MENÜ

Macaristan Başbakanı Orban: "Brüksel, ABD Başkanının barış misyonuna engel olmasaydı savaş çoktan bitmiş olurdu"

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya-Ukrayna Savaşı’nın uzamasına neden olduğunu öne sürerek, "Brüksel, ABD Başkanının barış misyonuna engel olmasaydı savaş çoktan bitmiş olurdu" dedi.Macaristan Başbakanı Viktor Orban, 1956’da

Yayınlanma: 23 Ekim 2025 17:26 Güncelleme: 24 Ekim 2025 08:30
Macaristan Başbakanı Orban: "Brüksel, ABD Başkanının barış misyonuna engel olmasaydı savaş çoktan bitmiş olurdu"
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya-Ukrayna Savaşı’nın uzamasına neden olduğunu öne sürerek, "Brüksel, ABD Başkanının barış misyonuna engel olmasaydı savaş çoktan bitmiş olurdu" dedi.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, 1956’da Sovyet karşıtı Macar ayaklanmasının 56. yıl dönümü vesilesiyle gerçekleştirilen "Barış Yürüyüşü" sonrasında vatandaşlara hitap etti. Başkent Budapeşte’de Macaristan’ın Ukrayna’daki savaştan uzak kalması gerektiğini savunan binlerce Orban ve iktidar partisi Fidezs destekçisi vatandaşın katıldığı yürüyüş sonrasındaki konuşmasında Orban, Avrupa Birliği’nin Ukrayna politikalarına sert eleştiriler yöneltti. Orban, Ukrayna’ya güvenlik garantileri sunmak üzere bir araya gelen Gönüllüler Koalisyonu’nun "Ukrayna için Ölmeye Gönüllüler Koalisyonu" olarak adlandırılması gerektiğini söyledi. Bu koalisyonun askeri bir ittifak olduğunu savunan Orban, "Daha fazla silah ve daha fazla para göndermeye hazırlar. Ukrayna-Rusya Savaşı’nı kendi savaşları ilan ettiler ve bu şekilde savaşa katıldılar. Boyunlarına kadar savaşın içine batmış durumdalar" dedi.
Orban, "Eğer Brüksel, ABD Başkanının barış misyonuna engel olmasaydı savaş çoktan bitmiş olurdu. Herkesin bildiği üzere, eğer Donald Trump başkan olsaydı, bu savaş asla başlamazdı. Ve eğer şimdi onu engellemiyor olsalardı, şimdiye kadar barış sağlanmış olurdu" ifadelerini kullandı.

"Avrupa parası, nehir gibi Ukrayna’ya akıyor"
Avrupa’nın Ukrayna’ya para dökmeye devam ettiği sürece ekonomik büyüme kaydedemeyeceğini de sözlerine ekleyen Orban, "Avrupa parası, nehir gibi Ukrayna’ya akıyor. Karşılığında yüksek enerji fiyatları, savaş kaynaklı enflasyon, çöküşün eşiğinde duran ulusal ekonomiler ve bir zamanlar dünyaca ünlü olan Avrupa fabrikalarının kapılarına kilit vurulmasını elde ediyoruz. Bu savaş sürdükçe Avrupa’da ekonomik kalkınma olmayacak" dedi.

"Macaristan, barış anlaşmasının yapılabileceği tek ülke"
Macaristan’ın Ukrayna’da barış anlaşmasının yapılabileceği tek ülke konumunda olduğunu da ileri süren Orban, ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Budapeşte’de planlanan zirvenin belirsiz olarak ertelendiğini de teyit etti. Ukrayna’nın AB’ye üyeliğine de karşı çıkan Orban, bunun yerine Ukrayna ile özel bir ortaklık ilişkisi kurulması gerektiğini savundu.

"Çocuklarımızı Brüksel’in emriyle mezbahaya göndermeyeceğiz"
Macaristan Başbakanı Orban, Budapeşte’deki Barış Yürüyüşü öncesinde sosyal medya üzerinden yaptığı bir açıklamada, "Budapeşte’de Barış Yürüyüşü’nün günü geldi. Bugün tüm dünyaya bir mesaj gönderiyoruz. Macaristan, savaşa ’Hayır’ diyor. Ukrayna için ölmeyeceğiz. Çocuklarımızı, Brüksel’in emriyle mezbahaya göndermeyeceğiz" ifadelerine yer vermişti. Orban, ayrıca yürüyüşe ait bir dron videosu da paylaşarak, "Barış Yürüyüşü. Şimdiye kadarki en büyüğü" ifadelerini kullanmıştı.
Budapeşte sokaklarında en önde "Ukrayna için ölmek istemiyoruz" yazılı bir pankart taşıyan vatandaşların katıldığı "Barış Yürüyüşü", Orban için aynı zamanda yaklaşık altı ay sonra yapılacak parlamento seçimleri öncesinde seçim kampanyasının da başlangıç etkinliği oldu. Macaristan’ın çeşitli bölgelerinden gelerek taşıdıkları bayraklarda geldikleri yerlerin isimlerini taşıyan binlerce vatandaş, Barış Yürüyüşü’nün ardından Orban’ın konuşmasını dinledi.
Orban’ın bir numaralı siyasi rakibi olarak gösterilen muhalif lider Peter Magyar’ın da bugün Budapeşte’nin merkezinde ayrı bir gösteri gerçekleştirmesi bekleniyor.
ETİKETLER: Macaristan, Başbakanı, Orban:, "Brüksel,, ABD
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30