MENÜ

Macron: "Rusya ile birlikte yaşama kurallarını tanımlamak zorunda kalacağız"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı açıklamada, "İleride sağlanacak bir ateşkesin ardından Rusya ile birlikte yaşama kurallarını tanımlamak zorunda kalacağız" dedi.Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Münih Güvenli

Yayınlanma: 13 Şubat 2026 23:32 Güncelleme: 14 Şubat 2026 12:25
Macron: "Rusya ile birlikte yaşama kurallarını tanımlamak zorunda kalacağız"
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı açıklamada, "İleride sağlanacak bir ateşkesin ardından Rusya ile birlikte yaşama kurallarını tanımlamak zorunda kalacağız" dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Münih Güvenlik Konferansı kapsamında düzenlenen "Dünya ve Avrupa’da Fransa" başlıklı oturumda konuştu. Macron Avrupa’nın son dönemde tarihin kıyısına itilmiş, yaşlı, yavaş ve parçalı bir yapı olarak karalandığını fakat bugün Avrupa’ya ilişkin farklı bir resim çizmek istediğini ifade ederek konuşmasına başladı. Fransız lider, "Avrupa, asırlardır süregelen rekabet ve savaşların ardından bir araya gelerek karşılıklı ekonomik bağımlılık tesis eden ve bu yolla barışı kurumsallaştıran hür ve egemen devletlerin inşa ettiği radikal özgünlükte bir siyasi yapıdır. Bunun eski moda bir yapı olduğuna bir anlığına dahi olsa kulak asmayın. Bu, ihtiyacımız olan şeydir. Bu, müdafaa etmemiz gereken şeydir" dedi.

"Ukrayna, Avrupa için varoluşsal bir meydan okuma"
Bugün Orta Doğu ve İran hakkında değil Ukrayna hakkında konuşmak istediğini belirten Macron, "Ben, bilhassa varoluşsal bir meydan okumaya odaklanmak istiyorum. Ukrayna, Avrupa için varoluşsal bir meydan okuma. Ukrayna’nın günümüz, yarın ve bir sonraki gündeki durumu ve Avrupa’nın güvenliği anlamına gelmektedir. Ukrayna, açıkça karşı karşıya olduğumuz ilk meydan okuma" dedi.
Avrupa’nın Ukrayna’nın açık arayla en büyük bağışçısı olduğunu ve günümüzde Ukrayna’nın neredeyse yegane askeri finansman hedefi haline geldiğini vurgulayan Macron, "Rusya’ya 20 yaptırım paketi uyguladık ve Rusya’ya olan bağımlılığımızı azaltmak için ekonomik modelimizi tamamen yeniden düzenledik. Hem de bunu çok hızlı bir şekilde yaptık. Şubat 2022’de bunu yapabileceğimize inanan yoktu" ifadelerini kullandı.

"Rusya’nın taleplerine boyun eğilmemeli"
ABD’nin barış çabasını desteklediklerini ve barışın yakın olduğuna inanmak istediklerini söyleyen Macron, "Görüşmeler devam ederken Rusya, Ukraynalıları teslim olmaya zorlamak için sivilleri ve enerji tesislerini vurmaya devam devam ediyor. Buna verilecek cevap, Rusya’nın taleplerine boyun eğmek değil, Rusya üzerindeki baskıyı artırmak olmalıdır" dedi.

Rusya’nın stratejik başarısızlığa uğradığını söyledi
Macron, "Son dört yıla baktığınızda Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettikten sonra zayıfladığını görürsünüz. Manasız bir savaşa ölçüsüz meblağlar harcadılar ve şimdi resesyona girdiler. Ekonomik olarak izole oldular ve bütünüyle Çin’e bağımlı hale geldiler" dedi.
Rusya’nın NATO’nun genişlemesini engellemeye çalışırken iki yeni ülkenin NATO’ya katılmasını tetiklediğini söyleyen Macron, Rusya Avrupa’yı zayıflatmayı umarken bugün Avrupa’nın hızla silahlandığına dikkat çekti. Fransa Cumhurbaşkanı, "Zaten ciddi bir demografik sorunu olan bir ülke, bir yanılsama uğruna yüz binlerce gencini kaybetti. Bu stratejik, ekonomik ve hatta askeri bir başarısızlıktır" ifadelerini kullandı.

"Rusya ile birlikte yaşamın kurallarını tanımlamak zorundayız"
Ukrayna’da barış tesis edildikten sonra Rusya ile yaşamak zorunda olacaklarını ifade eden Macron, "Barış sağlandıktan sonra savunma sanayii patlama yaşayan ve şişirilmiş bir ordusu olan agresif bir Rusya ile yan yana yaşamak zorunda olmaya devam edeceğiz. İleride sağlanacak bir ateşkesin ardından Rusya ile birlikte yaşama kurallarını tanımlamak zorunda kalacağız" dedi.
Macron, "Sınırlarımıza yakın mesafede uzun menzilli füzelerin konuşlandırılmasını kabul edecek miyiz? Rusya’nın yakın çevremize müdahalesini kabul edecek miyiz? İnsansız hava araçlarının (İHA) çağında silah kontrolü nasıl işleyecek?" diye sordu.
Fransız lider, Ukrayna’nın geleceği için Avrupa’nın yeni güvenlik mimarisinin müzakere edilmesi sürecinde aktif olunması gerektiğini söyledi. Macron, "Çünkü coğrafyamız değişmeyecek. Rusya aynı yerde, biz Avrupalılar da aynı yerde yaşamaya devam edeceğiz" dedi.

"Avrupa, jeopolitik bir güç olmayı öğrenmek zorunda"
Macron, "Avrupa, jeopolitik bir güç olmayı öğrenmek zorunda. Bu, bizim DNA’mızda yoktu. Kendimizi, barışı tesis eden bir siyasi yapı olarak tasarladık. Ve bunu başardık. Ardından büyüme ve refah sağlamak için tek pazar oluşturduk. Bunu da başardık. Şimdi, yeni düzende kendimizi reforme etmemiz gerekiyor. Avrupa’nın bir güç olmasından bahsederken, Fransa ya da Almanya’dan bahsetmiyorum. Avrupa’yı kastediyorum. Bu nedenle, Avrupalılar olarak düşünmeli ve Avrupalılar olarak hareket etmeliyiz" şeklinde konuştu.
ETİKETLER: Macron:, "Rusya, ile, birlikte, yaşama
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30