MENÜ

Kraliçe 2. Elizabeth’in nedimesi ırkçı soruları sonrası istifa etti

İngiltere'nin eski Kraliçesi 2. Elizabeth'in nedimesi ve Prens William'ın vaftiz annesi olan Leydi Susan Hussey, siyahi Ngozi Fulani'ye yönelik ırkçı sorularının...

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:30 Güncelleme: 27 Ağustos 2025 05:48
Kraliçe 2. Elizabeth’in nedimesi ırkçı soruları sonrası istifa etti

İngiltere'nin eski Kraliçesi 2. Elizabeth'in nedimesi ve Prens William'ın vaftiz annesi olan Leydi Susan Hussey, siyahi Ngozi Fulani'ye yönelik ırkçı sorularının ardından Buckingham Sarayı'ndaki görevinden özür dileyerek istifa etti.

İngiltere'nin eski Kraliçesi 2. Elizabeth'in nedimesi ve Prens William'ın vaftiz annesi olan 83 yaşındaki Leydi Susan Hussey, İngiltere vatandaşı olan siyahi Ngozi Fulani'ye dün İngiltere Kralı 3. Charles ve eşi Camilia'nın Buckingham Sarayı'nda verdiği bir resepsiyonda, ırkçı sorular sordu. Hussey, resepsiyon sırasında Fulani'ye İngiltere vatandaşı olduğunu belirtmesine rağmen ten rengi nedeniyle defalarca "gerçekten" nereli olduğunu sormasının ardından Buckingham Sarayı'ndaki görevinden özür dileyerek istifa etti.

"Bu olayı son derece ciddiye alıyoruz"

Buckingham Sarayı tarafından yapılan açıklamada, "Bu olayı son derece ciddiye alıyoruz ve tüm detayları belirlemek için hemen soruşturma başlattık. Bu olayda kabul edilemez ve son derece üzücü yorumlar yapıldı. Bu konuda Ngozi Fulani'ye ulaştık ve eğer isterse deneyimlerinin tüm unsurlarını bizzat tartışmaya davet ediyoruz. Bu arada, ilgili kişi, neden olduğu incinme için derin özürlerini ifade etmek istiyor ve derhal geçerli olmak üzere onursal görevinden çekildi. Hane halkının tüm üyelerine her zaman uymaları gereken çeşitlilik ve kapsayıcılık politikaları hatırlatılıyor" denildi.

Prens William'ın sözcüsü ise, "toplumumuzda ırkçılığa yer yok" ifadelerini kullandı.

"Kurumsal ırkçılık"

Fulani İngiliz basınına yaptığı açıklamada, söz konusu sorunun bir kişiden daha büyük olduğunu belirterek, "bunun kurumsal ırkçılık" olduğunu ifade etti. Fulani, "Olaydan sonra şoktaydım ve beni tanıyan herkes bu tür saçmalıkları kabul etmediğimi bilir. Ama pek çok şeyi düşünmem gerekiyordu. Bir siyahi olarak kendimi bir şeyler söylemek istediğim bir yerde buldum ama olanlar otomatik olarak benim hatam olarak görülecekti" dedi.

Görüşmenin bir görgü tanığı olan Mandu Reid, Hussey'in Fulani'ye yönelik sorularının "saldırgan ve ırkçı" olduğunu belirtti.

Buckingham Sarayı'ndaki "Kadına Yönelik Küresel Şiddet Salgını" konulu resepsiyona 300 konuk davet edilmiş ve Fulani, aile içi ve cinsel tacize maruz kalan Afrika ve Karayip kökenli kadınları destekleyen Londra merkezli Sistah Space adlı yardım kuruluşunu temsil ediyordu.

"Hayır, Afrika'nın neresindensin?"

Fulani, sosyal medya hesabı üzerinden Hussey'i "Leydi SH" olarak adlandırarak, aralarında geçen konuşmayı yayınladı. Hussey'in yaka kartını görmek için saçlarını kenara çektiğini ve ardından nereli olduğunu sorduğunu ifade eden Fulani, Husseuy'in kendisine "Nerelisin?" sorusunu sorduğunu ve "Sistah Space" cevabını verdiğini ifade etti.

Ardından Hussey'in kendisine "Hayır, nerelisin?" sorusu sorduğunu ve "Hackneyden" cevabı verdiğini Hussey'in ise yeniden "Hayır, Afrika'nın neresindensin?" sorusunu kendisine yönelttiğini belirtti. Hussey'in "Nereli olduğunu biliyor olmalısın, Fransa'da zaman geçirdim. Nerelisin?" sorusunu yeniden kendine yönelttiğini aktaran Fulani, "İngiltere vatandaşıyım" cevabını verdiğini açıkladı.

Hussey'in "Hayır, ama hangi millettensin?" sorusunu yinelemesi üzerine "İngilizim" cevabına veren Fulani, Hussey'in "Hayır, ama gerçekten nereden geliyorsun, halkın nereden geliyor?" sorusu ile devam ettiğini ve ardından "Ah, görüyorum ki sana nereli olduğunu söyletmekte zorlanacağım. Buraya ilk ne zaman geldin?" ifadelerini kullandığını aktardı.

