Lübnan ile siyonist rejim arasında ABD arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde, Hizbullah'ın silahsızlandırılması ve işgalcilerin Güney Lübnan'daki varlığının sona erdirilmesine ilişkin süreçte yeni bir aşamaya geçildi. Lübnanlı bir kaynak, Roma'daki son
Lübnan ile siyonist rejim arasında ABD arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde, Hizbullah'ın silahsızlandırılması ve işgalcilerin Güney Lübnan'daki varlığının sona erdirilmesine ilişkin süreçte yeni bir aşamaya geçildi.
Lübnanlı bir kaynak, Roma'daki son görüşmelerde Hizbullah'ın silahsızlandırılmasını sahada doğrulamak üzere görev yapabilecek ülkelerden oluşan kısa bir liste üzerinde uzlaşıldığını açıkladı.
Reuters'a konuşan kaynak, tarafların karşılıklı olarak kabul etmedikleri ülkeleri eleyerek her iki tarafın da kabul edebileceği seçenekler üzerinde yoğunlaştığını belirtti. Ancak listede hangi ülkelerin bulunduğu ve kaç ülkeden oluştuğu açıklanmadı.
Listenin nihai hale getirilmesi ve hangi ülkelerin görevlendirileceğine karar verilmesinin ABD'nin yetkisinde olduğu bildirildi. Washington'un bir ülkeyi veya birden fazla ülkeyi seçebileceği ifade edildi.
Fransa listeden çıkarıldı
Lübnanlı başka bir yetkili ile iki yabancı diplomat daha önce Reuters'a yaptıkları açıklamada, ABD ve siyonist rejimin Fransa'yı olası ülkeler listesinden çıkardığını söyledi.
Böylece Lübnan'daki görev için değerlendirilen ülkelerin seçiminde tarafların karşılıklı itirazlarının belirleyici olduğu ortaya çıktı.
Beyrut ise daha önce Hizbullah'ın silahsızlandırılmasını denetleme görevinin özel güvenlik şirketlerine verilmesi önerisini reddetmiş, söz konusu görevin devletler tarafından yürütülmesinde ısrar etmişti.
Lübnanlı kaynak, şu aşamada gündemdeki tüm seçeneklerin devletlerden oluştuğunu ancak göreve katılacak askerlerin sayısı, konuşlanma biçimi ve Lübnan ordusuyla koordinasyon mekanizmasının henüz netleşmediğini aktardı.
Yabancı güçler için BM seçeneği
Lübnan'a yabancı asker konuşlandırılabilmesi için bu güçlerin görev ve yetkilerini belirleyecek hukuki bir çerçeve oluşturulması gerekiyor.
Gündemdeki seçeneklerden biri, söz konusu güçlerin Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) çatısı altında görevlendirilmesi. Ancak UNIFIL'in mevcut görev süresi yıl sonunda sona eriyor.
Bu formülün uygulanması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin yeni bir karar alması gerekiyor. ABD ve siyonist rejimin bu seçeneği değerlendirmeye hazır olduğu belirtilirken, yabancı güçlerin başka bir BM kuruluşunun çatısı altında görevlendirilmesi veya Lübnan ile imzalanacak bir mutabakat zaptı üzerinden ülkede konuşlandırılması da seçenekler arasında bulunuyor.
Asıl düğüm Güney Lübnan'daki çekilmede
Roma görüşmelerinde Hizbullah'ın silahsızlandırılmasını denetleyecek ülkeler konusunda ilerleme sağlanmasına rağmen müzakerelerin en kritik başlıklarından biri olan işgalcilerin Güney Lübnan'dan çekilmesi konusunda anlaşma sağlanamadı.
Lübnan Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından biri, siyonist rejimin Beyrut'un yeni bir çekilme bölgesi belirlenmesi yönündeki talebini reddettiğini söyledi.
Siyonist rejim, Lübnan ordusunun daha önce konuşlandığı iki "deneme bölgesinde" kontrolü tamamen sağladığının önce doğrulanmasını şart koştu.
Beyrut ise işgalcilerin çekilmesi planlanan yeni bölgeler arasında Bint Cübeyl ve El-Hıyam beldelerinin de bulunmasını önerdi. Her iki belde de siyonist rejimin yoğun hava saldırılarına maruz kalmış ve çok sayıda bina ile mahalle yıkılmıştı.
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn da Roma görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, ateşkes, evlerin yıkılması ve yerle bir edilmesinin durdurulması, sınırların belirlenmesi, esirlerin iadesi ve "deneme bölgelerinin" belirlenmesi gibi çeşitli başlıklarda olumlu ilerleme sağlandığını söyledi.
Ancak işgalcilerin hangi bölgeden çekileceği konusunda tarafların pozisyonları arasındaki fark giderilemedi.
