunlarda üniversitedeki uzmanlara ulaşabildiğini aktaran Karatay, köyde gerçekleştirilen eğitim ve sosyal etkinliklerin vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandığını ifade etti.
Susuz Köyü’nde hayvancılıkla uğraşan Ayşe Mete de eğitimlerde hayvan hastalıkları, süt üretimi ve buzağı kayıplarının önlenmesine ilişkin önemli bilgiler edindiklerini belirterek, Köy Üniversitesi faaliyetlerinin üreticiler açısından faydalı olduğunu söyledi.
“Bilimi toplumla paylaşmak bizim vazgeçilmez sorumluluğumuz”
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, üniversitelerin yalnızca bilgi üreten kurumlar değil aynı zamanda ürettikleri bilgiyi toplumla paylaşan ve toplumsal gelişime katkı sunan yapılar olması gerektiğini belirtti. Bilimin toplumları ileriye taşıyan en büyük itici güç olduğunu vurgulayan Özvar, “Bu gücü toplumla paylaşmak bizim vazgeçilmez sorumluluğumuzdur.” dedi.
MAKÜ tarafından hayata geçirilen Köy Üniversitesi Projesi’nin, üniversitelerin bilimsel bilgiyi toplumun farklı kesimleriyle buluşturmasına güzel bir örnek olduğunu belirten Özvar, projenin akademik birikimin kırsal alana taşınması bakımından önem taşıdığını kaydetti.
Bilim iletişiminin üniversitelerde üretilen bilginin toplumla paylaşılmasında önemli bir rol üstlendiğine dikkati çeken Özvar, “Bilim iletişimiyle üniversitelerimizde üretilen bilimi yüksek sesle hem Türk kamuoyuna hem de dünyaya duyurmayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samsun Şehir Hastanesi Açılış Töreni'ne katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002'de göreve geldiklerinde "her işin başı sağlık" diyerek eğitimle birlikte sağlığı önceliklerinin en başına koyduklarını söyledi
HÜDA PAR Yenişehir İlçe Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde özellikle sosyal medyada tepki toplayan hayvan pazarındaki sopalı kavgaya arabuluculuk yaptı. Yenişehir ilçe başkanlığında bir araya gelen Güler ve Savuk aile mensupları, HÜDA PAR arabuluculuğuyla bi
Zabıta ekiplerince, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde ilçe genelindeki okul kantinlerini denetledi. Denetimlerde hijyen, gıda güvenliği ve iş yeri koşulları kontrol edildi. İlçe genelindeki okul kantinlerinde gerçekleştirilen denetimlerde, satışa sunula
Yeni düzenleme kapsamında, ilkokuldan liseye kadar öğrencilerin kişisel dijital cihazlarla gerçekleştirdiği öğrenme faaliyetlerine kademeli süre sınırları getirilecek. Buna göre, anaokulundan 2. sınıfa kadar olan öğrencilerin tablet veya dizüstü bilgisaya
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ve Donbass'ta devam eden özel askeri operasyona ilişkin son 24 saatteki gelişmeleri açıkladı. Bakanlığın açıklamasında, Rus Silahlı Kuvvetleri birliklerinin Harkov Bölgesi'nde yürüttüğü operasyonlar sonucunda Çernyakov yer
İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'nın bağımsızlık yanlısı liderleri, Birleşik Krallık'tan ayrılma taleplerini güçlendirmek amacıyla Galler'in başkenti Cardiff'te bir araya gelecek. İngiliz The Telegraph gazetesinin aktardığına göre, üç bölgenin başbakanlar
BRICS ülkelerinin liderleri, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen 18. BRICS Zirvesi'nde ortak bildiri yayımladı. Bildiride kapsayıcı küresel yönetişime ve çok taraflılığın güçlendirilmesine bağlılıklarını yineleyen liderler, uluslararası ve bölg
2026-2027 eğitim öğretim yılı, milyonlarca öğrenci ve öğretmen için 14 Eylül pazartesi çalacak ilk ders zili ile başlayacak. Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde öğretmenlerin karşı karşıya kaldığı sorunlar ve bunun eğitime yansımasına ilişkin İLKHA muhabir
Suudi Arabistan son 24 saatte Yemen şehirlerine 58 hava saldırısı düzenledi
Umut Kervanı Adana'dan ihtiyaç sahibi yüzlerce öğrenciye kırtasiye desteği
03Yunanistan açıklarında göçmen teknesi battı: 25 kayıp
04Gazze'de 17 şehidin naaşına ulaşıldı
05HAMAS: Oslo Anlaşması işgali ve yerleşim faaliyetlerini derinleştirdi
06Isparta'da dolandırıcılık operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı
07Ders zili bugün yeniden çalıyor
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Trabzonspor A.ş.
Arca Çorum Fk
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Fenerbahçe A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Samsunspor A.ş.
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor
Eyüpspor
Göztepe A.ş.