Fulani, Hussey'in ısrarı karşısında "Hanımefendi! Ben bir İngiliz vatandaşıyım, ailem buraya 1950'lerde geldi" dediğini ve Hussey'in kendisine "Ah, sonunda oraya varacağımızı biliyordum, sen Karayiplisin!" dediğini belirtti. Fulani, Hussey'in bu söylemi sonrası "Hayır hanımefendi, ben Afrika kökenli, Karayip kökenli ve İngiliz uyrukluyum" dediğini aktardı.

Hussey, 8 Eylül'de hayatını kaybeden Kraliçe'nin yakın bir sırdaşıydı ve geçen yıl hayatını kaybeden Edinburgh Dükü Prens Philip'in cenazesinde Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle Kraliçe'ye eşlik eden tek kişi olmuştu.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı
ABD Başkanı Donald Trump, "Türk askerlerinin Gazze’de konuşlandırılmasını bekliyor musunuz?" sorusuna, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok iyi bir ilişkim var ve bu konuyu konuşacağız. Eğer uygunsa, bence bu iyi bir şey, Netanyah

ABD Başkanı Donald Trump, "Türk askerlerinin Gazze’de konuşlandırılmasını bekliyor musunuz?" sorusuna, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok iyi bir ilişkim var ve bu konuyu konuşacağız. Eğer uygunsa, bence bu iyi bir şey, Netanyah

ABD Başkanı Donald Trump, "Türk askerlerinin Gazze’de konuşlandırılmasını bekliyor musunuz?" sorusuna, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok iyi bir ilişkim var ve bu konuyu konuşacağız. Eğer uygunsa, bence bu iyi bir şey, Netanyahu ile görüşeceğiz. Bu konuyu ko

CHP Genel Başkanı Özel, Şehzadeler Belediyesini ziyaret etti

CHP Genel Başkanı Özel, Şehzadeler Belediyesini ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa’da Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay’ın vefatının ardından Şehzadeler Belediyesi’ne taziye ziyaretinde bulundu.Kanser ve çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden Şehzadeler B

AK Parti Vezirköprü’de teşkilat buluşması

AK Parti Vezirköprü’de teşkilat buluşması

AK Parti Vezirköprü 97. İlçe Danışma Meclisi Toplantısı’nda teşkilat çalışmaları masaya yatırılırken, birlik ve beraberlik vurgusu öne çıktı.Vezirköprü Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan AK Parti Vezirköprü İlçe Başkanı Muzaffer Ç

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Veliaht Prensi el-Sabah ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Veliaht Prensi el-Sabah ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Sabah Halid el-Hamad el-Sabah ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.Görüşmede Türkiye ile Kuveyt ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile

MHP lideri Bahçeli: "Hiçbir iç ve dış mahreçli saldırı, suikast veya sabotaj ‘Terörsüz Türkiye’ kararlığımızdan geri döndüremeyecektir"

MHP lideri Bahçeli: "Hiçbir iç ve dış mahreçli saldırı, suikast veya sabotaj ‘Terörsüz Türkiye’ kararlığımızdan geri döndüremeyecektir"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Hiçbir iç ve dış mahreçli saldırı, suikast veya sabotaj haklı davamızdan, ’Terörsüz Türkiye’ kararlığımızdan geri döndüremeyecektir" dedi.MHP lideri Bahçeli, Yalova’da 3 polisin şehit olduğu

Çin’den İsrail’e "Somaliland" tepkisi

Çin’den İsrail’e "Somaliland" tepkisi

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, haftalık basın toplantısında, İsrail’in Somali’nin ayrılıkçı bölgesi Somaliland’ı "ülke" olarak tanıma kararına tepki göstererek, "Hiçbir ülke kendi bencil çıkarları için diğer ülkelerin iç ayrılıkçı güçlerini teş

Bakan Tunç’tan Yalova’daki DEAŞ operasyonuna ilişkin açıklama: 5 şüpheli gözaltında

Bakan Tunç’tan Yalova’daki DEAŞ operasyonuna ilişkin açıklama: 5 şüpheli gözaltında

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yalova’da DEAŞ’a yönelik gerçekleştirilen operasyonla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Tunç, soruşturma kapsamında 5 Cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini ifade ederek, 5 şüphelinin gözaltına alındığını aktardı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: "Yalova’da terör örgütü DEAŞ’a yönelik operasyonda şehit olan kahraman polislerimize Allah’tan rahmet, yaralı polislerimize ve bekçimize acil şifalar diliyorum."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: "Yalova’da terör örgütü DEAŞ’a yönelik operasyonda şehit olan kahraman polislerimize Allah’tan rahmet, yaralı polislerimize ve bekçimize acil şifalar diliyorum."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: "Yalova’da terör örgütü DEAŞ’a yönelik operasyonda şehit olan kahraman polislerimize Allah’tan rahmet, yaralı polislerimize ve bekçimize acil şifalar diliyorum."