Çerçeve anlaşmasının uygulanması tartışılıyor
Lübnan ile siyonist rejim, 26 Haziran'da Washington'daki 5 müzakere turunun ardından bir çerçeve anlaşması imzalamıştı.
Anlaşmanın temel başlıkları arasında Hizbullah'ın silahsızlandırılması, devlet güçleri dışındaki grupların askeri varlığının sona erdirilmesi ve işgalcilerin Güney Lübnan'da işgal altında tuttuğu bölgelerden kademeli olarak çekilmesi bulunuyor.
Anlaşmaya göre Lübnan ordusunun belirlenen iki "deneme bölgesinde" konuşlanmasının ardından Hizbullah'ın silahsızlandırılması ve bölgede devlet güçleri dışındaki herhangi bir grubun askeri varlığının engellenmesi öngörülüyor.
Bu uygulamanın başarılı olması, siyonist rejimin Güney Lübnan'daki diğer bölgelerden kademeli çekilmesinin önünü açacak bir test olarak değerlendiriliyor.
Lübnan ordusu, siyonist rejim güçlerinin çevresinden çekilmesinin ardından 21 Temmuz'da iki deneme bölgesinden biri olan Batı Zuter'de konuşlanmıştı. Lübnan ordusu ayrıca Srifa ve Furun beldelerindeki varlığını da güçlendirmişti.
Böylece Roma görüşmelerinde taraflar, Hizbullah'ın silahsızlandırılmasının uluslararası denetimi konusunda belirli bir zeminde buluşurken, işgalcilerin Güney Lübnan'daki varlığının sona erdirilmesi konusunda kritik bir anlaşmazlık devam ediyor. Müzakerelerin bundan sonraki aşamasında hem denetim görevini üstlenecek ülkelerin kesinleştirilmesi hem de siyonist rejimin çekileceği yeni bölgelerin belirlenmesi sürecin kaderini belirleyecek. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı kırsal Kuyular Mahallesi'nde bulunan ve bölgede inanç turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Piraziz Türbesi ve Mesire Alanı, tüm hizmet alanlarından mahrum bırakılmış durumda. Konuya ilişkin ilgili makamlara çağrıd
Düzenleme, özellikle ülkenin en büyük üç kenti dışındaki haber çalışmaları için yeni kayıt ve akreditasyon şartları getirirken, basın özgürlüğü savunucuları ve gazeteci örgütlerinin tepkisini çekti. Hafta başında yerli ve yabancı medya kuruluşlarına ileti
Gazze'de devam eden saldırılara dikkat çekmek ve Filistin halkına destek mesajı vermek amacıyla Avrupa'dan yola çıkan Uluslararası Filistin Dayanışma Konvoyu, yarın Diyarbakır'a ulaşacak. Diyarbakır'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının organiz
Siyonist rejimin tüm kısıtlama ve engellemelerine rağmen yaklaşık 70 bin Müslüman, cuma namazını Mescid-i Aksa'da eda etti. İslami Vakıflar İdaresi'nden aktarılan bilgilere göre, sabahın erken saatlerinden itibaren on binlerce Filistinli Mescid-i Aksa'ya
Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, Emniyet Müdürlüğü binasında düzenlenen Emniyet ve Jandarma Bilgilendirme Toplantısı'nda yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya gelerek kentte yürütülen güvenlik ve asayiş çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde
Siirt Belediyesi tarafından Alan Mahallesi’nde altyapı, üstyapı, çevre düzenlemesi ve temizlik çalışmaları eş zamanlı olarak yürütülüyor. Mahallede gerçekleştirilen imar uygulamalarının tamamlanmasının ardından doğal gaz altyapısının kurulması için çalışm
Konya Valisi İbrahim Akın, Sarayönü ilçesinde faaliyet gösteren Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Sarayönü Ajans Amirliği'ni ziyaret etti. Hububat alım sürecini yerinde inceleyen Vali Akın, yetkililerden yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ürün kabul, n
NATO Zirvesi sürecinde IŞİD’e yönelik olduğu iddiasıyla gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında, Haymana'da saat 03.00 sıralarında gerçekleştirilen kanlı baskının yankıları sürüyor. HÜDA PAR, daha önce de etkin soruşturma çağrısı yaptığı bu elim hadiseyl
Otobüste “Ücretsiz Ulaşım Kartı” Kavgası Kamerada
Avcılar Belediyesine yönelik soruşturmada 12 tutuklama
03Uluslararası Filistin Konvoyu Şanlıurfa’da karşılandı
04Erzurum'da Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
05Macaristan, aşırı sıcakların azalmasıyla birlikte acil enerji tasarrufu önlemlerini kaldırdı
06Erdemli'de Kur'an kursu öğrencileri piknikte buluştu
07Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek tutuklandı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük